8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Democratic National Convention 2020 Day 3: United


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές 2020 πλησιάζουν και οι ρυθμοί των προεκλογικών εκστρατειών του Προέδρου Donald Trump και του επισήμως πλέον χρισμένου αντιπάλου του, Joe Biden, εντατικοποιούνται, με τον Donald Trump να συνεχίζει απρόσκοπτα την επιθετική ρητορική για τον Δημοκρατικό του αντίπαλο και τη συνυποψήφια του, Kamala Harris. Παράλληλα, τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στις Η.Π.Α. ξεκίνησε τις εργασίες του, προσαρμοσμένο, φυσικά, στις απαιτήσεις των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, η συνάντηση των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε ψηφιακά.

Οι πρώτες δύο ημέρες του Συνεδρίου –που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Joe Biden για την προεδρία της χώρας– απαρτίστηκαν από εξαιρετικής σημασίας συζητήσεις, όπως η πανδημία, η οικονομική ύφεση και οι αναταραχές με επίκεντρο τον ρατσισμό και τις ανισότητες στη χώρα. Επιπλέον, καταξιωμένα πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος έδωσαν ομιλίες, όπως ο Γερουσιαστής του Vermont, Bernie Sanders, η πρώην πρώτη κυρία, Michelle Obama, η πρώην δεύτερη κυρία των Η.Π.Α., Jill Biden, και ο πρώην Πρόεδρος Bill Clinton.

Στο ίδιο πλαίσιο και την τρίτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, τα στελέχη του Κόμματος συνέχισαν να στέλνουν μήνυμα ενότητας στον αμερικανικό λαό. Το βράδυ της Τετάρτης, λοιπόν, η Γερουσιαστής της California, Kamala Harris, έλαβε επίσημα το χρίσμα για Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., ενώ ομιλίες έδωσαν ο πρώην Πρόεδρος Barack Obama, η Kamala Harris, η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Elizabeth Warren, η Hillary Clinton και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.

Σε συνέχεια του “We the people…” της πρώτης βραδιάς, συζητήθηκαν θέματα, όπως η εκτεταμένη οπλοκατοχή στις Η.Π.Α. και τα περιστατικά μαζικών εκτελέσεων (mass shooting), αλλά και η κλιματική αλλαγή. Το πρώτο αποτελεί μια «έμμεση» πανδημία, πολύ μακροβιότερη από αυτή του κορωνοϊού, ενώ το δεύτερο μια πολύ κρίσιμη απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα.

Με αφορμή την οπλοκατοχή, την εμφάνισή της πραγματοποίησε η πρώην εκπρόσωπος της Arizona στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Gabby Giffords, επιζήσασα ενός mass shooting το 2011. Η ίδια προσπαθούσε, εδώ και πολλούς μήνες, με ειδικούς να επανακτήσει την ομιλία της, ώστε να πραγματοποιήσει μία ομιλία, για να συγχαρεί τον Αντιπρόεδρο Biden και εχτές απέδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να την κρατήσει σιωπηλή, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για όλο το έθνος. Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, νέοι ακτιβιστές και μέλη αγροτικών οικογενειών τόνισαν την ανάγκη για εναλλαγή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης του στο πρόγραμμα του Biden.

Ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, βέβαια, είχε η ομιλία του ιδιαίτερα αγαπητού στον αμερικανικό λαό απελθέντος Προέδρου, Barack Obama. Ο 44ος Πρόεδρος στην ομιλία του στήριξε τον προεδρικό υποψήφιο Joe Biden, επαινώντας τον ως άνθρωπο με εμπειρία, χαρακτήρα, ενσυναίσθηση και ανθεκτικότητα. Αντίθετα, μίλησε σκληρά για τον νυν Πρόεδρο, Donald Trump, αναφέροντας ότι διακυβεύεται η ύπαρξη της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, τόνισε: «170.000 Αμερικανοί νεκροί, εκατομμύρια δουλειές χάθηκαν, η υπερήφανη φήμη μας σε όλο τον κόσμο μειώθηκε άσχημα και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί απειλούνται όπως ποτέ πριν». Με την ομιλία αυτή, άσκησε έντονη κριτική στον νυν Αμερικανό Πρόεδρο, ίσως την πιο έντονη κριτική που έχει ασκήσει απερχόμενος Πρόεδρος για έναν Πρόεδρο, σύμφωνα με τον Tim Alberta από την εφημερίδα Politico. Τέλος, προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς να στηρίξουν τον Joe Biden και την συνυποψήφια του, Kamala Harris, για να ξεφύγει η Αμερική από τις δύσκολες μέρες που εισήλθε και ανέφερε: «Αυτό που θα κάνουμε αυτές τις επόμενες 76 ημέρες θα αντανακλά μέχρι τις επόμενες γενιές».

Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση προσέφερε η Kamala Harris στην ομιλίας της, καθώς η υποψήφια Αντιπρόεδρος, δίνοντας τον σημαντικότερο λόγο έως τώρα στην πολιτική της σταδιοδρομία, διηγήθηκε την προσωπική της ιστορία. Μιλώντας για το ιστορικό της ως εισαγγελέας ανέφερε: «Αναγνωρίζω ένα αρπακτικό, όταν το βλέπω», δίνοντας σε όλους όσους παρακολουθούσαν την ευκαιρία να καταλάβουν με ευκολία τον αποδέκτη του καυστικού της σχολίου. Η σημαντικότερη ατάκα της, όμως, ήταν η εξής: «Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ρατσισμό. Πρέπει να εργαστούμε». Άλλωστε, η επιλογή της για συνεργάτη του Joe Biden αποσκοπούσε και στην ανάδειξη του γεγονότος πως το Δημοκρατικό Κόμμα σκοπεύει άμεσα και έμπρακτα να προσπαθήσει και να αγωνιστεί για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου του συστημικού ρατσισμού στις Η.Π.Α.

Στη δική της ομιλία, η Hillary Clinton προέτρεψε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν και να μην εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα περισσότερα από τα οποία αναδεικνύουν τον Joe Biden  ως νικητή, αναφέροντας το παράδειγμα από τη δική της εκλογική ήττα από τον Donald Trump, τέσσερα χρόνια πριν. Επιπλέον, παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Θυμηθείτε το 2016, όταν ο Trump ρώτησε: «Τι έχουμε να χάσουμε;» Λοιπόν, τώρα γνωρίζουμε: την υγεία μας, τις δουλειές μας, ακόμη και τη ζωή μας. Την ηγεσία μας στον κόσμο και το ταχυδρομείο μας.».

Η τρίτη νύχτα του Συνεδρίου μάς άφησε ένα στίγμα από «γυναικεία δύναμη». Πέρα από την επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Kamala Harris, παρακολουθήσαμε ομιλίες από μια ομάδα δυναμικών γυναικών της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, οι οποίες έσπευσαν να υποστηρίξουν το υποψήφιο δίδυμο των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Barack Obama, ωστόσο δεν έλειψαν οι άμεσες αντιδράσεις του νυν Προέδρου μέσα από το πολυαγαπημένο του Twitter.

Παρ’ όλα ταύτα, σε γενικές γραμμές, το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει δυναμικά μια προεκλογική εκστρατεία, που σκοπό έχει να συσπειρώσει το Κόμμα γύρω από μια προσπάθεια ανατροπής της παρούσας Κυβέρνησης. Όλοι οι ομιλητές της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων ημερών, προσπάθησαν ο καθένας με τον τρόπο του να παρακινήσουν και εν τέλει να πείσουν τον αμερικανικό λαό να ψηφίσει την 3η του Νοέμβρη, καθώς το μέλλον της χώρας, η πρόοδος ή η περαιτέρω επιδείνωση των καταστάσεων βρίσκεται στα χέρια τους. Άραγε, η αλλαγή θα φανεί στις κάλπες;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.