20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Καζάνι» που βράζει η Λέσβος – Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης

«Καζάνι» που βράζει η Λέσβος – Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Αναβρασμός άνευ προηγουμένου επικράτησε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στο νησί της Λέσβου, καθώς τα ξεσπάσματα πυρκαγιών στον καταυλισμό άφησαν περισσότερους από 13.000 στο δρόμο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Βράδυ Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου το ΚΥΤ στην Μόρια παίρνει φωτιά. Πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν και να σώσουν ό,τι σώζεται.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ομάδα περίπου 30 ατόμων μπαίνει σε σκηνές, προκαλώντας επεισόδια στους μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν -μάταια- να εισέλθουν στις σκηνές τους. Αυτοσχέδια όπλα βρίσκονται στην κατοχή εγκληματιών στη Μόρια από τους άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωση του υπουργού προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γίνεται αναφορά σύλληψης 6 ατόμων Αφγανικής καταγωγής από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επί 7 ημέρες το νησί έβραζε και εικόνες ντροπής έβγαιναν στο φως της επικαιρότητας. Εικόνες θλιβερές και ανησυχητικές. Φωτιά και καπνός παντού. Αυτοσχέδιος οπλισμός. Πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μεταναστών. Πυροσβεστικά οχήματα με δυσκολία έφταναν στο σημείο, αφού οι γνωστοί πλέον που προκάλεσαν τα επεισόδια πετούσαν πέτρες. Τρομαγμένα πρόσωπα μικρών παιδιών.

Το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιούργησε νέα δομή στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο με σκοπό την στέγαση των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν χωρίς στέγη, εξαιτίας των εγκληματικών ενεργειών. Σε πλήρη συντονισμό βρέθηκε και το προσωπικό της Αστυνομίας. Μάλιστα, από το πρωί της Τετάρτης, έχει μεταβεί στο νησί κλιμάκιο με 70 γυναίκες αστυνομικούς, προκειμένου να επιτευχθεί ομαλά η αποσυμφόρηση του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει τις δυο πλευρές του νησιού, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τους κατοίκους αλλά και για να μεταφερθούν οι μετανάστες στη νέα δομή. Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο».

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και πλέον το πρόβλημα στη Μόρια έχει φύγει από το μεταναστευτικό και εξελίσσεται σε θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις με ζήλο κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαχειριστούν την κατάσταση. Και επειδή τα προβλήματα λύνονται με δράση θα πρέπει να υπάρξει η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο για την φύλαξη των συνόρων από τις εχθρικές απειλές, όσο και για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης στο νησί της Λέσβου.

Είναι πλέον εύλογα φανερό πως όσα εκτυλίχθηκαν στη Λέσβο ήταν ενέργειες εξέγερσης και εναντίωσης κατά της χώρας και του πολιτεύματος, αφού τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Πρόκειται, λοιπόν, για έκνομες ενέργειες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Εν κατακλείδι, όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια πρέπει να βρεθούν και να απελαθούν αυτομάτως. Άλλωστε, το ορίζει και το άρθρο 74 του Ποινικού Κώδικα – Απέλαση αλλοδαπού «Με την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από τη χώρα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη, εάν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως το είδος του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε, το βαθμό της υπαιτιότητάς του, τις ειδικές συνθήκες τέλεσης της πράξης, τις συνέπειες αυτής, το χρόνο παραμονής του στο ελληνικό έδαφος, τη νομιμότητα ή μη της παραμονής του, την εν γένει συμπεριφορά, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ύπαρξη οικογένειας και γενικότερα το βαθμό ένταξης αυτού στην ελληνική κοινωνία. Αν ο αλλοδαπός κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικος, για την απέλαση του λαμβάνεται υπόψη και η τυχόν νόμιμη εγκατάσταση και παραμονή της οικογένειάς του στη χώρα ή στην περίπτωση που η οικογένεια του διαμένει στην αλλοδαπή, ο υφιστάμενος στη χώρα προορισμού σοβαρός κίνδυνος κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της προσωπικής ή γενετήσιας ελευθερίας του. Η απέλαση εκτελείται αμέσως μετά την έκτιση της ποινής ή την απόλυση από τις φυλακές. Το ίδιο ισχύει και όταν η απέλαση επιβλήθηκε από το δικαστήριο ως παρεπόμενη ποινή». Άνθρωποι λοιπόν που φιλοξενούνται, αλλά δεν σέβονται τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και που καταστρέφουν δημόσιες περιουσίες, δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει αυστηρότερη στάση απέναντι στους ταραχοποιούς, για να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».