11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςOklahoma: Ένα από τα Ρεπουμπλικανικά οχυρά του Νότου

Oklahoma: Ένα από τα Ρεπουμπλικανικά οχυρά του Νότου


Της Μαρίας Κρουσταλλίδη, 

Η Πολιτεία της Oklahoma αποτελεί, κατά γενική παραδοχή, ένα ισχυρό προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, περιοχή η οποία, έτσι κι αλλιώς, παρουσιάζει μια ροπή προς τη συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Υφιστάμενη από τον Νοέμβριο του 1907, η Oklahoma, έως το 1945, άνηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, με την εξαίρεση μόλις δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο, κατά τις επόμενες δεκαετίες, σημείωσε μια αισθητή, ριζική στροφή προς τον συντηρητισμό. Αξίζει, όμως, να αναφερθούν κάποια κομβικά ζητήματα, τα οποία καθιστούν σαφέστερο το γιατί, αλλά και το πώς το επιτελείο Trump και οι λοιποί αναλυτές θεωρούν, σήμερα, σίγουρη την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Μεταστροφή από το Δημοκρατικό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε, με ασφάλεια, να συνάγουμε ότι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν κινούμαστε, υπάρχει μια πολιτική ομοθυμία μεταξύ των πολιτών της Oklahoma, όπως, επίσης, και μια σταθερή εκλογική συμπεριφορά. Μόνο στις εκλογές του 1964, η Πολιτεία ανέδειξε Δημοκρατικό υποψήφιο για την Προεδρία, που δεν ήταν άλλος από τον Lyndon Johnson, ο οποίος έλαβε το προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Barry Goldwater, με το -σχετικά οριακό- ποσοστό του 55.75%, υπερνικώντας το αντίστοιχο Ρεπουμπλικανικό 44.25%.

Πηγή: 270 to win

Κατά τη δεκαετία του 1970, ο Carl Albert, με βάση του την Πολιτεία της Oklahoma, κατέκτησε το υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας και, συνακόλουθα, επικεφαλής του εν λόγω νομοθετικού σώματος, γνωστό ως “Speaker of the House”. Όμως, επρόκειτο για το κύκνειο άσμα του Δημοκρατικού κόμματος στην Oklahoma, όπως και σε άλλες Νότιες Πολιτείες. Οι προαναφερθείσες εκλογές του 1964 αποτέλεσαν σταθμό για τη μεταστροφή πολλών Δημοκρατικών ψηφοφόρων της ευρύτερης περιφέρειας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, λόγω της πολιτικής, που χάραξε η Προεδρία Johnson, αλλά και λόγω των Civil Rights Act, το 1964, και Voting Rights Act, το 1956, ως παρακαταθήκη αυτής. Πολλοί λευκοί πολίτες του Αμερικανικού Νότου στράφηκαν, τότε, ενάντια στην -υπερβολικά, για εκείνους- φιλελεύθερη ταυτότητα, που έβλεπαν να σφυρηλατείται από τους Δημοκρατικούς, βασισμένοι σε ένα αμιγώς συντηρητικό αφήγημα, περί αδικίας κατά των λευκών Αμερικανών από την πρόσφατη αναγνώριση πολιτικής ισότητας σε πολίτες διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης, ιδίως Αφροαμερικανούς. Η χαριστική βολή για το Δημοκρατικό κόμμα ήρθε με την «Ρεπουμπλικανική Επανάσταση», όπως έμεινε γνωστή η σαρωτική επιτυχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 1994, οπότε και κατάφερε να αποσπάσει πληθώρα θέσεων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σηματοδοτώντας το τέλος και της τελευταίας Δημοκρατικής κυριαρχίας στον Νότο, η οποία είχε αρχίσει με ιδιαίτερη ισχύ, την εποχή του “New Deal”, αλλά, επί έτη, έφθινε σταθερά.

