Της Διαλεχτής Άνθη,
Με έδρα του την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου το πρώτο μουσείο Άλατος στην Ελλάδα υποδέχθηκε ήδη τους πρώτους επισκέπτες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημα αυτό, αποτελεί μια τοπική πρωτοβουλία που διενεργήθηκε από το κέντρο Τεχνών και Λόγου «Διέξοδος» με υπεύθυνο τον κ. Κορδόση, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου και τοπικούς φορείς, φίλους και συνεργάτες, όπως δηλώνουν οι ιδρυτές (ΑΠΕ- ΜΠΕ). Η επιλογή του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι τυχαία. Η τοπική κοινωνία στηρίζεται άμεσα οικονομικά στην παραγωγή αλατιού ήδη από τον 14ο αιώνα, δεδομένου ότι πλέον από τις αλυκές του Μεσολογγίου προέρχεται το 65% του αλατιού που παράγεται στην χώρα. Η αυξημένη εμπειρία των κατοίκων με το αλάτι τους βοηθά να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την συγκομιδή εμπειρικά, ακόμη και χωρίς την χρήση μηχανημάτων.
Στόχος της έκθεσης λοιπόν είναι να παρουσιάσει στον επισκέπτη την ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα οικείο προϊόν που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του, αλλά και τις προεκτάσεις που έχει αυτό σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η τέχνη, ο τουρισμός, το περιβάλλον και η τεχνολογία. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μέσα από τις εκθέσεις και τα εργαλεία, θα περιπλανηθεί χρονικά από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα, παρατηρώντας την εξέλιξη του προϊόντος όσον αφορά την διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής και εκμετάλλευσης του. Ταυτόχρονα, θα γνωρίσει τα διαφορετικά είδη και ποικιλίες που υπάρχουν, αλλά και θα πληροφορηθεί σχετικά με τις 14.000 διαφορετικές χρήσεις του. Το μουσείο, περιλαμβάνει, επίσης, μία εκτενή συλλογή από 1.500 αλατιέρες, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα, μοναδική για την Ελλάδα, ενώ εκτίθενται και έργα καλλιτεχνών με θέμα το αλάτι. Στον επάνω χώρο, στο παρατηρητήριο, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ίδια την διαδικασία της παραγωγής και καλλιέργειας στις αλυκές γύρω από το Μουσείο, όπως και να παρατηρήσει τα παλαιότερα μηχανήματα παραγωγής.
Το κτίριο που επιλέχθηκε από τον οργανισμό «Διέξοδος» για να στεγάσει το μουσείο, βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται Τουρλίδα και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεσολογγίου. Βασικό κριτήριο επιλογής του είναι το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στις αλυκές στην λιμνοθάλασσα, όπου πραγματοποιείται η διεργασία του αλατιού. Η τοποθεσία παράλληλα συνθέτει ένα μοναδικό τοπίο, καθώς η λιμνοθάλασσα φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη πτηνών, προσφέροντας ένα μαγευτικό περιβάλλον.
Η ιστορική αυτή πόλη, μέσα από τον εκθεσιακό πλούτο που παρέχει το Μουσείο, προσπαθεί να παρουσιάσει στο κοινό ένα τοπικό προϊόν οξύνοντας την περιέργεια του επερχόμενου πελάτη- επισκέπτη στον χώρο. Η σύνθεση του χώρου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων με προεκτάσεις αρχαιολογικές, ιστορικές, οικονομικές και τουριστικές, καθιστώντας την έκθεση προσιτή στον καθένα. Ακόμα και η επιλογή του χώρου, τοποθετεί τον επισκέπτη στο κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να βιώσει μια συλλογική και πολυδιάστατη εμπειρία ερεθισμάτων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Μουσείο Άλατος λειτουργεί από Τετάρτη έως και Κυριακή, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ παραμένει κλειστό Δευτέρα και Τρίτη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.