Του Παναγιώτη Μέκρα,
Αυτή η ερώτηση ακούγεται πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες. Όλο και πιο πολλοί σκέφτονται να βάλουν τα χρήματά τους σε μετοχές και πλέον και σε κρυπτονομίσματα. Από τον Μάρτιο που κατέρρευσαν οι αγορές, πολλοί ξεκίνησαν να ψάχνονται για το πώς και πού να επενδύσουν. Σε κάθε κραχ παρουσιάζονται ευκαιρίες και οι μετοχές μεγάλων και καλών εταιριών παρουσιάζουν τη γρηγορότερη ανάκαμψη.
Τι σημαίνει λοιπόν επένδυση και γιατί να επενδύσει κάποιος;
Με απλά λόγια, επένδυση είναι το να δεσμεύεις ένα κεφάλαιο για κάποιο χρονικό διάστημα με σκοπό να αυξήσεις το κεφάλαιό σου, δηλαδή να βγάλεις χρήματα.
Υπάρχουν δύο τρόποι να βγάλει κανείς χρήματα:
- Να δουλέψει και να ανταλλάξει το χρόνο του για χρήματα
- Να επενδύσει και να έχει περιουσιακά στοιχεία που του αποφέρουν κέρδη και παθητικό εισόδημα
Οι λόγοι για να επενδύσει κάποιος είναι:
- Για να αυξήσει τον πλούτο του
- Για να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
- Για να προστατευτεί από τον πληθωρισμό και να μην χάνει αγοραστική δύναμη, αφήνοντάς τα να κάθονται, είτε στο σπίτι σου είτε στην τράπεζα με μηδενικά επιτόκια
- Για να εκπληρώσει κάποιους οικονομικούς στόχους (π.χ. αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου ή για διακοπές)
Υπάρχουν διάφορα επενδυτικά προϊόντα, όπως:
- Ομόλογα
- Μετοχές
- Ακίνητα
- Παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα
- Εμπορεύματα / Πολύτιμα μέταλλα
- Κρυπτονομίσματα
Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει και να καταλαβαίνει πώς λειτουργεί μία συγκεκριμένη επένδυση πριν βάλει οπουδήποτε τα χρήματα του. Δεν πρέπει να βάζουμε χρήματα σε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε και δεν πρέπει να επενδύουμε με σκοπό να βγάλουμε πολλά χρήματα άμεσα. Αυτό θεωρείται τζόγος. Κανείς δεν εγγυάται σίγουρα κέρδη, βραχυπρόθεσμα οι αγορές είναι απρόβλεπτες και μπορεί να επηρεαστούν από πολλά γεγονότα. Μακροχρόνια, όμως, οι τιμές των μετοχών των εταιριών που τα πάνε καλά αυξάνονται.
Για να ξεκινήσει κάποιος να επενδύει δεν χρειάζεται ούτε να έχει πολλά χρήματα, ούτε και να χρυσοπληρώσει διάφορες υπηρεσίες ή χρηματιστηριακές εταιρίες. Υπάρχουν πολλές έμπιστες online πλατφόρμες που μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει να επενδύει και με 10 μόλις ευρώ.
Συνηθισμένα λάθη:
- Έλλειψη υπομονής και προσδοκία για πολλά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα
- Πρόωρη ή υπερβολική αντίδραση σε πιθανές αυξομειώσεις τιμών με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου λόγω φόβου και έλλειψης διαχείρισης των συναισθημάτων.
- Μη ρεαλιστικοί στόχοι και έλλειψη πλάνου και στρατηγικής.
Τι πρέπει να μάθει κάποιος για να ξεκινήσει να επενδύει;
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ τζόγου και επένδυσης. Η κύρια διαφορά είναι ότι στην επένδυση αποκτάς κάτι το οποίο έχει θετική αναμενόμενη απόδοση, γνωρίζεις πως λειτουργεί, έχεις κάνει έρευνα και το οποίο μπορείς να διαχειριστείς και να περιορίσεις το ρίσκο με διάφορους τρόπους.
Επομένως, αν κάποιος θέλει να γίνει σωστός και σοβαρός επενδυτής όπου θα γνωρίζει που επενδύει, τι περιμένει από αυτή την επένδυση και πως λειτουργεί, θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
- Τους βασικούς χρηματοοικονομικούς όρους και τις έννοιές τους.
- Πώς λειτουργούν οι αγορές, τα χρηματιστήρια και οι επιχειρήσεις.
- Πώς να διαβάζει οικονομικές καταστάσεις.
Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή του οικονομικού συμβούλου για όποιον δεν θέλει ή δεν έχει χρόνο να κάτσει και να μελετήσει, αλλά καλό είναι κάποιος να γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά ώστε να καταλαβαίνει τι θα του λέει ο οικονομικός σύμβουλος.
Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι όποιος θέλει να ασχοληθεί να μάθει πώς να είναι υπομονετικός, να αποβάλλει κάθε συναίσθημα όταν ασχολείται με τις επενδύσεις και πώς να δημιουργεί ένα πλάνο με στόχους και στρατηγικές.
Το επόμενο στάδιο είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου και η κατανομή. Εδώ, εξαρτάται ποια είναι η κατάσταση του καθενός, το προφίλ του επενδυτή και η ανοχή κινδύνου/ρίσκου. Συνήθως, οι νέοι είναι πιο ανεκτικοί στον κίνδυνο και στις μεταβολές γι’ αυτό και η κατανομή σε μετοχές είναι μεγάλη.
Επένδυση ή αποταμίευση;
Η επένδυση διαφέρει από την αποταμίευση, με την κύρια διαφορά μεταξύ τους να εντοπίζεται στα επίπεδα κινδύνου/ρίσκου, αλλά και απόδοσης που προσφέρουν. Αποταμίευση μπορεί να γίνει είτε σε μετρητά στο σπίτι ή σε καταθετικό τραπεζικό λογαριασμό. Κάνοντας μία απλή σύγκριση θα δούμε την τεράστια διαφορά:
Αν βάλουμε και τον πληθωρισμό μέσα στην εξίσωση, τότε οι αποδόσεις μιας κλασικής αποταμίευσης είναι αρνητικές.
Σε τελική ανάλυση, η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση και στον εαυτό μας. Μόνο έτσι θα μάθουμε πώς και πού να επενδύουμε με τον σωστό τρόπο. Η σωστή διαχείριση των χρημάτων μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα συνολικής ευημερίας, καθώς επίσης και ικανοποίησης σε σχέση με το εισόδημα, τη συνταξιοδότηση, την κατοικία και την περιουσιακή κατάσταση. Δυστυχώς, ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι μεγάλος παγκοσμίως, αλλά η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανόηση χρηματοοικονομικών όρων και του οικονομικού συστήματος γενικότερα. Κλείνοντας, παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα του Warren Buffett:
Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενεργός επενδυτής από 18 χρονών, ασχολείται με την επικαιρότητα και την οικονομία σε καθημερινή βάση και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι τα χρηματοοικονομικά, οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες.