9.4 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Democratic National Convention Day 1: We The People


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Εχτές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος των Δημοκρατικών (Democratic National Convention) των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αρχικό σχέδιο συγκέντρωσης του «μπλε» Κόμματος στο Milwaukee του Wisconsin αντικαταστάθηκε από μια διαδικτυακής φύσεως συνάντηση, μια συνάντηση «σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής», όπως τη χαρακτήρισε η Gwen Moore, εκπρόσωπος του Milwaukee στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με αυτόν τον τρόπο, το Κόμμα προσπάθησε αφενός, φυσικά, να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για τον αμερικανικό λαό, αφετέρου να προωθήσει ένα μήνυμα ενότητας που προϋποθέτει κοινές αξίες, ιδέες και ιδανικά σαν αυτές που πρεσβεύει το πιο σπουδαίο πολιτικό της σύμβολο, το Σύνταγμα.

Η εναρκτήρια φράση του Αμερικανικού Συντάγματος “We The People…” αποτέλεσε, λοιπόν, και τον κεντρικό άξονα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, γύρω από τον οποίο συζητήθηκαν οι ανάγκες και τα δικαιώματα του αμερικανικού λαού, με αφορμή τις παρούσες συνθήκες. Η πανδημία του κορωνοϊού, το μείζον πρόβλημα του συστημικού ρατσισμού και η κρίσιμη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας αποτέλεσαν τις τρεις πτυχές τις οποίες πραγματεύτηκαν τόσο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες των Δημοκρατικών όσο και Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι, άλλωστε, βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς η ψήφος τους είναι αυτή που θα αναδείξει το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Πηγή: Eva Longoria emcees the first night of the Democratic National Convention. Democratic National Convention via AP

«Μαχητές» της πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας, οικογένειες που έχασαν κάποιο μέλος τους από τον ιό, αλλά και άλλες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την παρούσα κατάσταση. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, εμφανίστηκαν και συγγενείς του George Floyd, ο οποίος γρήγορα έγινε το σύμβολο μιας κοινωνικής επανάστασης, που θέλει να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό από την Αμερική. Όλοι αυτοί οι Αμερικανοί πολίτες εν τέλει εξέφρασαν ένα κοινό αίτημα: έναν Πρόεδρο που θα ενδιαφερθεί για την ευημερία της χώρας. Έναν Πρόεδρο που βλέπουν στο πρόσωπο του Joe Biden.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών χαρακτηριστικά διακρίθηκαν τα ονόματα των Κυβερνητών Andrew Cuomo και Gretchen Whitmer, της Νέας Υόρκης και του Michigan αντίστοιχα. Οι δύο Κυβερνήτες αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την έξαρση της πανδημίας, με τη Νέα Υόρκη ενδεικτικά να έχει ρίξει το ποσοστό των προσβληθέντων σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με τους πρώτους μήνες, που η Πολιτεία βρισκόταν σε μια τραγική κατάσταση.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυβερνήτης Cuomo, ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει ένα μεταφορικό σχήμα που αναδεικνύει το αληθινό πρόβλημα. «Ένας ιός επιτίθεται, όταν το σώμα είναι αδύναμο.», δήλωσε ο Κυβερνήτης και εξήγησε περαιτέρω, λέγοντας πως οι Η.Π.Α., «το σώμα», είναι αδύναμες λόγω συστημικών ζητημάτων, τα οποία προϋπήρχαν του νυν Προέδρου, απλά αυτός τα επιδείνωσε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό, άλλωστε, μιλάμε παραδείγματος χάριν για «συστημικό ρατσισμό», διακρίσεις και στερεότυπα που είναι βαθιά χωμένα στην αμερικανική ιδεολογία για πολλά χρόνια και τα οποία έχουν αντίκτυπο σε πολλές πτυχές της ζωής, όπως αυτή της δυνατότητας παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί, άραγε, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της αφροαμερικανικής κοινότητας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του σε φαρμακευτική περίθαλψη;

Η Κυβερνήτης Whitmer, από την άλλη, πραγματεύτηκε κυρίως το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει τις Η.Π.Α. και έφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση μιας αντίστοιχης κρίσης το 2009 από την τότε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Obama–Biden. Η «γυναίκα από το Michigan», όπως την αναφέρει ο Πρόεδρος Trump, υποστήριξε πως «η δημοκρατία είναι ένα ομαδικό άθλημα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη ανάμεσα στον αμερικανικό λαό, παραθέτοντας το παράδειγμα των εργατών της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι έσπευσαν με την έξαρση του κορωνοϊού να παράγουν εξοπλισμό για το ιατρικό προσωπικό της χώρας. «Αυτή είναι η ιστορία αυτής της χώρας: η δράση γεννά δράση, η πρόοδος γεννά πρόοδο.», συμπέρανε η Κυβερνήτης του Michigan.

Ιδιαίτερη εντύπωση, βέβαια, προκάλεσε η παρουσία και η ομιλία του Ρεπουμπλικανού John Kasich, πρώην Κυβερνήτη του Ohio και αντιπάλου του Donald Trump για το προεδρικό χρίσμα του «κόκκινου» κόμματος το 2016. Ο ίδιος, αν και δήλωσε «περήφανος για την Ρεπουμπλικανική κληρονομιά», δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει o νυν Πρόεδρος τη χώρα, διχάζοντας τον λαό της, αντί να τον ενώνει, όπως όλοι οι σπουδαίοι ηγέτες πριν από αυτόν. «Είμαι Ρεπουμπλικανός όλη μου τη ζωή, όμως αυτή μου η αφοσίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά την υποχρέωση μου προς την πατρίδα μου. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να εμφανιστώ σε αυτή τη συνάντηση.», εξήγησε ο πρώην Κυβερνήτης του Ohio, τονίζοντας τη μείζονα σημασία που έχει η πίστη και η πρόνοια για την ευημερία της πατρίδας έναντι αυτής των συμφερόντων του κόμματος.

Πηγή: https://www.nbcnews.com/politics/2020-election/disappointing-disturbing-republicans-sound-trump-dnc-n1237008

Φυσικά δεν γινόταν να μην εμφανιστούν και πρώην αντίπαλοι του επικείμενου Δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία, όπως η Γερουσιαστής της Minnesota, Amy Klobuchar, η οποία δήλωσε περήφανη για την επιλογή της να υποστηρίξει τον πρώην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. στην προσπάθειά του να ανέβει στον προεδρικό θώκο, αλλά φυσικά και ο Γερουσιαστής του Vermont, Bernie Sanders.

Ο μέχρι πρότινος εσωκομματικός αντίπαλος του Joe Biden ξεκίνησε εκφράζοντας πολύ σύντομα, αλλά ξεκάθαρα, την κρίσιμη κατάσταση, που βιώνει η Αμερική και υπογραμμίζοντας εξίσου την εξαιρετική σημασία που φέρουν οι φετινές προεδρικές εκλογές στα πλαίσια του αγώνα για δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Συνέχισε ασκώντας κριτική στην αντίδραση του 45ου Προέδρου σε καθένα από τα ζητήματα που οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν: από την πανδημία και την τάση του να «κλείνει τα αυτιά», όταν μιλάει η επιστήμη -ή να την ακυρώνει κιόλας σε πολλές περιπτώσεις-, έως την οικονομική κρίση, που ήρθε ως απότοκο της πανδημίας, αλλά και την ίδια την υπονόμευση της δημοκρατίας, με την παρεμπόδιση του δικαιώματος ψήφου, που ο ίδιος ο Πρόεδρος Trump παραδέχτηκε πως κάνει σαμποτάροντας την ομοσπονδιακή ταχυδρομική υπηρεσία.

Σε αντίθεση με αυτόν, τον Πρόεδρο, τον… «απατεώνα», ο Γερουσιαστής Sanders αντιπροβάλλει τον Joe Biden, έναν άνθρωπο που θα ξεκινήσει τον αγώνα για τη βελτίωση της Αμερικής σε κάθε δυνατή πτυχή από την πρώτη κιόλας μέρα. Κλείνοντας, ο Sanders επεσήμανε τη σοβαρότητα και τραγικότητα μιας επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. «Πρέπει να ενωθούμε, να νικήσουμε τον Donald Trump και να εκλέξουμε τον Joe Biden και την Kamala Harris ως τους επόμενους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Φίλοι μου, το τίμημα της αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο, για να το φανταστούμε», επισήμανε.

Για το φινάλε της πρώτης βραδιάς, στο Συνέδριο μίλησε η πρώην Πρώτη Κυρία, Michelle Obama, ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του αμερικανικού λαού, αλλά και τις πιο δυναμικές γυναίκες της σύγχρονης εποχής. Περιγράφοντας τόσο την εμπειρία της από την προεδρία Obama–Biden όσο και την εικόνα των Η.Π.Α. σήμερα, προσπάθησε να αναδείξει την επιδείνωση της χώρας, κυρίως στο εσωτερικό της, η οποία χρήζει άμεσης «θεραπείας», με την αλλαγή του κορμού, δηλαδή του κεντρικού αξιώματος.

Πηγή: https://abcnews.go.com/Politics/democratic-national-convention-kicks-off-speakers-including-michelle/story?id=72407177

Η Michelle Obama μίλησε για την αξία και τη σπουδαιότητα που έχει το αξίωμα του Αμερικανού Προέδρου, όπως επίσης και για τη μεγάλη ευθύνη, που κρύβεται από πίσω, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια πολύ δύσκολή και περίπλοκη περίοδο, όπως αυτή που επικρατεί τώρα στις Η.Π.Α. Ακριβώς η σημασία αυτής της θέσης δεν μπορεί παρά να εκφράζει και την ανάγκη, για να την καλύψει ο κατάλληλος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με ιδανικά και ικανότητες. Όπως τόνισε η ίδια, «Απλώς δεν μπορείς να υποκριθείς στην πορεία σου σε αυτή τη δουλειά. […] το να είσαι Πρόεδρος δεν αλλάζει το ποιόν σου, το αποκαλύπτει.». Για την ίδια, λοιπόν, ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποτελεί τη σωστή επιλογή για τη χώρα την παρούσα χρονική στιγμή, γεγονός που φαίνεται και αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξέφρασε την ανάγκη οι Αμερικανοί να ψηφίσουν «σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό», γεγονός που ισχύει κυριολεκτικά, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν, αν ο Πρόεδρος Trump διατηρούσε μια λιγότερο αλαζονική και -εν τέλει- πιο λογική στάση στη διαχείριση της πανδημίας.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη βραδιά φαίνεται να ήταν μια ομαλή εισαγωγή στο Συνέδριο, η οποία, όμως, πραγματεύτηκε όλα τα καίρια ζητήματα, που θα παίξουν ρόλο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Με την παρουσία δυναμικών προσωπικοτήτων και ομιλιών, που έθιξαν και κατέκριναν έντονα την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά μίλησαν και για το Δημοκρατικό Κόμμα, προσπάθησε να ενισχύσει τη συσπείρωση του λαού γύρω από το υποψήφιο δίδυμο. Φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο αγώνας των Biden και Harris μόλις ξεκινά.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.