27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ άνοδος του Yoshihide Suga στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας ως διαδόχου του...

Η άνοδος του Yoshihide Suga στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας ως διαδόχου του Shinzo Abe


Της Κωνσταντίνας Οικονόμου,

Ελάχιστες εκπλήξεις παρουσιάζονται στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, ωστόσο η ανάδειξη του Yoshihide Suga, ως επόμενου πρωθυπουργού του κράτους δεν ήταν ακριβώς αναμενόμενη. Γεννημένος σε ιαπωνική επαρχία -η οικογένειά του καλλιεργούσε φράουλες-, ο κύριος Suga αποτελεί έναν από τους λίγους ισχυρούς Ιάπωνες πολιτικούς, που δεν κατάγονται από την ελίτ των πολιτικών οικογενειών. Στα 71 του έτη είναι γηραιότερος ακόμη και από τον Shinzo Abe, ο οποίος ανακοίνωσε την ξαφνική του παραίτηση ως πρωθυπουργού, στα τέλη του Αυγούστου, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Πηγή: BBC

Αυτό που θα προσφέρει, κυρίως, ο κύριος Suga στη διακυβέρνηση της χώρας, μετά από μακροχρόνια θητεία ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του κυρίου Abe, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ήδη εφαρμοζόμενων πολιτικών. Ορκίστηκε να παραλάβει τα ηνία από εκεί ακριβώς που τα άφησε ο Abe, χειρονομία που καθησύχασε το έθνος μετά από μία περίοδο διαρκών εναλλαγών στην πρωθυπουργία. Και στην Ιαπωνία, όπου η σταθερότητα υπερτερεί της ιδεολογίας, ο κύριος Suga είναι παραπάνω από καλοδεχούμενος σε ένα πολιτικό οικοδόμημα, άρρηκτα δεμένο με την παράδοση, που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τη Δευτέρα, ο κύριος Suga προέβη σε εκλογές για την αρχηγία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατικών, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την πρωθυπουργία. Με την καθοριστική νίκη του σε έναν ενδοκομματικό διαγωνισμό που έμοιαζε αρχικά ανοικτός, ο κύριος Suga παρουσίασε πολύ επιδέξια τις πολιτικές του ικανότητες, τις οποίες απέκτησε στο ρόλο του ως παρασκηνιακός χειριστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος για περίπου 8 χρόνια.

Ωστόσο, παρά την παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ο κύριος Suga, δεν έχει εκφράσει ισχυρές πολιτικές απόψεις. Ως πιστός σύμβουλος του Abe, υπόσχεται να κυνηγήσει κάποιους από τους πιο ποθητούς στόχους του πρώην πρωθυπουργού. Αναμένεται, λοιπόν, να εξακολουθήσει την αναθεώρηση του ιαπωνικού ειρηνευτικού Συντάγματος, καθώς και την επιστροφή των Ιαπώνων πολιτών που έχουν απαχθεί από τη Β. Κορέα. Έχει ακόμη δηλώσει ότι θα ακολουθήσει το οικονομικό μοντέλο που καθιέρωσε ο αναχωρήσας πρωθυπουργός, γνωστό και ως Abenomics, με αναδόμηση τομέων όπως η αγροτική καλλιέργεια.

Παράλληλα, ωστόσο, με την εκπροσώπηση του status quo, o κύριος Suga έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιδιώξει και προσωπικές του φιλοδοξίες, κάποιες από τις οποίες είχε προάγει μέσα από τη διακυβέρνηση του Abe, συμπεριλαμβανομένης της προσκόλλησης στη γραφειοκρατία, την άσκηση πίεσης για την ψηφιοποίηση και το διαμοιρασμό των πόρων και σε περιοχές πέρα των αστικών κέντρων, μέσω του τουρισμού και της γεωργίας. Έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του για την επιμήκυνση του ασφαλιστικού συστήματος στη δημόσια υγεία, ενώ διαβουλεύεται τη μείωση των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι, σε αντιστοιχία με τον προκάτοχό του, θα θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της μακροχρόνιας συμμαχίας με τις ΗΠΑ, καθώς και τις σταθερές σχέσεις με τη γειτονική Κίνα.

Πηγή: BBC

Η πολιτική αυτή αλλαγή βρίσκει την Ιαπωνία σε μία ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση: η χώρα αγωνίζεται να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, που επέφερε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ. Ένα κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι το για πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξει η διακυβέρνηση του κύριου Suga. Παρά την ευρεία αποδοχή του και την πιθανή νίκη του στις επόμενες γενικές εκλογές, η θέση του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την άμεση ανταπόκρισή του στις επικείμενες προκλήσεις, όπως η πανδημία, οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο, οι αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα και η πιθανή επανεκλογή του Προέδρου Trump.

Στα παραπάνω, βέβαια, ο ανερχόμενος πρωθυπουργός Suga, εξέρχεται πλέον από τις σκιές του πολιτικού πρασκηνίου και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεσο χειρισμό, ταυτόχρονα, όμως, με αισιοδοξία και δηλώνοντας ότι θα αφιερώσει όλα όσα έχει για να εργαστεί για την Ιαπωνία και τους ανθρώπους της.

Την Τετάρτη ανέλαβε επισήμως την εξουσία, εισερχόμενος στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και σχηματίζοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Οικονόμου
Κωνσταντίνα Οικονόμου
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.