13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςRepublican National Convention Day 3: Trump’s Greatness Episode 3

Republican National Convention Day 3: Trump’s Greatness Episode 3


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Ημέρα τρίτη για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και τα φώτα του πέφτουν στον Αντιπρόεδρο, Mike Pence. Ημέρα τρίτη για το συνέδριο που εξακολουθεί να εθελοτυφλεί για το τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και πασχίζει να διατηρήσει τον Trump στο απυρόβλητο (;) και πάντα στο κλίμα της κλασικής -πλέον- αμερικανικής αίγλης, που μόνο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να προσφέρει. Αυτή η προσπάθεια προάσπισης του κύρους του Trump, όμως, ξεκίνησε από την αρχή, στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που το επίθετο του Προέδρου δεν ανήκε σε κανέναν εκ των κεντρικών ομιλητών, και συνεχίζεται για τρίτη ημέρα συνεχόμενα.

Αναμφίβολα, η κεντρική παρουσία της ημέρας ήταν το ζεύγος Pence, το οποίο κατόρθωσε, για μία ακόμη φορά, να διατηρήσει μία ιδιόμορφη ισορροπία, θεμελιωμένη στο safe zone της συμβατικότητας, που παρά το τετριμμένο της συνταγής, συνετέλεσε ομολογουμένως σε μία θετική παρουσία. Κατεξοχήν στόχος του λόγου του Αντιπροέδρου ήταν (φυσικά) να εκθειάσει τον Trump, εμμένοντας στην ιδέα πως, ανεξαρτήτως των αμφιλεγόμενων πράξεων και δηλώσεων ή tweet του Προέδρου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως έχει πραγματώσει όλες του τις υποσχέσεις. Τα άτοπα, λοιπόν, που προέκυψαν, κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, ήταν -αναμενόμενα- αρκετά.

Ξεκινώντας από ορισμένες αποδεδειγμένες επιτυχίες του Προέδρου, συνεχίζοντας με εξαιρετικά αμφισβητούμενες δηλώσεις περί ενεργειακής αυτονομίας των Η.Π.Α. και βολές κατά του Joe Biden, τα πράγματα έβαιναν καλώς. Το παράδοξο και προκλητικό των δηλώσεων εκκίνησε καταφανώς με όσα ειπώθηκαν για τον κορωνοϊό και όσα δεν ειπώθηκαν για την αστυνομική βία και το Black Lives Matter. Δεν είναι δυνατό να ισχυρίζεσαι επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν η χώρα μετράει 180.000 θανάτους, επιχειρήσεις στα πρόθυρα της κατάρρευσης και 16 εκατομμύρια άνεργους ως αποτέλεσμα των δράσεων της δικής σου κυβέρνησης. Αντίστοιχα, δεν μπορείς να μην κάνεις αναφορά στους ανθρώπους, που κατακλύζουν τους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εφαρμογή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Στον αντίποδα, η ομιλία της Karen Pence είχε, κυρίως, κατευναστικό χαρακτήρα και θα μπορούσε να πει κανείς ήταν το apolitical στοιχείο της βραδιάς. Αποφεύγοντας περαιτέρω αχρείαστες επευφημίες στο πρόσωπο του Προέδρου και αντίστοιχες επιθέσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η «δεύτερη κυρία», στηριζόμενη σε κλασικές αμερικανικές αξίες, αποτέλεσε μία ευχάριστη νότα στη βραδιά.

Συνεχίζοντας με τα θετικά στοιχεία της τρίτης ημέρας, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναφορά στο ανερχόμενο ταλέντο του Κόμματος, τον Madison Cawthorn. Διαλέγοντας την αποχή από τις επιθέσεις, πρότεινε κάτι πρωτάκουστο για την πολιτική σκηνή της Αμερικής: μιλάτε λιγότερο, ακούτε περισσότερο. «Για τους φιλελεύθερους, λέω, ας κάνουμε μια συζήτηση», είπε ο Cawthorn. «Για τους συντηρητικούς, ας καθορίσουμε τι υποστηρίζουμε και θα κερδίσουμε τη διαμάχη σε τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και το περιβάλλον». Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ομιλίες του συνεδρίου, που υποστήριζαν τη συνδιαλλαγή, ήταν η εξαίρεση στον κανόνα της ρητορικής του μίσους και των επιθέσεων. Ο κανόνας για τη χθεσινή ημέρα, λοιπόν, ήταν οι ομιλίες των Marsha Blackburn και Kristi Noem αντίστοιχα.

Η Marsha Blackburn, Γερουσιαστής του Tennessee, έδωσε μια σκοτεινή και παραπλανητική ομιλία, εστιάζοντας στην επιβολή του νόμου. Εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών και του σοσιαλισμού, που θεωρεί πως υποστηρίζουν, χρησιμοποίησε, κυρίως, ταπεινά εφαλτήρια, όπως ο φόβος, για να κινητοποιήσει το ακροατήριό της, με αποτέλεσμα να προσιδιάζει περισσότερο σε μία σουρεαλιστική συγκεχυμένη πραγματικότητα, η οποία συνοψίζεται από την εξής δήλωση: «Αν οι Δημοκρατικοί είχαν την εξουσία, θα σας κρατούσαν κλειδωμένους στο σπίτι σας, μέχρι να γίνετε εξαρτημένοι από την κυβέρνηση για τα πάντα», «Αυτό μου φαίνεται πολύ σαν την κομμουνιστική Κίνα». Από την άλλη πλευρά, η Kristi Noem, Κυβερνήτης της South Dakota, επέλεξε και εκείνη την ανοιχτή επίθεση στους Δημοκρατικούς, σε μία, κατά τα λοιπά, αδιάφορη ομιλία.

Πηγή: https://abcnews.go.com/Politics/video/kristi-noem-delivers-remarks-2020-rnc-72635971

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν, επίσης, οι Kellyanne Conway, Dan Crenshaw και Joni Ernst. Η Kellyanne Conway, ούσα υπεύθυνη για την καμπάνια που έδωσε την εξουσία στον Trump, το 2016, και πρώτη γυναίκα υπεύθυνη καμπάνιας νικητή εκλογών, αποπειράθηκε να βελτιώσει την πολύπαθη εικόνα του Προέδρου απέναντι στον γυναικείο πληθυσμό, μιλώντας για τη χρόνια προσπάθειά του για την ενδυνάμωση των γυναικών. Ο βετεράνος Dan Crenshaw, ο οποίος εξελέγη στο Κογκρέσο, το 2018, αξιοποίησε την εμπειρία του από το Αφγανιστάν, για να χρωματίσει την Αμερική ως «χώρα των ηρώων», μοιραζόμενος τις εμπειρίες του από το πεδίο της μάχης, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές των Αμερικανών. Τέλος, η Joni Ernst, Γερουσιαστής από την Iowa, τόνισε τη βοήθεια του Προέδρου Trump για τους αγρότες και ισχυρίστηκε ότι μια κυβέρνηση Biden θα τους βλάψει. Όπως πολλοί ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, έτσι και η Ernst παρέθεσε έντονη κριτική στα εθνικά μέσα ενημέρωσης – και επαίνους στον Πρόεδρο, ο οποίος παρά την δριμεία τους κριτική και παραπληροφόρηση στάθηκε αντάξιος των περιστάσεων και δεν παρέκκλινε ποτέ από την πολιτική του γραμμή.

Η μεγαλύτερη απουσία του συνεδρίου ήταν η πραγματικότητα και η επαφή μαζί της. Όταν στη χώρα μαίνονται διαδηλώσεις, όταν η αποκάλυψη της αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας έχει φτάσει στο ζενίθ της, όταν παίκτες του NBA μποϊκοτάρουν τα playoff, για να επικεντρωθούν στον ακτιβισμό, δίνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό, η παντελής αγνόηση των τεκταινόμενων αγγίζει τα όρια της προκλητικότητας. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από την εξής δήλωση του Αντιπροέδρου Pence: «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, η βία πρέπει να σταματήσει, είτε στη Μινεάπολη, είτε στο Portland, είτε στην Kenosha».

Η χώρα των ελεύθερων και το σπίτι των γενναίων: αυτή είναι η Αμερική, το δίχως άλλο, μια χώρα που έχει αναδείξει την έννοια του ηρωισμού σε πολλές περιπτώσεις, όταν Αμερικανοί πολίτες έσπευσαν να βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές, αλλά και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Αυτή την Αμερική ήθελαν οι Ρεπουμπλικάνοι να παρουσιάσουν και να γιορτάσουν, κατά την τρίτη βραδιά του κομματικού τους συνεδρίου. Όμως, αλήθεια αξίζει να αναρωτηθούμε: από πότε ο ηρωισμός αντιτίθεται στην προφύλαξη της δημόσιας υγείας και την κοινωνική πρόοδο;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.