11.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ ισότητα στην Αμερική... άργησε μια μέρα

Η ισότητα στην Αμερική… άργησε μια μέρα


Της Κατερίνας Χομπίτη,

To 2020, εκτός από τις προκλήσεις που κλυδώνισαν την αμερικανική κοινωνία, έφερε στο προσκήνιο την επέτειο των 100 ετών από την έγκριση της 19ης τροπολογίας του Συντάγματος των Η.Π.Α., που άλλαξε σε βάθος την πολιτική και κοινωνική ζωή του αμερικανικού λαού και κυρίως των γυναικών. Η ιστορική αυτή τροποποίηση διασφαλίζει, από το 1920, το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο και αποτέλεσε μόνο την αρχή μίας σειράς διαδοχικών επιτευγμάτων για τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου. Η θέσπιση του δικαιώματος αυτού ήταν απαραίτητη για την κατάκτηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ισότητας των δύο φύλων. Καθώς αγώνες 72 ετών μετουσιώνονται στην 19η τροπολογία, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέταση των κυρίαρχων αντιλήψεων για την ισότητα των φύλων στην Αμερική σήμερα, αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, περίπου οι μισοί Αμερικανοί (49%) θεωρούν ότι η 19η τροπολογία αποτέλεσε το σημαντικότερο εφαλτήριο για την προώθηση της θέσης των γυναικών στη χώρα. Αν και πολλοί ανέφεραν ότι τα βήματα, που έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικά, η πλειοψηφία απάντησε ότι χρειάζεται να γίνουν αρκετά ακόμη στη χώρα, έτσι ώστε να απολαμβάνουν οι γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Επιπλέον, παρουσιάζει ενδιαφέρον η αξιολόγηση της προόδου της χώρας με βάση το φύλο, αλλά και τον κομματικό προσανατολισμό. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την πρόοδο της χώρας στον τομέα της ισότητας των φύλων (64%), σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το 49% αναφέρει πως δεν υπάρχει σοβαρή εξέλιξη στο ζήτημα. Όσον αφορά τον κομματικό προσανατολισμό, στους υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος με ποσοστό 76% αντικατοπτρίζεται η άποψη ότι η χώρα πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ αυτοί που κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα απάντησαν το ίδιο σε ποσοστό 33%.

Όσον αφορά τις διακρίσεις, που υφίστανται πολλές γυναίκες στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία (85%) των Δημοκρατικών και των υποστηρικτών τους δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την αδιαφορία των ανθρώπων για τις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Αντίθετα, μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το 53% αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι η υπερβολή των ανθρώπων σχετικά με τις διακρίσεις. Επίσης, η πλειοψηφία αναφέρει ότι το φεμινιστικό κίνημα και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά θεσμούς και ομάδες που έχουν βοηθήσει στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Επτά στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν ότι το φεμινιστικό κίνημα έχει κάνει αρκετά, για να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών στις Η.Π.Α., ενώ το 59% λέει το ίδιο για το Δημοκρατικό Κόμμα. Λιγότεροι (37%) λένε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ασχοληθεί ενεργά, για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών. Στην περίπτωση του Donald Trump, περίπου τρεις στους δέκα (29%) δηλώνουν ότι έχει προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το 69% λέει ότι ο Πρόεδρος δεν έχει δουλέψει αρκετά ή καθόλου.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι Η.Π.Α. υστερούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με κράτη που προσφέρουν ισχυρή συνταγματική προστασία για τις γυναίκες. Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το Σύνταγμα των Η.Π.Α. διασφαλίζει την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Η τροποποίηση, που καθιερώνει την ισότητα ανεξάρτητα από το φύλο (Equal Rights Amendment), ενώ υπερψηφίστηκε από το Κογκρέσο, το 1972, απέτυχε να φτάσει το όριο επικύρωσης των 38 πολιτειών, που απαιτείται για την τροποποίηση του Συντάγματος των Η.Π.Α. Τα τελευταία χρόνια, ακτιβιστές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη Virginia, όπου οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019, έτσι ώστε να γίνει η 38η πολιτεία που θα επικυρώσει την τροποποίηση. Ωστόσο, το Γραφείο Νομικών Συμβούλων του Τμήματος Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η προθεσμία για την επικύρωση της Equal Rights Amendment έχει παρέλθει.

Έναν αιώνα μετά την τροποποίηση του Συντάγματος για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες, το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει, ώστε το Σύνταγμα να τροποποιηθεί ξανά και να συμπεριλάβει την πλήρη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα σε ολόκληρο το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό φάσμα. Αυτό θα ωφελήσει σημαντικά τη χώρα και ενδέχεται να αποσοβήσει τους κινδύνους, που ελλοχεύουν σε μια κοινωνία χωρίς πραγματική ισότητα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.