9.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΑ. Μαξίν, Δ. Δούκα, Ι. Γαλανοπούλου: «Όσο δύσκολο και ακατόρθωτο φαντάζει στην...

Α. Μαξίν, Δ. Δούκα, Ι. Γαλανοπούλου: «Όσο δύσκολο και ακατόρθωτο φαντάζει στην αρχή το οτιδήποτε ο συνεχής μόχθος και η αφοσίωση στο στόχο οδηγούν στην επιτυχία!»


Συνέντευξη στον Φίλιππο-Αθανάσιο Μισούλη,

Το OffLine Post αποτέλεσε χορηγό επικοινωνίας του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, μία πρωτοβουλία της Elsa Greece. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι εκπρόσωποί του έδωσαν το παρών στις διαδικασίες όλων των δικαιοδοσιών του διαγωνισμού. Ακολουθεί η συνέντευξη της νικήτριας ομάδας της Διοικητικής Δικαιοδοσίας. Η ομάδα αποτελείται από τις Ίριδα Γαλανοπούλου, Αβλίχου Μαξίν, Δήμητρα Δούκα και τον προπονητή της Γεράσιμο Αδαμαντακόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δίκες διεξήχθησαν κατά απόλυτη προσομοίωση της διαδικασίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λίγα λόγια για τους νικητές της Διοικητικής Δικαιοδοσίας του 6ου ΕΔΕΔ:

H Ίριδα Γαλανοπούλου κατάγεται από το Αγρίνιο και διανύει το τελευταίο έτος των σπουδών της. Έχει συμμετάσχει σε δύο διεθνείς εικονικές δίκες που αφορούν το διεθνές εμπορικό οικονομικό δίκαιο. Στην δεύτερη μάλιστα είχε την τιμή να προπονεί την ομάδα η οποία εκπροσωπούσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από νεαρή ηλικία της άρεσε η ενασχόληση με τα κοινά και με ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη σύγχρονη κοινωνία. Για το λόγο αυτό έχει υπάρξει ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας εκπομπή κοινωνικού χαρακτήρα, συμμετείχε σε προσομοιώσεις περιφερειακών συμβουλίων και σε διάφορες διαβουλεύσεις (π.χ. διαβούλευση στρατηγικής και δράσεων για την ενδυνάμωση των νέων, περιφερειακή συνάντηση νέων ΑΜΘ: «κάνουμε refresh στην Ευρώπη» κ.α.). Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν εθελόντρια στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Νέων Κομοτηνής (Europe Direct Κομοτηνής) και στα Παιδικά Χωριά SOS. Τέλος, γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά. Άμεσος στόχος της είναι η λήψη του πτυχίου, ώστε με πάθος και αφοσίωση να ασχοληθεί με τα νομικά ζητήματα στην πράξη.

Η Μαξίν-Αρετή Αβλίχου κατάγεται από την Αθήνα, μόλις έλαβε πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι ήδη πτυχιούχος του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Εισήχθη 5η στη σειρά, με κατατακτήριες εξετάσεις το 2016 στο τμήμα της Νομικής. Έχει κάνει πρακτική άσκηση στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.). Μιλάει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Στο μέλλον επιθυμεί να ασχοληθεί με το Δημόσιο Δίκαιο και κυρίως με ζητήματα Φορολογικού Δικαίου.

Η  Δήμητρα-Εφραιμία Δούκα είναι επί πτυχίω φοιτήτρια στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει παρακολουθήσει θερινά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Groningen, της Ολλανδίας, με εξειδίκευση στο δίκαιο της Ενέργειας και σειρά σεμιναρίων και συνεδρίων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα απασχολήθηκε, στο πλαίσιο δίμηνης πρακτικής άσκησης φοιτητών, στον Όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου. Στόχος της είναι η συνεχής επιμόρφωση και εξέλιξη, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη κατάρτιση και τα αναγκαία εφόδια για την μελλοντική της είσοδο στην ενεργό δράση. Επιθυμεί την εξειδίκευση στο Δημόσιο και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και κυρίως την ενασχόληση με την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ε.Δ.Ε.Δ. υπήρξε σταθμός στη φοιτητική της πορεία, καθώς γνώσεις τις οποίες απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια στα αμφιθέατρα, κλήθηκε να τις εφαρμόσει σε πραγματικές συνθήκες δίκης, μόλις μέσα σε 30 λεπτά. Πιστεύει ακράδαντα ότι η συνεχής επιμόρφωση, η επιμονή και η εργατικότητα είναι τα κυριότερα συστατικά στοιχεία της κάθε επιτυχίας. Όσο δύσκολο και ακατόρθωτο φαντάζει στην αρχή το οτιδήποτε ο συνεχής μόχθος και η αφοσίωση στο στόχο οδηγούν στην επιτυχία!

  • Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας;

Δ.Δ.: Σήμερα νικήσαμε στην Διοικητική Δικαιοδοσία. Προφανώς σίγουρα πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η δουλειά που καταβάλαμε όλον αυτόν το μήνα, το πάρα πολύ διάβασμα, η πολύ σημαντική στήριξη των ανθρώπων από το πανεπιστήμιο μας, των καθηγητών, του προπονητή μας και κυρίως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Δετσαρίδη που ήταν επιβλέπων καθηγητής μας, τον προπονητή μας τον κύριο Γεράσιμο Αδαμακόπουλο και τις συμπαίκτριες μου, γιατί χωρίς αυτές δεν θα είχαμε φτάσει μέχρι εδώ σήμερα.

  • Πιστεύετε ότι φέτος ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό «ειδικές συνθήκες» λόγω της πανδημίας; Πώς επηρέασε αυτό τη διαδικασία;

Ι.Γ.: Πιστεύω πως, όταν κάποιος έχει μάθει να εργάζεται σκληρά, δεν μπορεί να τον εμποδίσει τίποτα από την επίτευξη του στόχου του. Σίγουρα, ο κορωνοϊός ήταν ένα μικρό εμπόδιο, ωστόσο, πλέον, υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις αποστάσεις, ακόμα και οποιαδήποτε δυσχέρεια από εξωτερικούς παράγοντες.

  • Θεωρείτε ότι η ενασχόλησή σας με τη νομική επιστήμη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σημερινή σας νίκη;

Μ.Α.: Εννοείται. Οι καθηγητές μας, μάς έχουν δώσει τα καλύτερα εφόδια για να ανταποκριθούμε και ήταν από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα.

  • Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το σημαντικότερό σας κέρδος από τον διαγωνισμό;

Δ.Δ.: Ήταν μια τρομερή εμπειρία, γιατί ήταν η πρώτη φορά που εμφανιζόμασταν και αγορεύαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας. Ήταν μια τρομερή εμπειρία να σε προεδρεύουν τόσο σημαντικοί άνθρωποι και ό,τι μαθαίναμε θεωρητικά τόσα χρόνια στη σχολή μας, κληθήκαμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη.

  • Γιατί επιλέξατε το σκέλος του δημοσίου δικαίου και της διοικητικής δικονομίας;

Α.Μ.: Εγώ επέλεξα τον κλάδο του δημοσίου, γιατί θέλω να ασχοληθώ και με αυτόν και γιατί ήταν ένας τρόπος να δω πώς είναι και η διαδικασία σε ακροατήριο και σίγουρα δίνει μια πολύ καλή εμπειρία για αργότερα.

  • Και μία ερώτηση για τον προπονητή… πώς σας φάνηκε η ευρύτερη διαδικασία; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Γ.Α.: Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες δεδομένων και των συνθηκών, και για τη δουλειά μου ως προπονητής της ομάδας Δ5 του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, ωστόσο θεωρώ ότι ανταπεξήλθαμε όλοι σαν ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κύρια σκέλη της εργασίας μου ήταν η οργάνωση του χρόνου, η ταξινόμηση όλων των λόγων, η εισήγηση δηλαδή, τα νομικά ζητήματα που έφερα στα παιδιά τα οποία θα ετίθεντο ουσιαστικά ενώπιον του ΣτΕ σήμερα και βοήθησα με τον δικό μου τρόπου να αντιληφθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να τα παρουσιάσουν από όλες τις πλευρές. Πολύ σημαντικό ρόλο -και ποτέ δε θα σταματήσουμε να το δηλώνουμε- έπαιξαν οι γνώσεις που έχουμε λάβει από το πανεπιστήμιο. Εγώ συγκεκριμένα ως απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχοντας βιώσει όσα αποκτούν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο και τη σκληρή και κοπιαστική δουλειά που καταβάλουν οι καθηγητές τους, θεωρώ το αποτέλεσμα ως δεδομένο και ως απόρροια όλων αυτών.

  • Ποιοι είναι από εδώ και πέρα οι στόχοι σας και οι επαγγελματικές σας φιλοδοξίες; 

Δ.Δ.: Ενώ, στην αρχή, να πω την αλήθεια, δεν σκεφτόμουν τη μάχιμη δικηγορία, θα ήθελα, ενδεχομένως, δικαστικό. Με τη σημερινή εμπειρία και τη χθεσινή, νομίζω ότι θα αρχίσω να σκέφτομαι πιο σοβαρά τη μάχιμη δικηγορία.

Μ.Α.: Εγώ, μάλλον, θα ασχοληθώ με το δημόσιο, βέβαια δεν έχει πολύ ακροατήριο, έχει κυρίως γράψιμο και σε ένα γραφείο.

Ι.Γ.: Η νομική ήταν πάντα το πάθος μου, δεν έχω επιλέξει ακόμα σε ποιον τομέα θα ήθελα να απασχοληθώ. Σε κάθε νομικό, μεγάλο ρόλο παίζει, πιστεύω, η άσκηση, για να επιλέξει τι του ταιριάζει.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Φίλιππος-Αθανάσιος Μισούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με βιβλία, ταινίες και θαλάσσια σπορ.