Δημογραφική Σύνθεση

Με λίγο λιγότερα από 4 εκατομμύρια κατοίκους, χάριν ακριβείας, 3.954.820, ο πληθυσμός της Oklahoma αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από λευκούς Αμερικανούς (72.43%), ενώ το ποσοστό των Αφροαμερικανών κυμαίνεται στο 7.35%, με τις λοιπές εθνοτικές ομάδες, που, σε άλλες Πολιτείες, αποτελούν ισχυρούς κοινωνικούς παράγοντες, εδώ να είναι πρακτικά αμελητέες στο πληθυσμιακό κράμα. Βέβαια, η Oklahoma φιλοξενεί 7.52% γηγενών Αμερικανών, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της εθνοτικής αυτής ομάδας σε ολόκληρη τη χώρα. Από άποψη μορφωτικού επιπέδου, το 31.33% του πληθυσμού είναι απόφοιτοι Λυκείου και μόλις το 16.66% δηλώνει κάτοχος πτυχίου επιπέδου Bachelor’s, με το 23.58% να έχει παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του.

Ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο προς συσχετισμό με τον εκλογικό προσανατολισμό αποτελεί, επίσης, και η ξεκάθαρη πόλωση, που παρατηρείται, με βάση την επιμέρους διαίρεση των εκλογικών περιφερειών. Κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων τείνουν να υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι είναι περισσότερο δημοφιλείς σε εκλογείς που διαβιούν σε περισσότερο αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα, δε, εάν και η διαβίωσή τους στηρίζεται στη γη.

Η τρέχουσα κομματική ισορροπία

Στις Προεδρικές Εκλογές του 2016, ο Donald Trump επικράτησε με άνεση επί της αντιπάλου του, Hilary Clinton, με ποσοστό 65%, έναντι του πενιχρού 25% της πρώην Πρώτης Κυρίας. Μάλιστα, η παρελθούσα αναμέτρηση αποτέλεσε την τέταρτη συνεχόμενη φορά, όπου η Πολιτεία έδωσε ένα σαφές πολιτικό στίγμα, υποστηρίζοντας τον εκάστοτε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, με διαφορά μεγαλύτερη του 30%. Στο μαραθώνιο του χρίσματος για τον Νοέμβριο του 2020, ο νυν Πρόεδρος απέσπασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, ενώ από το Δημοκρατικό κόμμα επικράτησε ο Joe Biden.

Πηγή: 270 to win

Όπως, μάλλον, φαίνεται φυσικό, η κομματική κατανομή των εκπροσώπων της Πολιτείας στα δύο νομοθετικά σώματα ακολουθεί το γενικότερο μοτίβο που ακολουθήθηκε και για την επιλογή του Προέδρου. Οι εν ενεργεία Γερουσιαστές, με βάση τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών του 2018, ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (James Inhofe και James Lankford), στο ήδη ελεγχόμενο από το GOP σώμα. Όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι πέντε πολιτικοί από την Oklahoma είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ρεπουμπλικάνοι (Kevin Hern, Markwayne Mullin, Frank Lucas, Tom Cole), ενώ μόνο η Kendra Horn του Δημοκρατικού Κόμματος επικράτησε στην 5η εκλογική περιφέρεια.

Με επτά εκλέκτορες στο Κολέγιο και, το πιθανότερο, καθόλου εκπλήξεις να μας περιμένουν, η Oklahoma επιβεβαιώνει, με τη δημογραφική της σύνθεση, τη γεωγραφική της θέση και το ιστορικό της υπόβαθρο, τον Ρεπουμπλικανικό κανόνα. Όλα δείχνουν πως, τόσο η λαϊκή ψήφος, όσο και η ετυμηγορία των μελών του Εκλεκτορικού Κολεγίου της Πολιτείας, θα χαρίσουν στον Donald Trump μια πολύτιμη ανάσα στον αγώνα, που πρόκειται να δώσει, για την παραμονή του στον Προεδρικό θώκο, σε λίγους μόλις μήνες από σήμερα. Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει, ίσως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι το πώς, με βάση τις τάσεις του πληθυσμού και τις πολιτικές εξελίξεις, η κομματική μεταστροφή του παρελθόντος μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί και σε λίγες δεκαετίες, αυτή τη φορά γέρνοντας τη ζυγαριά προς την αντίθετη κατεύθυνση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Μαρία Κρουσταλλίδη

Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κρουσταλλίδη
Μαρία Κρουσταλλίδη
Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post κατά το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.