13.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΧρηματιστήριο: Τζόγος ή δρόμος οικονομικής ευημερίας;

Χρηματιστήριο: Τζόγος ή δρόμος οικονομικής ευημερίας;


Του Χάρη Πετράκη,

Πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να επωφεληθούν από το χρηματιστήριο. Ωστόσο, η ημιμάθεια και η πλήρης άγνοια επενδυτικών γνώσεων έφεραν απογοητευτικά αποτελέσματα, έως και καταστροφικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αποδοκιμασία και κάποιες φορες την απάθεια προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Στην ουσία δεν ήταν επενδυτές, αλλά τζογαδόροι!

Αυτό συμβαίνει ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Άνθρωποι παίζουν στο χρηματιστήριο σαν να είναι ακόμη ένα τυχερό παιχνίδι στο καζίνο! Χωρίς καμιά γνώση μελέτης, ανάλυσης και μακροοικονομίας ξοδεύουν χρόνο αλλά κυρίως χρήμα πατώντας το κουμπί των buy και sell, σαν να μην υπάρχει αύριο. Το χρηματιστήριο δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ τζόγος! Ο τζόγος απλώς μεταφέρει χρήματα από έναν χαμένο σε έναν νικητή. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα zero sum game.

Αντιθέτως, αγοράζοντας μετοχές υπάρχει δυνατότητα να κερδίσουν όλοι οι επενδυτές, αφού ένας ευνοϊκός οικονομικός κύκλος δύναται να συμπαρασύρει μια ολόκληρη οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης. Το χρηματιστήριο είναι μηχανισμός που μεταφέρει κεφάλαιο από τα νοικοκυριά στις επιχειρήσεις, με στόχο την οικονομική αναπτυξη και ευημερία. Για να φτάσει κάποιος στην οικονομική ευμάρεια μέσω αυτού του κλάδου υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ο χαρακτήρας και οι γνώσεις ενός επενδυτή.

Πριν, λοιπόν, προχωρήσει οποιοσδήποτε στην επένδυση στις αγορές πρέπει να έχει πρώτα επενδύσει, ουσιαστικά, στην γνώση. Επικαιρότητα, μακροοικονομία, θεμελιώδεις θεωρίες και τεχνική ανάλυση είναι μερικά μόνο από τα άκρως απαραίτητα εφόδια για να έχει ένας επενδυτής αντικειμενικές ελπίδες επιβίωσης στον χώρο. Όμως, δεν είναι μόνο θέμα γνώσης. Είναι, την ίδια στιγμή, θέμα προσωπικότητας και στόχων. Για να φτάσει ένας επενδυτής στην οικονομική επιτυχία, που είναι και το ζητούμενο, πρέπει να έχει θέσει εξ’ αρχής στόχους και να δρα με γνώμονα τη λογική και όχι το συναίσθημα. Το συναίσθημα του φόβου και της απληστίας είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν μιλάμε για τα χρήματα και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Ωστόσο, όταν κάποιος επιθυμεί το κέρδος, θα πρέπει να τα ξεπερνάει το συντομότερο δυνατόν. Για να γίνει αυτό, κάθε επενδυτής οφείλει να διαθέτει ποσά που αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματος του, να αποφασίζει τον τύπο της επένδυσης που θέλει να κάνει και να δουλεύει πάντα σύμφωνα με το επενδυτικό του πλάνο. Επιπρόσθετα, όσο πιο νωρίς αποδεχτεί τις ζημιογόνες επενδύσεις, που πάντοτε βρίσκονται εντός προγράμματος, τόσο το καλύτερο. Η χρηματιστηριακή αγορά είναι μεγάλη και απρόβλεπτη!

Ο κλάδος αυτός τιμωρεί την ανυπομονησία και επιβραβεύει την υπομονή. Όπως είπε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffet, «το χρηματιστήριο είναι ένας μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς». Επιπλέον, δυσοίωνα προβλέπονται τα αποτελέσματα για έναν εγωιστή επενδυτή. Στο χρηματιστήριο ισχύει ότι ευφυία είναι η ικανότητα να αφομοιώνεις νέα δεδομένα. Ο κόσμος αλλάζει καθημερινά, όπως και τα δεδομένα σε κάθε οικονομικής φύσεως κλάδο. Τέλος, μια σωστή επένδυση, συμπεριλαμβάνει και μια καλά δομημένη εταιρία, με μακροχρόνια προοπτική και αξιόπιστη ηγεσία. Αν μια επιχείρηση πάει καλά, η μετοχή της θα ακολουθήσει. Τίποτε δεν μπορεί να έχει αξία αν δεν εχει χρησιμότητα!

Συμπερασματικά, το χρηματιστήριο και ο τζόγος είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες, η ομοιότητά τους είναι ένας μεγάλος μύθος που καταρρίπτεται κατηγορηματικά. Η απόκτηση κερδών μέσω του χρηματιστηρίου μπορεί να φαντάζει δύσκολη, όμως δεν είναι ακατόρθωτη. Την έχουν πετύχει πολλοί! Το μόνο που απαιτείται είναι αυτογνωσία και εκπαίδευση. Κανένας νόμιμος δρόμος οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι εύκολος. Όλοι ονειρεύονται οικονομική ευημερία. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να πληρώσει το τίμημα αυτών που προαναφέρθηκαν. Η απόφαση είναι στα χέρια σας.


Χάρης Πετράκης

Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πετράκης
Χάρης Πετράκης
Προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέλει να αποδείξει πολλά στο αντικείμενο του. Ασχολείται με το χρηματιστήριο και είναι θερμός υποστηρικτής της πράσινης ενέργειας και της αυτοβελτίωσης.