11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίαΕρυθρός Σταυρός: Η ιστορία μιας από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις

Ερυθρός Σταυρός: Η ιστορία μιας από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις


Της Νίκης Μαχαιρίδου,

Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1863, ιδρύεται μία από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις του κόσμου, ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και εθελοντική δράση. Κύριος σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η ανάγκη για παροχή βοήθειας στους τραυματίες και στα θύματα του πολέμου. Από τότε έως σήμερα, η δράση του έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, που έχει ενεργή και καίρια συμβολή σε διεθνή και ανθρωπιστικά ζητήματα. Ο Ερυθρός Σταυρός ασχολείται με τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων (τραυματίες, αιχμαλώτους), ενώ συμβάλλει ιδιαίτερα και στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Η ιστορία της ίδρυσής του

Στις 24 Ιουνίου 1859, πραγματοποιείται η Μάχη του Σολφερίνο, η οποία λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ιταλία. Αντιμέτωποι βρίσκονται Γάλλοι και Αυστριακοί. Έπειτα από μια σφοδρή μάχη, που διήρκησε μία ημέρα, επικρατούν θριαμβευτικά οι Γάλλοι. Η αγριότητα των πολεμικών συγκρούσεων ήταν κάτι πρωτοφανές για τον Ελβετό επιχειρηματία Ζαν Ανρί Ντυνάν, που βρισκόταν εκεί, για αυτόν τον λόγο οργανώνει ένα δίκτυο βοήθειας, που απαρτιζόταν από εντόπιους εθελοντές, με σκοπό να συνδράμουν στην αναζήτηση και την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Το γεγονός αυτό, λοιπόν, έμελλε να είναι και η κύρια αφορμή για την ίδρυση του οργανισμού.

Ο Ντυνάν, επηρεασμένος από τα γεγονότα, που βίωσε, επιστρέφοντας στη Γενεύη, γράφει ένα βιβλίο, με τίτλο Αναμνήσεις από το Σολφερίνο, αποτυπώνοντας τις μνήμες και τις σκέψεις του για τη σύσταση μιας οργάνωσης, η οποία θα προσφέρει εθελοντική βοήθεια σε καιρό πολέμου. Οι ιδέες του γρήγορα θα διαδοθούν και θα γίνουν αποδεκτές από τον κόσμο. Έτσι, τον Αύγουστο του 1863, πέντε πολίτες της Γενεύης, οι Γκιστάβ Μουανιέ, Λουί Απιά, Τεοντόρ Μωνουάρ, Γκιγιόμ Ντυφούρ και Ανρί Ντυνάν, ιδρύουν τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών. Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, πραγματοποιείται στη Γενεύη μια συνάντηση ειδικών, οι οποίοι προέρχονται από δεκαέξι χώρες και αποφασίζουν να δεχτούν και να εφαρμόσουν τις ιδέες του Ντυνάν.

Ζαν Ανρί Ντυνάν

Τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, η Ελβετία αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, οργανώνει και συστήνει μια διεθνή διπλωματική διάσκεψη, όπου και υπογράφεται η Σύμβαση της Γενεύης. Στη Σύμβαση, αναγνωρίζεται ρητά ο ρόλος και η δράση της Επιτροπής, καθώς επισημαίνεται, επίσης, η καθολική υποχρέωση των εμπόλεμων να προστατεύουν τους τραυματίες και να προσφέρουν την απαραίτητη αρωγή για την περίθαλψή τους.

Μια σημαντική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί το 1876, όταν η «Διεθνής Επιτροπή για τη βοήθεια των Τραυματιών» θα αλλάξει όνομα. Έτσι, από τότε μέχρι σήμερα, ο ανθρωπιστικός αυτός οργανισμός θα φέρει το όνομα «Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού».

Ο Ερυθρός Σταυρός θα υιοθετήσει ως έμβλημά του τον κόκκινο σταυρό σε λευκό φόντο, που είναι η ελβετική σημαία με αντεστραμμένα χρώματα. Για τις μουσουλμανικές χώρες, που εντάχθηκαν αργότερα στον διεθνή οργανισμό, το έμβλημα είναι διαφορετικό, καθώς ο σταυρός παρέπεμπε στον Χριστιανισμό, ύστερα, όμως, από διαπραγματεύσεις, αποφασίστηκε, τα μουσουλμανικά κράτη να χρησιμοποιούν την Ερυθρά Ημισέληνο. Με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948, εμφανίζεται και μια αντίστοιχη οργάνωση με την ονομασία, το «Ερυθρό Άστρο του Δαυίδ». Η παρουσία αυτών των θρησκευτικών συμβόλων έχει δημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, την ανάγκη ύπαρξης ενός ουδέτερου εμβλήματος, που θα ανταποκρίνεται στο ανθρωπιστικό κίνημα και για αυτό έχει προταθεί ο Ερυθρός Κρύσταλλος. Ωστόσο, όλες οι οργανώσεις συνεργάζονται στενά μεταξύ τους.

Στις μέρες μας, το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αποτελούν το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο, έχοντας έντονη εθελοντική παρουσία και δράση σε 186 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα, από το 1877. Στη διάρκεια των 143 χρόνων λειτουργίας του οργανισμού, του έχουν απονεμηθεί τρία βραβεία Νόμπελ στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού, τα οποία επισφραγίζουν τη δυναμικότητα και την ενεργητικότητα του κινήματος σε ανθρωπιστικά ζητήματα διεθνούς εμβέλειας.


Βιβλιογραφία


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκη Μαχαιρίδου
Νίκη Μαχαιρίδου
Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Είναι μέλος της Avaaz κοινότητας και ασχολείται ενεργά με το κομμάτι του εθελοντισμού. Υπήρξε συντάκτρια του OffLine Post σε κοινωνικά και ιστορικά θέματα.