Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,
Μπορεί ο άνθρωπος να βρίσκεται πλέον στην εποχή που δύναται να γιατρέψει σπάνιες αρρώστιες, να επιβραδύνει τη γήρανση, να πετάξει σε άλλους πλανήτες, αλλά η εποχή που δύναται να δαμάσει τη φύση δεν έχει φτάσει ακόμα. Πολλές περιοχές του πλανήτη μας έχουν, κατά καιρούς, πληγεί ανεπανόρθωτα από κυκλώνες. Κυκλώνας ή τυφώνας είναι ένα σύστημα θύελλας, με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως «Το μάτι του κυκλώνα».
Τυφώνας Πατρίτσια, 2015
Μεξικό. Γίνεται λόγος για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και ίσως τον μεγαλύτερο τυφώνα, που έχει πλήξει ποτέ το δυτικό ημισφαίριο. Έχει ειπωθεί πως οι άνεμοι αυτοί είναι τόσο ισχυροί, που θα μπορούσαν να απογειώσουν και να διατηρήσουν στον αέρα ένα ολόκληρο αεροπλάνο, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ύψους 12 μέτρων. Φυσικά, οι αρχές τον κατέταξαν σε κατηγορία επικινδυνότητας 5. Ο Τυφώνας κινήθηκε με ταχύτητα 260 χλμ. την ώρα.
Τυφώνας Σάντι, 2012
Έπληξε την Καραϊβική και τη δυτική ακτή των Η.Π.Α. και συγκαταλέγεται μεταξύ των καταστροφικότερων. Άνεμοι 185 χλμ. την ώρα, ενώ τεράστια κύματα νερού κατέστρεψαν ολόκληρες πόλεις στην Κούβα, την Αϊτή και τη Τζαμάικα. Ήταν ο μεγαλύτερος τυφώνας του Ατλαντικού, με διάμετρο σχεδόν 1.800 χλμ.
Τυφώνας Νίνα, 1975
Κίνα. Άφησε πίσω του 230.000 θύματα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, που έπληξαν ποτέ την Κίνα. Άνεμοι που έφταναν τα 205 χλμ. την ώρα, ενώ έπεσε βροχή, που αναλογούσε σε ένα ολόκληρο έτος, προκαλώντας την κατάρρευση του φράγματος Banqio και το κύμα νερού, που ξεχύθηκε, κινήθηκε με 50 χλμ. την ώρα, σκεπάζοντας επτά πόλεις και δεκάδες χωριά, αφήνοντας στο πέρασμά του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών και άστεγων.
Τυφώνας Μπόλα, 1970
Με ανέμους που έφταναν τα 185 χλμ. την ώρα, χτύπησε το δέλτα του Γάγγη, εξαφανίζοντας από τον χάρτη δεκάδες χωριά, καταστρέφοντας σοδειές και πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις γης, στις οποίες ισοπέδωσε το 85% των σπιτιών. Η καταστροφή έπληξε συνολικά 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αφήνοντας πίσω της περίπου 400.000 θύματα.
Κυκλώνας Γκάλβεστον, 1900
Το 1990, κινούμενος με ταχύτητα 130 χλμ. την ώρα, χτύπησε το Γκάλβεστον του Τέξας. Ο φονικός τυφώνας κόστισε τη ζωή περίπου 8.000 ανθρώπων, ενώ το κόστος των υλικών καταστροφών έφτασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Τυφώνας Άικ, 2008
Πρόκειται για τον καταστροφικότερο τυφώνα στην ιστορία της Κούβας -από οικονομικής πλευράς- καταστρέφοντας ολοσχερώς 3,5 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου, δεκάδες κατοικίες, προκαλώντας πλημμύρες. Το οικονομικό πλήγμα, που προκάλεσε, ανήλθε σε 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μεγαλύτερο μέρος εκ των 195 θυμάτων αποτέλεσαν Αμερικανοί, που επέλεξαν να παραμείνουν στις κατοικίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις να τις εγκαταλείψουν.
Τυφώνας Άντριου, 1992
Μπαχάμες, Φλόριντα, Λουιζιάνα. Οι άνεμοι έφτασαν τα 280 χλμ. ανά ώρα, καταστρέφοντας κατοικίες, ολόκληρα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, καλλιέργειες, συγκοινωνίες. 100.000 σπίτια καταστράφηκαν.
Τυφώνας Κατρίνα, 2005
Πρόκειται για τον 5ο πιο θανατηφόρο τυφώνα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 80% της πόλης της Ν. Ορλεάνης πλημμύρισε, με τις καταστροφές να φτάνουν τα 90,9 δις δολάρια. 1.836 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν, ακόμη και σήμερα, 705 άνθρωποι που αγνοούνται.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.