12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ τουρκική προκλητικότητα μέσα από τα μάτια των ξένων ΜΜΕ

Η τουρκική προκλητικότητα μέσα από τα μάτια των ξένων ΜΜΕ


Της Ανθής Ντόλα,

Η τουρκική προκλητικότητα έχει αρχίσει να γίνεται μία συνήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν καθημερινά παρατηρεί έντονη κινητικότητα από την τουρκική πλευρά, καθώς τα προκλητικά γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και όλα στοχεύουν σε μία διατάραξη των διακρατικών σχέσεων. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ταράξει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ελλάδα και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Όμως, μία ταραχή με την Ελλάδα σύντομα φέρνει ένα εχθρικό κλίμα και με την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ρήξη των σχέσεων της γειτονικής χώρας και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις.  

Αν και κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση κρατών, τα οποία αλληλοστηρίζονται σε διάφορους τομείς, έχει υπάρξει μία ουδέτερη θέση απέναντι στη προκλητικότητα της Τουρκίας . Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία κίνηση της γειτονικής χώρας αφορά τις έρευνες του τουρκικού Ορούτς Ρέις στα ελληνικά ύδατα και ειδικότερα, νότια της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μπορεί κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις να στηρίζουν την Ελλάδα (όπως είναι η Γαλλία) και να θεωρούν πως η Τουρκία προβαίνει σε προκλητικές κινήσεις, αλλά κάποια άλλα παραμένουν σχετικά μετριοπαθή, χωρίς να παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος μίας εκ των δύο πλευρών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Υπάρχει μία χλιαρότητα σε ότι αφορά την ενημέρωση και την κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ του εξωτερικού. 

Ένα από αυτά είναι το βρετανικό BBC. «Η Ελλάδα σε συναγερμό, καθώς η Τουρκία στέλνει ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα νερά» είναι ένας από τους τίτλου του βρετανικού μέσου το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά για τη τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ούτε στο τίτλο του, ούτε στο κείμενο που τον συνοδεύει. Επιπλέον, το BBC κάνει αναφορά για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε θαλάσσια ύδατα που «διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» προσθέτοντας πως η συμφωνία αυτή «αντιτίθεται σε μια ανταγωνιστική ΑΟΖ που θέλησαν να θεσπίσουν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης». Την ίδια στάση παρουσιάζει και το ενημερωτικό μέσο Euronews, το οποίο με τη σειρά του αναφέρει ότι «Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα ερευνητικό σκάφος θα διεξαγάγει διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, ως μια τελευταία κίνηση σε μια συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών». Και τα δύο μέσα κρατούν μία ουδέτερη στάση και δεν μιλούν για ελληνικά ύδατα, ούτε για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νότια της νήσου Μεγίστης και συγκεκριμένα την  παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό Ορούτς Ρέις. 

Το Euronews, αλλά και το Politico στάθηκαν στην συνομιλία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σύμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες», καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλεμμπεργκ. Ο τελευταίος, όπως παρατίθεται η δήλωσή του στο Politico, αναφέρει πως «Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί μέσα σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Το ίδιο μέσο αναφέρει πως «ένα παρόμοιο περιστατικό στην Ανατολική Μεσόγειο αποφεύχθηκε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από γερμανική παρέμβαση, με την Τουρκία να ακυρώνει τα σχέδιά της για έρευνες πλησίον του Καστελόριζου, για χάρη της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, και τα δύο μέσα, δεν κάνουν αναφορά για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά. 

Η Deutche Welle από τη δική της μεριά, παραθέτει το σχόλιο εκπροσώπου του Γερμανού υπουργείου εξωτερικών σύμφωνα με τον οποίο: «Περαιτέρω σεισμικές έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο είναι σίγουρα κακό σήμα». Επίσης, σύμφωνα με τη Deutche Welle, ο Γερμανός εκπρόσωπος κάλεσε την Αθήνα και την Άγκυρα σε διάλογο. Παράλληλα, υπήρξε αναφορά και στην τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο, «δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζονται ή να απειλούνται τα χωρικά ύδατα ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατιχ Ντονμέζ ότι «83 εκατομμύρια (άνθρωποι) στηρίζουν το Oruc Reis». Στην τουρκική προκλητικότητα η Γαλλία έχει αντιδράσει έμπρακτα, καθώς έχουν σταλεί στην Κύπρο δύο μαχητικά αεροσκάφη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και μεταγωγικό αεροπλάνο για την υποστήριξη τους. 

Σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς κινούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία υποδέχονται τις κινήσεις του τουρκικού Oruc Reis θριαμβευτικά. Η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρεται στις κινήσεις αυτές ως «ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών», ενώ ταυτόχρονα σε πρωτοσέλιδό της αναγράφεται πως «η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί». Την ίδια στάση κράτησε και η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία σημειώνει ότι «Πανικό προκάλεσε η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις», ενώ και η Sabah επισημαίνει πως «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας» και εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι «προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τουρκικές εφημερίδες στηρίζουν τις κινήσεις προκλητικότητας της τουρκικής κυβέρνησης. Οι περισσότερες θα λέγαμε ότι συμμερίζονται αυτό τον προκλητικό τόνο και με τις σειρά τους κάνουν διάφορες αναφορές στα άρθρα τους για τα αισθήματα φόβου και τρόμου που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κυβέρνηση η τουρκική δύναμη. Παράλληλα, οι ρόλοι αντιστρέφονται, καθώς παρουσιάζεται η Ελληνική πλευρά να είναι προκλητική με την συμφωνία που σύναψε με την Αίγυπτο και με αυτό τον τρόπο να μην αφήνει άλλα περιθώρια στην τουρκική κυβέρνηση πέρα από μία άμεση αντίδραση τέτοιου τύπου. Μια γενικότερη προπαγανδιστική και ίσως εθνικιστική αντιμετώπιση του γεγονότος από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν αναμενόμενη, ενώ τα ίδια τα ΜΜΕ ποτίζουν με φανταστικές ιδέες τους Τούρκους πολίτες. 

Η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αντικατοπτρίζονται τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον στρατό, ο οποίος είναι σε επιφυλακή. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα να ξεφεύγει και να γλυτώνει τις κυρώσεις οποιασδήποτε παραβίασης, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Ίσως, ήρθε η ώρα να την «επιπλήξει» κάποιος και οι αποφάσεις της να έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις, όχι πολεμικά αλλά διπλωματικά. Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες της κρατικής ενότητας. Η Ελλάδα φαίνεται να το στηρίζει αυτό και να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ή τουλάχιστον έτσι θέλει να δείχνει. 


Ανθή Ντόλα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθή Ντόλα
Ανθή Ντόλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.