10.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήFinancial ReportΆλλη μια εβδομάδα που η απουσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν αισθητή

Άλλη μια εβδομάδα που η απουσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν αισθητή


Του Βασίλη Λιόση,

Με το δεξί ξεκίνησε η εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς με το καλημέρα, σημείωσε άνοδο. Αυτό δεν σημαίνει πως το ΧΑ κατάφερε να εκμεταλλευτεί το momentum των διεθνών αγορών και να αναρριχηθεί ο Γενικός Δείκτης περαιτέρω. Κάθε άλλο, ο τζίρος συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η αβεβαιότητα παραμένει στην ελληνική αγορά. Αιτίες της τελευταίας είναι η αργία στις ΗΠΑ, τα γεωπολιτικά προβλήματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η υγειονομική κρίση της εποχής, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα οικονομική κρίση. Εξάλλου, η αγορά βλέπει την Ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά και τα γεωπολιτικά προβλήματα, όμως η χρήση των εθνικών ταμειακών διαθεσίμων δημιουργεί ανησυχία -παρά την σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης- αφού η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να οδηγηθούμε σε δύσβατα μονοπάτια για την Ελληνική Οικονομία.

Τη Δευτέρα, ο τραπεζικός κλάδος είχε σημαντική πτώση αλλά σαν αντίβαρο, ο Γενικός Δείκτης στηρίχτηκε στον ενεργειακό κλάδο, επιτυγχάνοντας την άνοδο. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 641,33 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 639,43 (+0,02%) και 644,76 μονάδων (+0,86%), με τον τζίρο να ανέρχεται στα 30,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 330,61 μονάδες και ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.535,78 μονάδες με άνοδο 0,28%.

Στις μετοχές, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Φουρλής, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν άλμα που ξεπέρασε το 2%. Επίσης, άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, η ΕΥΔΑΠ έχασε 3,20%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να κλείνουν στο -1,16% και -1% αντίστοιχα ενώ ακόμα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Εθνική, Λάμδα, Titan και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Aegean και Ελλάκτωρ.

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, αυτή της Τρίτης, σημαδεύτηκε από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, το οποίο επηρέασε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το τελευταίο απέδειξε πως πράγματι είναι μια ρηχή αγορά, με την δυσκολία του να αντισταθεί στις πιέσεις για “sell off”, από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη δυνατή και απότομη διόρθωση που συνέβη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε απάντηση του ανοδικού ράλι του NASDAQ, προκάλεσε τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία και θύμισε τις αρχές της χιλιετίας όταν η φούσκα της dot.com έσκασε, με τον τεχνολογικό κλάδο να καταρρέει και οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε στραβοπάτημα. Ο παραπάνω παραλληλισμός, είναι ο λόγος της παρατηρούμενης αποστροφής στον κίνδυνο την Τρίτη. Στα θετικά της ημέρας, η συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ σημείωσε αύξηση, δίνοντας ελπίδες για ισχυροποίηση του ΓΔ, ενώ ακόμα τα προσεχή Roadshows στην Αμερική, αναπτερώνουν το ηθικό των εγχώριων επενδυτών, με την ελπίδα της εισόδου ξένων επενδυτών στο προσεχές μέλλον.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,15% στις 627,56 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 623,52 (-2,78%) και 640,88 μονάδων (-0,07%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,18% στις 313,48 μονάδες και ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.502,77 μονάδες με πτώση 2,15%.

Στα θετικά των μετοχών, «διασώθηκε» μόνο η Μυτιληναίος, ενώ εκτός της Ελλάκτωρ, πτώση 6,31% είχε η Eurobank, -5,64% η Εθνική και -5,01% η Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν οι Viohalco, EXAE, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και Aegean Airlines.

Μεσοβδόμαδα, την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να επανέλθει στα θετικά αποτελέσματα, έστω και αν η άνοδος ήταν οριακή. Για να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό, το ΧΑ χρειάστηκε να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε δεικτοβαρείς τίτλους μετοχών και να αντιμετωπίσει την μεγάλη διακύμανση του ΓΔ. Φυσικό επόμενο είναι η επιφυλακτικότητα στο στρατόπεδο της ελληνικής οικονομίας να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επιπλέον αιτία, αποτελεί και το γεγονός πως η AstraZeneca σταμάτησε αιφνιδίως τις δοκιμές του εμβολίου, η παραγωγή του οποίου θα ενίσχυε την παγκόσμια οικονομία και θα ήταν ηλιαχτίδα ελπίδας για την πολυπόθητη ανάκαμψη. Στα θετικά νέα, από την άλλη πλευρά, οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 631,74 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 625,59 (-0,31%) και 632,01 μονάδων (+0,71%), με τον τζίρο της ημέρας να διαμορφώνεται στα 30,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 318,01 μονάδες και ο FTSE 25 έκλεισε, επίσης με άνοδο 0,61%, στις 1.511,93 μονάδες.

