14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΔεν είναι μποϊκοτάζ, είναι απεργία

Δεν είναι μποϊκοτάζ, είναι απεργία


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Το βίντεο, για άλλη μια φορά, έγινε viral. Όσοι «είχαν τα άντερα» και το είδαν, άνθρωποι από όλον τον κόσμο, για άλλη μια φορά, «φούντωσαν» με οργή για τον επτά φορές πυροβολισμό πισώπλατα στον 29χρονο Jacob Blake, στην Kenosha του Wisconsin από αστυνομικούς.

Επτά φορές στην πλάτη, από απόσταση αναπνοής, μπροστά στα ανήλικα παιδιά του και ενώ αυτός άοπλος, είχε κατέβει από το αμάξι, για να χωρίσει έναν καυγά στη μέση του δρόμου.

Ο Trump, εν μέσω του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, εφάρμοσε στρατιωτικό νόμο στην Kenosha, για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Δύο άνθρωποι, επίσης, δολοφονήθηκαν -εν μέσω διαδήλωσης, για τον θανάσιμο τραυματισμό, που άφησε τον 29χρονο παράλυτο από την μέση και κάτω- από τα πυρά ενός 17χρονου, που βγήκε στους δρόμους της Kenosha, για να επιβάλλει τον δικό του νόμο: του αίματος και του τρόμου.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο συστημικός ρατσισμός στις Η.Π.Α. πρέπει να «χτυπηθεί» από το σύστημα. Με το σύνθημα «ψηφίστε τον Νοέμβριο», οι διαδηλωτές καλούν τον κόσμο να ψηφίσει, για να απομακρυνθεί ο Donald Trump από τον Λευκό Οίκο, καθώς και οι Γερουσιαστές και Αντιπρόσωποι, που πλαισιώνουν τις ίδιες ρατσιστικές ιδέες με τον ίδιο. Ένας τρόπος είναι αυτός. Ένας άλλος τρόπος είναι η κίνηση των Milwaukee Bucks, της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπου εδρεύουν στην πολιτεία που πυροβολήθηκε ο Blake. Η ομάδα του Γιάννη αποφάσισε να «μποϊκοτάρει» την τελική φάση των ΝΒΑ, ενώ βρισκόταν μια νίκη μακριά από το εισιτήριο για τα play-offs.

Η κίνηση αυτή επεκτάθηκε, και μαζί με τους Bucks, οι υπόλοιπες ομάδες του ΝΒΑ αποφάσισαν να μην «κατέβουν» στον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι αθλητές έχουν την πλήρη κάλυψη των κορυφαίων στελεχών των αθλητικών σωματείων, καθώς και από τον ίδιο τον οργανισμό του ΝΒΑ.

Αυτή η κίνηση, εκτός από συμβολική, είναι και ιστορικής σημασίας. Το ΝΒΑ δεν είναι μια απλή διοργάνωση, μιλάμε για μια από τις πιο κερδοφόρες «αθλητικές εταιρείες», με δισεκατομμύρια δολάρια να βρίσκονται στη μέση και με τους πιο ακριβοπληρωμένους μπασκετμπολίστες και προπονητές του κόσμου να συμμετέχουν σε αυτήν. Οι οικονομικές ζημιές ανυπολόγιστες, αλλά οι συγκυρίες δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω χρημάτων.

«Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Jacob Blake και απαιτούμε οι υπεύθυνοι αστυνομικοί να λογοδοτήσουν. Για να συμβεί αυτό, είναι επιτακτικό να συνεδριάσει ξανά η Νομοθετική Επιτροπή της Πολιτείας του Wisconsin, μετά από μήνες αδράνειας, και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων αστυνομικής λογοδοσίας, βιαιότητας και μεταρρύθμισης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εκπαιδευτούν, να αναλάβουν ειρηνική και υπεύθυνη δράση και να θυμηθούν να ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου.», έλεγε το τελευταίο μέρος του κειμένου τους.

Στην ουσία, δεν είναι απλά ένα μποϊκοτάζ, είναι μια απεργία. Είναι ένα μήνυμα προς τους κρατούντες, να δουλέψουν, για να φέρουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Είναι μια προσπάθεια οικονομικής και πολιτικής πίεσης, με αιτήματα και με πλέον ακτιβιστική δράση. Μετά τη δολοφονία του George Floyd, οι παίκτες του NBA γονάτιζαν κατά τον εθνικό ύμνο των Η.Π.Α. και φορούσαν, κατά τη διάρκεια του αγώνα, μπλουζάκια, που έγραφαν πάνω τους “Black Lives Matter”. Αυτό ήταν το συμβολικό κομμάτι. Πλέον βρισκόμαστε στο ακτιβιστικό. Το μήνυμά τους, με απλά λόγια, είναι το εξής: «Φτιάχτε εκ νέου τους νόμους, φέρτε την ισότητα και το τέλος της βαρβαρότητας, που ζητάμε, αλλιώς οι οικονομικές συνέπειες για τον αθλητισμό θα είναι ανυπολόγιστες».

Στον χορό μπήκαν και ομάδες του Αμερικανικού ποδοσφαίρου (rugby), του baseball και του γυναικείου ΝΒΑ.

Ιστορική στιγμή, με όλη τη βαρύτητα, που έχει η λέξη ιστορικότητα. Ιστορική, όπως η γροθιά της «μαύρης δύναμης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, το 1968, ιστορική, όπως το γονάτισμα του Kaepernick, κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α., το 2016.

1968 200m Olympic medallists: John Carlos (Bronze, right), Tommie Smith (Gold, centre) and Peter Norman (Silver, left), who wore an Olympic Project for Human Rights badge in support of their gesture.

Είναι, επίσης, συγκινητικό να βλέπεις τον Γιάννη, τον Αφροέλληνα από τα Σεπόλια, τώρα, που έχει τη δύναμη και τη φήμη, να σηκώνει το κεφάλι του απέναντι στους ρατσιστές απανταχού γης. Είναι απελπιστικό, όμως, να βλέπεις τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. και μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών να κοιτάνε από την άλλη, να στρίβουν το βλέμμα και να κωφαίνονται στο άκουσμα της λέξης «δικαιοσύνη», γιατί αυτός ο πόλεμος, που έχει ξεσπάσει στις Η.Π.Α., είναι ένας πόλεμος άνισος, καθώς αναμετρούνται οι άνθρωποι, που τάσσονται με το δίκιο και ο συστημικός ρατσισμός, που η δομή του ξεκινάει από την κορυφή και κατεβαίνει προς τα κάτω. Για αυτόν τον λόγο, ο συστημικός ρατσισμός, για να νικηθεί, χρειάζεται μια μακρά περίοδο εκπαίδευσης των πολιτών και προοδευτικών πολιτικών, πολιτικές που θα αφορούν την υποχρηματοδότηση της αστυνομίας, την αφαίρεση φονικών όπλων, εκ νέου εκπαίδευση του αστυνομικού σώματος και πολιτικές, που θα αφορούν εξ’ ολοκλήρου τη μαύρη κοινότητα.

Ο αγώνας μόλις άρχισε, το πρώτο ημίχρονο είναι τον Νοέμβριο, το δεύτερο θα είναι μεγάλο και από τα πιο κρίσιμα. Η λήξη του αγώνα;

Άγνωστη.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.