12.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤον Αύγουστο στη Μέση Ανατολή: Ισραήλ εναντίον Γάζας

Τον Αύγουστο στη Μέση Ανατολή: Ισραήλ εναντίον Γάζας


Της Μάγδας Τσόχα,

Ένα από τα πλέον πιο «καυτά» ζητήματα της Μέσης Ανατολής, που, κατά καιρούς, απασχολεί τους διεθνολογικούς κύκλους και μη -το ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης- η μεγάλη, διαρκώς αιμορραγούσα «πληγή» της Δυτικής Ασίας, επανήλθε το φετινό καλοκαίρι στο προσκήνιο, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες παγκόσμιες εξελίξεις και δυσκολίες, λόγω του ιού convid-19, με αεροπορικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, κορυφώνοντας την ένταση μεταξύ της-αμφισβητούμενης και μερικώς αναγνωρισμένης- πρωτευούσης του Τελ Αβίβ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Για την απόλυτη αποσαφήνιση των εννοιών και τη διευκόλυνση των αναγνωστών, να σημειωθεί μια μικρή και περιεκτική επανάληψη των γεγονότων· η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ των χωρών της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που, δημιουργημένη το 1948, βασίστηκε στη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου. Πρόκειται για μια χερσαία λωρίδα βόρεια των ανατολικών συνόρων της οποίας κατοικούν κατά προσέγγιση 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Πολύ συνοπτικά, τη διοίκηση της Λωρίδας αυτής, μέχρι το 1967, κατείχε η Αίγυπτος, μέχρι και τον πόλεμο των έξι ημερών, οπότε και πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ.

Μετά από χρόνιες τοπικές διεργασίες και περιστατικά, οι Ισραηλινοί μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο της περιοχής, ωστόσο, και παρά τις πάρα πολλές και επανειλημμένες συνομιλίες και διεθνείς διμερείς «συναντήσεις κορυφής», δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ως ανεξάρτητο κράτος, το οποίο και διεκδικεί η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή, ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, με ολοφάνερη την αδυναμία του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η Χαμάς, από την άλλη, ή το «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης», είναι μια παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα, ιδρυθείσα το 1987, με πλειοψηφία εδρών στο Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι επισήμως αναγνωρισμένη από όλον το δυτικό κόσμο ως «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ, παράλληλα, βάσει πληροφοριών του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, κι άλλα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής ομογένειας.

Πίσω στην επικαιρότητα, και κατόπιν των επεξηγήσεων, ο περασμένος Αύγουστος, αυτός του 2020, βρήκε την περιοχή πληγμένη από νέες εντάσεις, αναφορικά με τις σχέσεις των δύο κρατών και τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ, μάλιστα, οδήγησαν και στο κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα. Στις 18 του μήνα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν νέες ισραηλινές επιδρομές, σε αντίποινα -σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο στρατό- εξαιτίας της χρήσης εμπρηστικών μπαλονιών από τη Γάζα, εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Στόχος ήταν οι «υπόγειες» υποδομές της Χαμάς στη «Λωρίδα της Γάζας», κατά τα λεγόμενα του ισραηλινού στρατού, τα οποία συνδέουν τις αεροπορικές επιδρομές με τα «εμπρηστικά μπαλόνια και μπαλόνια με εκρηκτικά που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ». Στον αντίποδα, στη Γάζα, αξιόπιστες πηγές υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν πως ο στόχος των ισραηλινών επιδρομών ήταν στρατιωτικά παρατηρητήρια στη Ράφα και τη Μπέιτ Λάχια.

Η κατάσταση βρίσκεται οριακά εκτός ελέγχου, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, από τις 16 και μετά του Αυγούστου, περίπου, με εμπρηστικά μπαλόνια από τη Γάζα να προκαλούν σχεδόν εκατό πυρκαγιές στο ισραηλινό έδαφος και, ταυτόχρονα, τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αεροπορικές επιδρομές, ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, τον αποκλεισμό του θύλακα του «αιώνιου εχθρού» του, της Παλαιστίνης.

14 Ιανουαρίου 2009: Τανκ στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. Photo by Yossi Zamir/Flash90

Την Κυριακή, μάλιστα, το Ισραήλ απαγόρευσε στους αλιείς από τη Γάζα την πρόσβαση στη θάλασσα και απέκλεισε το μοναδικό σημείο διέλευσης προϊόντων μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του ισραηλινού εδάφους, εμποδίζοντας, έτσι, την προμήθεια καυσίμων και δημιουργώντας νέες περιπέτειες και δυσκολίες στους κατοίκους της Λωρίδας. Λόγω, λοιπόν, αυτής της έλλειψης καυσίμων, απόρροια του αποκλεισμού του Ισραήλ, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα ανακοίνωσε, λίγες ημέρες πριν, ότι «κλείνει εντελώς», καταδικάζοντας περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας να έχουν πλέον τέσσερις ώρες την ημέρα ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα προμηθεύονται προφανώς και από το Ισραήλ.

Στις 26 του ίδιου μήνα, θέσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου έπληξαν καταστροφικά ισραηλινά αεροσκάφη, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με αναφορές και του ισραηλινού στρατού. Οι βομβαρδισμοί έγιναν ως αντίβαρο σε πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών, τα οποία και τελικά «ανταποδόθηκαν». Κανένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δεν τραυματίστηκε, τουλάχιστον σοβαρά, από τα πυρά της οργάνωσης, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό επανειλημμένα έπληξε τομείς των συνόρων των δύο χωρών. Ο ισραηλινός στρατός πλήττει -και μάλιστα φονικά- τη «Λωρίδα της Γάζας» σχεδόν καθημερινά, από τις αρχές του μήνα, σε αντίδραση για τις δράσεις που αποκαλεί η «τρομοκρατία των μπαλονιών».

10 Αυγούστου 2020: Παλαιστίνιοι προετοιμάζουν τις “βόμβες-μπαλόνια” στη Λωρίδα της γάζας, κοντά στα σύνορα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Photo by Abed Rahim

Αξίζει, φυσικά, να αναφερθεί πως, λίγες μόλις ημέρες πριν, την 31η του Αυγούστου, το κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε μια «συμφωνία» για τη λήξη της ανταλλαγής πυρών με το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχα Σινουάρ, υπογράμμισε σε ανακοίνωση του γραφείου του «Στο τέλος των διαλόγων και των πολυάριθμων επαφών, οι τελευταίες με τον απεσταλμένο του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Εμαντί, επετεύχθη συμφωνία για αποκλιμάκωση και τερματισμό της σιωνιστικής επιθετικότητας εναντίον του λαού μας».

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, φυσικά, τις εξελίξεις, ώστε να μετριάζει και να αποφορτίζει την κατάσταση, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ενώ οι υπέρμαχοι της ειρήνης συνεχίζουν να φωνάζουν «έως πότε;». Και, πράγματι, «έως πότε νεκροί στη Γάζα, νεκροί στο Ισραήλ, νεκροί στη Μέση Ανατολή;»


Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.