12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕξαρτημένη ζωή: Ναρκωτικά και εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτημένη ζωή: Ναρκωτικά και εξαρτησιογόνες ουσίες


Της Βασιλικής Σέμκου,

Η σκληρή καθημερινότητα, το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι υποχρεώσεις αποτελούν τη σύγχρονη πραγματικότητα ενός μέσου ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτών και του εαυτού του. Ωστόσο, η πίεση και οι αρνητικές επιπτώσεις της μπορούν να παρατηρηθούν και στις πιο νεαρές ηλικίες με ίσως όχι και τόσο σημαντικά ζητήματα, αλλά αντιθέτως μια αντίδραση σε δεδομένες καταστάσεις και κανόνες που επιβάλλονται σε νέους και νέες. Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις συνιστούν ένα τοπίο στο οποίο οι άνθρωποι, επηρεασμένοι από τις συνθήκες αυτές (αλλά και όχι απαραίτητα λόγω αυτού) ακολουθούν «συνταγές» απαγορευμένες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής. Πρόκειται κατά βάση για την ανεπαίσθητη κατάληξη των ανθρώπων στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, που αποτελούν μάστιγα της εποχής με δεκάδες θανάτους και περιστατικά ανθρώπων που κυριολεκτικά χάνονται σε έναν κόσμο που πολλές φορές καταλήγει σε αδιέξοδο.


Ξεκινώντας από τα προφανή, η ανάλυση της εξάρτησης στα ναρκωτικά και των συνεπειών της, συνίσταται στη γνώση των ναρκωτικών ουσιών. Μεταξύ των χορηγούμενων ουσιών είναι α) η Ινδική Κάνναβη, β) η έκσταση, γ) η κοκαΐνη, δ) το κρακ, ε) τα παραισθησιογόνα, στ) η μεθαμφεταμίνη (speed), η) η ηρωίνη, θ) το Rohypnol (ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax), ι) το GHB (σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό) και η κεταμίνη, όπως επίσης και τα εισπνεόμενα-πτητικά και τα ηρεμιστικά. Αναφερόμενοι σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, έρευνα που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), παρουσιάζει για όλες τις χώρες μεγάλα ποσοστά χρηστών, ενώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σε δείγμα πληθυσμού καταγράφηκαν 17.995 εγκλήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά το 2019, με νούμερο ένα ουσίες τη φυτική κάνναβη, τη ρητίνη κάνναβης, την ηρωίνη, την κοκαΐνη και το MDMA (ποσότητες μετρημένες σε χιλιόγραμμα).

Οι επιλογές όπως γίνεται αντιληπτό και από τα παραπάνω είναι ουκ ολίγες. Για ποιον όμως λόγο καταλήγει ένας άνθρωπος να καταφύγει στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να καταπολεμήσει τυχόν προβλήματά του; Όπως σε όλες τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι καταφεύγουν σε καταχρήσεις, έτσι και για τα ναρκωτικά ισχύουν κατά περιπτώσεις ορισμένα πράγματα. Νούμερο ένα παράγοντας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που καταφεύγει στην εξάρτηση. Όταν η ψυχολογία ενός ανθρώπου δεν του επιτρέπει να επιλύσει τυχόν προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος με λογικές σκέψεις και σύνεση, αλλά αντιθέτως τον καθιστά έρμαιο αυτών των προβλημάτων, τότε αυτά τα προβλήματα μεγεθύνονται.

Σε ενήλικες ανθρώπους η εξάρτηση στα ναρκωτικά μπορεί να ξεκινήσει ως «αντίδοτο» στη σκληρή καθημερινότητα. Ακόμη δε, μπορεί να αποτελέσει περαιτέρω βοήθεια για να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κοινωνικό περίγυρο. «Λίγο να είμαστε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι ώστε να πιάσουμε συζήτηση». Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι νέοι. Τα ποσοστά ανηλίκων που είναι χρήστες ολοένα και αυξάνονται. Στα αίτια θα μπορούσαν σίγουρα να αναλυθούν το νεαρό της ηλικίας και η περιέργεια (και η νεανική αλλά κυρίως η ανθρώπινη), εξαιτίας της οποίας, απλώς για δοκιμή, ξεκινούν τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών.

Παράλληλα, οι παρέες και οι συνομήλικοι είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες επηρεασμού, καθότι ένας φίλος σίγουρα θα μας προτείνει κάτι καλό να δοκιμάσουμε, ενώ ακόμη για πάρα πολλούς τα ναρκωτικά είναι αντίδραση στον κατεστημένο κόσμο, που δεν τους κατάλαβε ποτέ. Οι συνθήκες ωστόσο, που οδηγούν στην εξέλιξη αυτή είναι πολύ περισσότερες και δημιουργούν ένα πλαίσιο συζήτησης που αφορά τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την εξάρτηση των ανθρώπων σε αυτές.

Ο αντίκτυπος των παραπάνω υπάρχει σε πληθώρα τομέων. Αρχικά, ο ίδιος ο άνθρωπος είναι αποδέκτης των μεγαλύτερων συνεπειών και ίσως των πλέον σοβαρότερων. Ψυχολογικά και προβλήματα υγείας, ηθική και πνευματική αλλοτρίωση συνιστούν σοβαρά προβλήματα τόσο των ίδιων των χρηστών, όσο και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Στον χειρότερο βαθμό ωστόσο έχουμε τις εγκληματικές ενέργειες (κυρίως το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και τις κλοπές για την εύρεση χρημάτων από τους χρήστες) με κορυφαία κατάληξη τους θανάτους, που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.

Ως συνέπειες είναι άξιες αναφοράς και οι κοινωνικές-οικονομικές, καθότι επηρεάζουν τη δημόσια ζωή. Μέλη της κοινωνίας αδυνατούν να συνυπάρχουν ως πολίτες, άνθρωποι αποτελούν πλέον κίνδυνο για τους υπόλοιπους και επιπλέον κρίνεται αναγκαία η κυβερνητική δράση κατά περιπτώσεις, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά αυτές οι κοινωνικές ομάδες (με πρόνοια, ιατρική περίθαλψη, κάλυψη αναγκών κλπ).

Ανάμεσα σε πολλά που έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω το πλέον περιγραφικό πως είναι το εξής: πρόκειται για ένα παιχνίδι με τον θάνατο. Ένας εξαρτημένος άνθρωπος είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος που δεν διαθέτει κυριότητα του εαυτού του και της συνείδησής του. Η καταστροφή που επέρχεται είναι ολέθρια για κάθε πτυχή που ενδέχεται να αναλογιστούμε. Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτό συνίσταται στο ότι η ανθρώπινη δύναμη είναι πολύ πιο ισχυρή από μια εξάρτηση. Γιατί, λοιπόν, επιτρέπουμε να μας καθοδηγεί;


Βασιλική Σέμκου

Γεννήθηκε το 1997 στην Κατερίνη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ και τα ενδιαφέροντα της βρίσκονται σε στενή σχέση με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων και την παρακολούθηση ταινιών με ιστορικό και βιογραφικό περιεχόμενο, ενώ φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την επιστήμη της Ιστορικής Έρευνας σε μεταπτυχιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Σέμκου
Βασιλική Σέμκου
Γεννήθηκε το 1997 στην Κατερίνη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ και τα ενδιαφέροντα της βρίσκονται σε στενή σχέση με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων και την παρακολούθηση ταινιών με ιστορικό και βιογραφικό περιεχόμενο, ενώ φιλοδοξεί να ασχοληθεί με την επιστήμη της Ιστορικής Έρευνας σε μεταπτυχιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο.