Του Θεόφιλου Νούση,
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε, μετά τo Brexit, μέσα στον επόμενο μήνα. Οι διαπραγματεύσεις για μια οικονομική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη βρίσκονται σε εξέλιξη από τον πρώτο μήνα της υλοποίησης του Brexit. Καθώς στις 19/8 πραγματοποιήθηκε ο έβδομος και τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού, τα αλιευτικά δικαιώματα και τον τρόπο εφαρμογής μιας συμφωνίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε την παράταση της προθεσμίας του Δεκεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας. Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας είναι ο τελευταίος προγραμματισμένος γύρος διαπραγματεύσεων πριν από το φθινόπωρο, αν και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε, Μισέλ Μπάρνιερ συνευρέθηκε σε δείπνο με τον ομόλογό του από το Ηνωμένο Βασίλειο Ντέιβιντ Φροστ τη 18η το απόγευμα, με συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας. Την Τρίτη, πριν από την επανάληψη των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο «το αργότερο». Ο κ. Barnier δήλωσε ότι απαιτείται συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί πριν από τη λήξη της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, τον Δεκέμβριο. Μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο, ο κ. Barnier κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν επέδειξε «προθυμία να σπάσει το αδιέξοδο» για δύσκολα θέματα. Ο κ. Frost είπε ότι οι προσφορές της Ε.Ε, σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο της συμφωνίας, δεν τήρησαν τις «θεμελιώδεις αρχές που έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα». Ωστόσο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μέχρι στιγμής επέμενε σε μια σειρά ξεχωριστών συμφωνιών σε διαφορετικούς τομείς, ήταν επίσης πρόθυμο να εξετάσει μια «απλούστερη» δομή για μια συμφωνία. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε είχε δείξει «ρεαλιστική προσέγγιση» έναντι των βρετανικών απαιτήσεων για περιορισμό του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Όπως όλα δείχνουν, ορισμένοι συμβιβασμοί και στις δύο πλευρές είναι αναπόφευκτοι εάν επιτευχθεί συμφωνία, αλλά, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Frost, δεν είναι πιθανό κάποιο επιτεύγματα αυτήν την εβδομάδα. Προς το παρόν, μεγάλο μέρος της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε διακοπές ή να αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού, όπως και ο ίδιος ο Boris Johnson. Η Ε.Ε θέλει μια συμφωνία, αλλά η επιθυμία της αυτή, ακόμη και για μια επιφανειακή συμφωνία, δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί μια πρόταση σε οποιαδήποτε τιμή. Η Γαλλία δεν είναι ευχαριστημένη με τον Michel Barnier, ο οποίος είναι τόσο πρόθυμος να δεχθεί μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το φθινόπωρο και που «είναι ικανός να μπει στον πειρασμό να δώσει πολλά» σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συμφωνώντας με τους Γάλους, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι η Ε.Ε δεν θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε πιστεύει ότι θα βλάψει την ενιαία αγορά της. Η Ε.Ε. πιστεύει ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να δείξει ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, ειδικά μετά από διαμάχες σχετικά με τον αρχικό χειρισμό της κυβέρνησης Covid-19. Αλλά η πολιτική του συμβιβασμού δεν πρέπει να υποτιμάται. Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός – αλλά αν προκύψει, είναι πιθανό να είναι της τελευταίας στιγμής, περίπου την ώρα του Οκτωβρίου. Η Ε.Ε. πάντως, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιου είδους συμφωνία.
Μεταξύ των θεμάτων συζήτησαν οι πλευρές των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα είναι οι μεταφορές, η αστυνομική συνεργασία, τα αλιευτικά δικαιώματα και οι κανόνες για τις επενδύσεις. Συζήτησαν επίσης τους κανόνες μετά τον Brexit σχετικά με τον ανταγωνισμό και την κρατική υποστήριξη για εταιρείες, ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα στις συνομιλίες μέχρι σήμερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να σταματήσει να ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. για τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις» στο τέλος της μεταβατικής περιόδου και δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το μεταγενέστερο καθεστώς του. Ο κ. Barnier είπε ότι η Ε.Ε. θα απαιτήσει «ισχυρές» εγγυήσεις σε αυτόν τον τομέα, εάν πρόκειται να συμφωνήσει μια συμφωνία, και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να συνεχίσει, παρά το Brexit, χωρίς κάποιου είδους οικονομικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη τη συνέχιση οικονομικής συνεργασίας με την Αγγλία, πόσο μάλλον, εν μέσω της υγειονομικής παγκόσμιας κρίσης που διανύουμε και της οικονομικής, την οποία αναμένουμε. Τα δύο ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων και την πορεία των πραγμάτων από εκεί και ύστερα είναι, το ποια πλευρά έκανε εν τέλει τις απαραίτητες υποχωρήσεις, και το εάν μπορεί να ευημερήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τι σημαίνει αυτό για τα υπόλοιπα δυσαρεστημένα από την Ένωση, κράτη- μέλη.
Γεννήθηκε το 1994 στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτή τη περίοδο, κάνει μεταπτυχιακό με τίτλο "International Public Administration" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει κάνει πρακτική στην Black Sea Trade and Development Bank και δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γερμανικά, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και την γεωπολιτική και έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά συνέδρια, ανάλογων θεματικών.