20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαAndroid vs Apple (iOS)

Android vs Apple (iOS)


Του Πολύβιου Κοΐνη,

Android εναντίον iOS ή, με άλλα λόγια, σαν να λέμε η Apple και οι συσκευές της εναντίον όλων των υπολοίπων. Πρόκειται για μια «κόντρα» -δίχως τέλος- μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων λειτουργικών συστημάτων για κινητά τηλέφωνα και tablets. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διίστανται για το ποιο από τα δυο τους αποτελεί το καλύτερο λειτουργικό σύστημα.

Με μια πρώτη ματιά…

Η μεγάλη διαφορά, μεταξύ του Android και του iOS, είναι ότι το iOS είναι ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα, που υπάρχει μόνο στις συσκευές της Apple, εν αντιθέσει με το λειτουργικό Android, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα και το συναντάμε στα περισσότερα -για να μην πούμε σχεδόν σε όλα- smartphones και tablets των εταιρειών που παράγουν τέτοιες συσκευές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και τα δύο λειτουργικά συστήματα προσφέρουν στους χρήστες τους μια εξίσου ευχάριστη εμπειρία χρήσης και πλοήγησης.

Προεγκατεστημένες εφαρμογές

Όπως είναι γνωστό, κάθε συσκευή (κινητό ή tablet) περιέχει εξαρχής κάποιες εγκατεστημένες εφαρμογές στο σύστημά της. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι πως, ενώ στις συσκευές iOS υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής οποιωνδήποτε προεγκατεστημένων εφαρμογών, στα android δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφήνοντάς μας μόνο την επιλογή του να τις «κρύψουμε», κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να δεσμεύεται χώρος μνήμης, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση του χρήστη και φυσικά αυτό είναι κάτι που δίνει ένα συν στις συσκευές της Apple.

Multi-Window

Ακούγοντάς το, η αλήθεια είναι ότι δεν μας λέει και πολλά. Βλέποντάς το, όμως, σίγουρα είναι κάτι που δεν γίνεται να μείνει ασχολίαστο. Ο λόγος για τη δυνατότητα εμφάνισης δύο εφαρμογών στην οθόνη της συσκευής μας ταυτόχρονα και χωρίς να πρέπει να βγούμε από τη μια, για να μπούμε στην άλλη. Η παραπάνω δυνατότητα είναι κάτι το οποίο προσφέρουν, εδώ και καιρό, αρκετές συσκευές Android, σε αντίθεση με τις συσκευές της Apple, που αυτή τη στιγμή δεν προσφέρουν κάτι ανάλογο.

Ενημερώσεις λογισμικού

Άξιο αναφοράς των συσκευών Apple είναι το γεγονός ότι οι ενημερώσεις λογισμικού υποστηρίζουν και παλαιότερες συσκευές, κάτι το οποίο δεν συναντάμε στα Android, καθώς η αλήθεια είναι πως οι κατασκευαστές καθυστερούν τις ενημερώσεις, ενώ, παράλληλα, δεν φροντίζουν για την άμεση ανανέωση παλαιότερων εκδόσεων με updates.

Διαχείριση φωτογραφιών

Η αλήθεια είναι ότι στο ζήτημα της διαχείρισης φωτογραφιών τα Android κινητά και tablets υπερτερούν σημαντικά, χάρη στις απεριόριστες δυνατότητες, που τους παρέχονται μέσω των Google Photos (και κάποιων ακόμη παρόμοιων εφαρμογών), τις οποίες προσπαθεί σταδιακά να υιοθετήσει και η Apple στις συσκευές της.

Ασφάλεια

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, η ζυγαριά «γέρνει», χωρίς αμφιβολία, προς την μεριά του iOS λογισμικού κι αυτό γιατί η Apple, εκτός του εξονυχιστικού ελέγχου, που πραγματοποιεί, πρoτού βάλει μια εφαρμογή στο ηλεκτρονικό κατάστημά της, δεν επιτρέπει στους χρήστες της την εγκατάσταση εφαρμογών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Apple App Store, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε κάποια από τις συσκευές της. Αντίθετα, το Google Playstore, αν και προσφέρει μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών στους χρήστες των android συσκευών, δεν προσφέρει την ίδια εγγύηση προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, μιας και λόγω της τεράστιας ποικιλίας εφαρμογών, που είναι σε θέση να «φιλοξενεί», ο οποιοσδήποτε, με γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να δημιουργήσει μια εφαρμογή και να τη διαθέσει άμεσα και ευκολότερα στο κοινό.

User InterfaceCustomizability

Για να το πούμε πιο απλά, το λειτουργικό σύστημα Android προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στον χρήστη, σχετικά με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί να του εμφανίζονται χρώματα, εφαρμογές (μέγεθος εικονιδίου, στυλ) κ.λπ. Με λίγα λόγια, ένας κάτοχος Android μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην οθόνη του, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους χρήστες των συσκευών με λειτουργικό iOS, οι οποίοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχουν αρκετά περιορισμένες δυνατότητες.

Συμπέρασμα

Για να είμαστε ειλικρινείς, όσον αφορά τις δυνατότητες, τα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα είναι πλέον πιο κοντά σε χαρακτηριστικά όσο ποτέ. Ως εκ τούτου, θα ήταν λάθος να κάνει κάποιος κάποια υπόδειξη νικητή, βασιζόμενος σε κάποιο ή κάποια χαρακτηριστικά γύρω από τα λειτουργικά. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κριτήρια επιλογής του κοινού αποτελούν, σε σημαντικό βαθμό, το γούστο, οι απαιτήσεις από την ίδια την συσκευή (κάμερα, χωρητικότητα μνήμης, μέγεθος οθόνης-συσκευής κ.λπ.), καθώς, επίσης, και η διάθεση προς το οικονομικό κομμάτι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύβιος Κοΐνης
Πολύβιος Κοΐνης
Γεννημένος το 2000 στην Αλεξανδρούπολη, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και ασχολείται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Αρθρογραφεί για πρώτη φορά, μέσω του OffLine Post.