Της Βίκυς Ντζούρβα,
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος με εξέχουσα παρουσία στα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα της Γηραιάς Ηπείρου. Ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της, κυρίως λόγω της εκτενέστατης αποικιακής δράσης της, κατά τον 19ο αιώνα θεωρούνταν ηγεμονική δύναμη, χωρίς αντίστοιχη εξισορρόπηση ισχύος από καμία άλλη κρατική μονάδα. Σήμερα, η Βρετανία δεν πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όμως παραμένει σημαντικό τμήμα του Δυτικού κόσμου. Με καθιερωμένο πολίτευμα τη Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, η παρουσία της Βασιλικής οικογένειας στην κρατική μηχανή παραμένει ενεργή, σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπου η βασιλεία υφίσταται ως συμβολικό αξίωμα. Ωστόσο, τη νομοθετική εξουσία ασκεί το Κοινοβούλιο, δηλαδή η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων αντίστοιχα. Ιστορικά, το πρώτο σώμα φαινόταν να υπερτερεί, έχοντας περισσότερες νομοθετικές αρμοδιότητες, γεγονός που σήμερα έχει ανατραπεί με την ανάδειξη της πλειοψηφίας των υπουργών της κυβέρνησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Στην κυβέρνηση της χώρας προκύπτει, συνήθως, η εναλλαγή μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, ενώ τρίτο κόμμα εκλέγεται αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 1988, μετά τη συνένωση δύο ήδη υπαρχόντων πολιτικών συλλογικοτήτων, του Φιλελεύθερου και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Με ικανοποιητική εκπροσώπηση στην τωρινή σύνθεση της Βουλής των Λόρδων (89 από τις 775 έδρες), οι κεντρώοι βουλευτές του υποστηρίζουν κατά κόρον την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών ελευθεριών. Στις εκλογές του 2010, κατάφερε να συγκεντρώσει το 23% των ψήφων του βρετανικού λαού, αλλά η στήριξή του στο Συντηρητικό κόμμα και η σύνθεση κυβέρνησης συνασπισμού μείωσε τη δημοφιλία του κόμματος. Οι επόμενες εκλογές του 2015, βρήκαν τους φιλελεύθερους αποδυναμωμένους με ποσοστό μόλις 7% και 8 έδρες, ενώ η πτώση αυτή οδήγησε σε παραίτηση του Νικ Κλεγκ, αρχηγού του κόμματος από το 2007 έως το 2015, και αλλαγή ηγεσίας. Έκτοτε οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν στις προ 2010 εκλογικές αποδόσεις τους, ενώ η ηγεσία τους άλλαξε χέρια συνολικά τέσσερις φορές.
Στις τελευταίες εκλογές του 2019, το κόμμα εναντιώθηκε στην απόφαση του Brexit, με στόχο την προσέλκυση των ευρωπαϊστών ψηφοφόρων, χωρίς να σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία σε ψήφους, συγκριτικά με το παρελθόν. Μάλιστα, η τότε επικεφαλής Jo Swinson έχασε και η ίδια τη βουλευτική της έδρα. Στα μέσα του 2020, βέβαια, ήταν προγραμματισμένη η τέταρτη, από το 2015, αλλαγή ηγεσίας, γεγονός που αναβλήθηκε, αρχικά λόγω πληθώρας κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ακόμη και στην πολιτική ζωή της Μ. Βρετανίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νοσηλεία του Πρωθυπουργού της χώρας, Boris Johnson.
Από τις ενδοκομματικές εκλογές των τελευταίων ημερών, εξελέγη ως νέος επικεφαλής του κόμματος, ο Ed Davey (54 ετών), με 42.756 ψήφους, έναντι 24,564 της αντιπάλου του Layla Moran. Ο ίδιος υπήρξε κάτοχος χαρτοφυλακίων για την ενέργεια και το κλίμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κάμερον (2010-2015), συνεργασία σταθμός για την κατηφορική πορεία του κόμματος τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, ο νέος αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών υποστηρίζει ότι γνωρίζει τα λάθη των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν στην απομάκρυνση πληθώρα ψηφοφόρων, και είναι σε θέση να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Κύριος στόχος είναι η πολιτική του να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, αυτά των Συντηρητικών και των Εργατικών. Μάλιστα, τονίζει τα λάθη της κυβέρνησης των πρώτων υπό την ηγεσία του Boris Jonhson, σχετικά με τη διαχείριση της νέας πανδημίας και του Brexit. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το έργο του νέου επικεφαλής θα αποδειχθεί δύσκολο, μιας και το κόμμα δεν διαθέτει σαφή πολιτική ατζέντα, μετά την αποτυχία της anti-brexit πολιτικής.
Γεννήθηκε το 2000 στο Αγρίνιο. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την παρακολούθηση συνεδρίων σχετικά με το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαί και τη μελέτη βιβλίων.