Της Γιώτας Κοσκινά,
Τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει ακατάπαυστα πολυεπίπεδες κρίσεις. Αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, όπου υπήρξε εκτεταμένη κρίση στα σύνορα μας με την Τουρκία στον Έβρο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν στη χώρα μας. Μέχρι και σήμερα, όπου η Τουρκία τεντώνει για μία ακόμα φορά το σχοινί, κάνοντας έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών μας, αμφισβητώντας εμφανώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα μας που απορρέει από το Καστελόριζο. Ταυτόχρονα, με αυτό η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και μία φλεγόμενη δομή στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.
Το κάδρο των κρίσεων έρχεται να συμπληρώσει άλλο ένα συντονισμένο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες μέρες στα σύνορα του Έβρου, με όχημα για μία ακόμη φορά, το μεταναστευτικό.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρατηρούνται ολοένα και αυξανόμενες ροές, με τους λαθρέμπορους να επιχειρούν την άτυπη εισβολή μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού στον Έβρο. Πολλοί από τους μετανάστες αιτούντες άσυλο ως αντιφρονούντες της πολιτικής του καθεστώτος του Ερντογάν και αιτούνται στη συνέχεια τη μεταφορά τους προς την ενδοχώρα. Ως αντίμετρα η Ελληνική Κυβέρνηση για μία ακόμη φορά κινητοποιείται και θωρακίζεται με τέσσερα νέα Drones εναέριας παρακολούθησης, 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστών, δέκα θωρακισμένα τζιπ περιπολιών νέας τεχνολογίας, πέντε φουσκωτές βάρκες, τετράτροχες «γουρούνες», μοτοσυκλέτες και ανθρώπινο δυναμικό (αστυνομικοί, συνοριοφύλακες κ.α).
Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα αδιαπέραστο πλέγμα ασφαλείας, στο οποίο ο ανθρώπινος παράγοντας συνυπάρχει αρμονικά και ενισχύεται από την ενισχυμένη ύπαρξη των νέων τεχνολογιών. Επικουρικά στα προαναφερόμενα έρχεται και η επέκταση του φράχτη κατά 27 χιλιόμετρα και η δημιουργία τριών νέων, μεγάλων επιχειρησιακών κέντρων με την ενίσχυση τετρακοσίων και πλέον συνοριοφυλάκων. Ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τα εθνικά και κατ επέκταση ευρωπαϊκά σύνορα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα την ανεργία και κάνοντας τα απροσπέλαστα στον ασύμμετρο πόλεμο, που επιθυμεί και προκαλεί η Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο στρατός ξηράς συνεχίζει να κατασκευάζει αποτρεπτικά εμπόδια σε διάφορα τρωτά σημεία του ποταμού που κατά την κρίση του Φεβρουαρίου ήταν οι βασικές είσοδοι των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση στον Έβρο, με προκλητικά εμβατήρια και θρησκευτικά μηνύματα από μεγάφωνα. Και αυτό, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που Τούρκοι στρατιωτικοί εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες και καπνογόνα προς την ελληνική πλευρά.
Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε πως για μία ακόμη φορά, η Τουρκία επιβεβαιώνει τον ιστορικό της ρόλο ως μία ταραχοποιός χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι μόνο δεν προωθεί την καλή γειτονία, αλλά υποσκάπτει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, με ασύμμετρο πόλεμο και φυσικά εκμεταλλευόμενη αθώες και ταλαιπωρημένες ψυχές ανθρώπων.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλουν τιμωρία αυτό το άτακτο παιδί της Μεσογείου;