13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΗ αλήθεια πίσω από τη γλουτένη

Η αλήθεια πίσω από τη γλουτένη


Της Ανδριάνας Γιαντούρη,

Τα τελευταία χρόνια η γλουτένη βρίσκεται στο επίκεντρο των εντερικών δυσλειτουργιών διατροφικής αιτιολογίας, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να καταφεύγει σε gluten-free diets.

Πιο συγκεκριμένα η γλουτένη αποτελεί μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο κριθάρι, στη σίκαλη, στο σιτάρι και σε μικρότερες ποσότητες στη βρώμη ενώ σε αυτήν οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Μάλιστα, πρόκειται για τη μοναδική πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τροφές μας και είναι πλήρως αδιάλυτη καθιστώντας την «πιθανό στόχο» για το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να την αντιμετωπίσει ως εχθρό για τον οργανισμό μας! Σε αυτήν την περίπτωση ένα πλήθος γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως διάρροια, πρήξιμο, εμετός, απώλεια σωματικού βάρους και υποθρεψία λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών, μπορούν να προκύψουν, οδηγώντας σε καταστροφή των κυττάρων του λεπτού εντέρου, μια ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Πηγή εικόνας:
shutterstock.com

Τόσο τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη όσο και αυτοί που παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία έχει την ίδια συμπτωματολογία με την κοιλιοκάκη αλλά χωρίς την εντεροπάθεια, ανακουφίζονται από τα συμπτώματα ακολουθώντας εφ’ όρου ζωής μια δίαιτα πτωχή σε γλουτένη.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Το ενδιαφέρον είναι, ότι άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικά κοιλιοκάκη ή κάποια ευαισθησία στη γλουτένη, ενώ η παρουσία κάποιων γονιδίων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης, χωρίς οι επιστήμονες να έχουν καταλήξει ακόμη στους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από αυτό. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ασκήσει μεγάλη επίδραση στην δραστηριότητα των γονιδίων, αποδεικνύοντας την τεράστια σύνδεση μεταξύ ασθενειών και μιας διαταραγμένης μικροβιακής χλωρίδας.

Όσον αφορά την gluten free diet πρόκειται για μια αρκετά απαιτητική δίαιτα, καθώς η γλουτένη βρίσκεται κρυμμένη σε ένα μεγάλο ποσοστό τροφών που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Πέρα από τα προφανή, δηλαδή ψωμί, πίτσα, ζυμαρικά, η γλουτένη εντοπίζεται και στη μπύρα, σε κατεψυγμένα λαχανικά, ορισμένα είδη αλλαντικών όπως τα λουκάνικα, κονσέρβες κρέατος, είδη τυριών όπως το blue cheese, φάρμακα, οδοντόκρεμες κ.λ.π.

Ακόμη, απαιτείται αρκετή γνώση γύρω από τις ανεπάρκειες που μπορεί να προκληθούν από τη μη κατανάλωση ορισμένων τροφών με χαρακτηριστικότερη την ανεπάρκεια φυτικών ινών, αλλά και της βιταμίνης Β9 που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και επομένως πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις έγκυες γυναίκες με κοιλιοκάκη. Τα τελευταία χρόνια πολλές βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων έχουν μεριμνήσει για τις ανάγκες των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ακόμη και ζυμαρικών, που δεν περιέχουν γλουτένη αλλά κάποιο υποκατάστατο υλικό όπως καλαμπόκι και ρύζι.


Ανδριάνα Γιαντούρη

Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριάνα Γιαντούρη
Ανδριάνα Γιαντούρη
Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου '99 στην Κομοτηνή και σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά ενώ λατρεύει τα ταξίδια, έχοντας εξερευνήσει 10 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EUROSCOLA» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ασχολείται με το τρέξιμο, το Taekwondo και διάφορες εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου.