12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ βιγκανισμός εν έτει 2020

Ο βιγκανισμός εν έτει 2020


Της Μαριέτας Μουγιάντση,

Σε μια περίοδο διεθνούς χάους χωρίς προηγούμενο η κοινωνία προσαρμόζεται κι αλλάζει. Η αναστάτωση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας έχει επιφέρει αλλαγές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, ακόμη και στη διατροφή μας. 

Εν μέσω καραντίνας, πολλοί ήταν εκείνοι που ενέδωσαν σε παχυντικές απολαύσεις και λιχουδιές εξαιτίας της βαρεμάρας και της οκνηρίας που απαιτούσαν οι συνθήκες. Πολλοί ήταν όμως κι εκείνοι που πρωτοακολούθησαν τον δρόμο της χορτοφαγίας.

Από το 2019 ήδη η βιομηχανία τροφίμων αντιλήφθηκε την καταναλωτική δύναμη των χορτοφάγων, με αποτέλεσμα οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων να εντάξουν στο μενού τους και χορτοφαγικές επιλογές. Μάλιστα, στις αρχές του 2020 η διαθεσιμότητα των καταστημάτων που προσφέρουν vegan γεύματα αυξήθηκε δραματικά. Ωστόσο, μετά τον Μάρτιο, λόγω της επικείμενης καραντίνας οι αλυσίδες αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν, αφήνοντας σε όλους την εντύπωση πως η κυριαρχία του βιγκανισμού τελείωσε. 

Πράγματι, πολλοί χορτοφάγοι ενέδωσαν σε μη vegan απολαύσεις, θέλοντας να κάνουν επιτέλους κάποιες παρασπονδίες. Εντούτοις, ο βιγκανισμός αυξήθηκε εν μέσω κορωνοϊού, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που περιόρισαν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Αυτή η αλλαγή πηγάζει από τρεις λόγους.

Αρχικά, τα προϊόντα προτίμησης των περισσότερων δεν υπήρχαν στα ράφια. Πιο συγκεκριμένα, ο πανικός που προκάλεσε η πανδημία και η επικείμενη καραντίνα ώθησε τους ανθρώπους να συγκεντρώσουν προμήθειες σε τεράστιες ποσότητες, ακόμη κι αν δεν τις χρειάζονταν. Το αποτέλεσμα αυτής της μανίας ήταν πολλοί να βρεθούν ενώπιον άδειων ραφιών, αλλά και vegan προϊόντων.

Επιπλέον, πολλοί θέλησαν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση κι ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυξήθηκε λοιπόν στο έπακρο η κατανάλωση vegan τροφών και περιορίστηκε δραστικά η κατανάλωση ζωικών τροφών. Επίσης, το κόστος του κρέατος και των γαλακτοκομικών ώθησε τους καταναλωτές στην αγορά εναλλακτικών προϊόντων. Ιδιαίτερα οι πολίτες οι οποίοι στη διάρκεια της καραντίνας βρέθηκαν χωρίς εργασία και με λιγοστά χρήματα, στράφηκαν προς την αγορά οικονομικότερων προϊόντων, λαχανικών και φρούτων.

Τέλος, η καραντίνα δημιούργησε τον χρόνο κι έδωσε την ευκαιρία για να γίνουν πολλοί άνθρωποι χορτοφάγοι. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται όλο το χρόνο για πολλές ώρες και δεν έχουν τον χρόνο και την όρεξη να φτιάξουν ένα υγιεινό γεύμα, καταφεύγουν στο junk food. Η καραντίνα, όμως, έδρασε σαν καταλύτης κι έτσι μπόρεσαν να βρουν τον χρόνο και τη διάθεση να δημιουργήσουν χορτοφαγικά πιάτα.

Αναμφισβήτητα, η καραντίνα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα άφησε το στίγμα της στις διατροφικές μας συνήθειες. Ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε μας έκανε να στραφούμε προς την κηπουρική και την καλλιέργεια δικών μας προϊόντων, προς την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση αλλά και προς την προστασία του περιβάλλοντος. Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, ο βιγκανισμός ήρθε για να μείνει στις ζωές μας!


Μαριέτα Μουγιάντση

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριέτα Μουγιάντση
Μαριέτα Μουγιάντση
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.