Σχετικά με τις μετοχές, κέρδη άνω του 4% είχε η ΕΥΔΑΠ, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Εθνική και ΔΕΗ και άνω του 1% οι Alpha Bank, Aegean Airlines, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Αντίθετα, η Jumbo υποχώρησε άνω του 1%, ενώ αρνητικά έκλεισαν και οι EXAE, Motor Oil, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, το ΧΑ είχε ένα ιδιαίτερα νευρικό ξεκίνημα, το οποίο στην πορεία μετουσιώθηκε σε κέρδη για τον ΓΔ. Ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν οι πυλώνες στήριξης του Γενικού Δείκτη την Πέμπτη, βοηθώντας τον να ξεπεράσει την πρωινή νευρικότητα. Στα θετικά νέα της ημέρας, ήρθε να προστεθεί και η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ύφεση του 2020 –τελική πρόβλεψη ήταν 8% σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιούνιου που ήταν 8,7%. Η συγκεκριμένη εκτίμηση αναπτέρωσε το ηθικό της αγοράς, η οποία περιμένει υπομονετικά τις κυβερνητικές ενέργειες που θα οδηγήσουν ξανά στην ανάπτυξη. Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατέστη σαφές πως η Ελληνική Αγορά έχει αντοχές και αυτό οφείλεται στην μικρή ορατότητα που αρχίζουν να αποκτούν οι επενδυτές μετά από τα αποτελέσματα ορισμένων εισηγμένων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 637,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630,61 (-0,18%) και 638,09 μονάδων (+1,01%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 321,26 μονάδες ενώ ακόμα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.529,06 μονάδες με άνοδο 1,13%.

Για τις μετοχές, η μετοχή της Μυτιληναίος δέσποσε με άνοδο 6,22%. Παράλληλα, εξαιρετική εικόνα είχαν επίσης η ΔΕΗ με άνοδο 4,68%, η ΓΕΚ Τέρνα (+3,06%), η Jumbo (+2,94%), Πειραιώς (+2,62%), Viohalco (+2,21%), Ελλάκτωρ (+1,60%), Lamda Development (+1,46%), OTE (+1,45%), ΟΠΑΠ (+1,36%), ΑΔΜΗΕ (+1,36%), Eurobank (+1,34%) και Εθνική (+1,24%). Στον αντίποδα, πιέσεις 3,06% δέχτηκε η ΕΥΔΑΠ (-3,06%), η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,69% και η Motor Oil -1,68%.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής αποτέλεσε ευκαιρία για τους βραχυχρόνιους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα κέρδη της Πέμπτης. Έτσι, το ΧΑ αποτέλεσε έρμαιο του “sell off”, ενώ οι μακροχρόνιοι επενδυτές κρατούν πολύ επιφυλακτική στάση, αναμένοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος δεν βοηθά στο αίσθημα ασφάλειας που επιθυμούν να έχουν οι επενδυτές. Εξάλλου, στην αγορά ένα βασικό βαρίδι παραμένουν οι τράπεζες, καθώς προσπαθούν να εμφανίσουν το όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», με την μείωση του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και την ξέφρενη πορεία της ύφεσης να συνεχίζεται να δυσκολεύουν το έργο τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 636,03 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,86 (-0,33%) και 640,51 μονάδων (+0,40%) και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 31 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.526,83 μονάδες με πτώση 0,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 317,44 μονάδες με πτώση 1,19%.

Στο ταμπλό των μετοχών, μείωση 2,18% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής και 2,17% της Πειραιώς, όπου επηρέασαν τελικά το τελικό πρόσημο της αγοράς και με τις ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Φουρλή να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ενώ, την ίδια ώρα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean, Jumbo και Σαράντη προσπάθησαν να συγκρατήσουν την πτώση, καθώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος και Titan. Χωρίς μεταβολή οι Eurobank και Βιοχάλκο. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,30%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 3,82%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.