15 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων

Το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

O κύβος ερρίφθη, το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές θα χτυπήσει την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου με γεμάτες τάξεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμα και στα σχολικά λεωφορεία. Οι μαθητές θα επιστρέψουν σε τάξεις με αυξημένα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική και μάλιστα, όχι μόνο εντός της αίθουσας. Στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων θα χορηγηθούν δωρεάν δύο υφασμάτινες μάσκες, δυο στρώσεων. Γιατροί του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους και θα ενημερώνουν τους μαθητές για τη χρήση μάσκας. Τα κυλικεία πλέον θα πωλούν μόνο συσκευασμένα τρόφιμα. Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές, τα σχολικά πρωταθλήματα, καθώς και τα συνέδρια, ενώ ανά τμήμα θα πραγματοποιούνται οι περίπατοι και οι διδακτικές επίσκεψης, ενώ το κράτος παρέχει οικονομική στήριξη για την εκπόνηση του σχεδίου επαναλειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα φέρει και την ευθύνη για τη παροχή μασκών σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα 175 εκατομμύρια για την μεταφορά μαθητών και τα 128 εκατομμύρια για την επισκευή και την συντήρηση των σχολείων. Τα μέτρα που λήφθηκαν θα εξετάζονται καθημερινώς  και θα αυξάνονται ή θα μειώνονται αναλόγως από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύπτουν. Η πρώτη μέρα θα αφιερωθεί στην ενημέρωση των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, ενισχύονται τα ολοήμερα σχολεία προκειμένου να ελαττωθούν οι επαφές των παιδιών με τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, θα κλείνει άμεσα το τμήμα ή και το σχολείο και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης, καθώς επίσης θα τίθεται σε άμεση εφαρμογή η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης για να μην μείνουν πίσω οι μαθητές, που θα τεθούν σε καραντίνα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, καλό μήνα και καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι να σας δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το άνοιγμα των σχολείων και να σας αναλύσουν, και ο ΥΠΕΣ και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενέργειες που έχουν αναληφθεί στους δικούς τους τομείς αρμοδιότητας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Και βεβαίως, είμαστε όλοι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Ευχαριστούμε θερμά και την κα Παπαευαγγέλου, Καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, η οποία και εκείνη είναι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Όπως έχουμε ήδη πει, η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Το παρόν σχέδιο λειτουργίας βασίζεται εκ νέου στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, η οποία έλαβε υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Θα το τονίζουμε πάντοτε – Η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία δυναμική διαδικασία. Κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται – αν χρειαστεί– στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά, μία διαδικασία προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει, εδώ και πολλούς μήνες. 

 Για την ομαλή έναρξη των σχολείων:

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη. Η παράδοση βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της. Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό – προτεραιοποιήσαμε τη στελέχωση των σχολείων: Ολοκληρώσαμε τους πρώτους στη χώρα 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και  εκδώσαμε τους νέους προσωρινούς πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Έχουμε λάβει ήδη τα παρακάτω μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό, υπό τα οποία θα λειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας μας, θα θυμίσω τα  μέτρα αυτά:

 1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης, στον ιστότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας, γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως, την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία

ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με επιπλέον πιστώσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ

~ Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

~ Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά, σε περίπτωση πνευστών οργάνων, συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

 Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκα:

1. Γενικά εξαιρούνται:

~ Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

~ Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα του

2. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

 Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης)
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή. (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας)
  • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι. (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας)

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

  1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
  2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
  3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
  4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
  6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα
  7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
  8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
  9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρο
  10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα»

Τα παραπάνω μέτρα προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση των κομμάτων και το θέμα της εκπαίδευσης φαίνεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για καιρό ακόμα. «Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε» σχολίασε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής να συμπληρώνει πως «Ο συνωστισμός στην τάξη επιβάλλεται τελικά κ. Μητσοτάκη. Ρίσκο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Και εδώ βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, για το άνοιγμα των σχολείων. 30 παιδιά στην τάξη με την μάσκα και το παγούρι. Άριστα!» και το ΚΚΕ να υπογραμμίζει ότι «Το κεντρικό ζήτημα δεν είναι άλλο, από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.