Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να επικρατεί μια τάση που θεωρεί πως υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, δεν είναι άλλη από τη νεολαία. Άλλωστε, τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν για τον κορωνοϊό έχουν ως στόχο τους νέους, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων, τα πάρτυ και τα ποτά στα κλαμπ ανά την ελληνική επικράτεια ευθύνονται για την κατάσταση που μέρα με τη μέρα φαίνεται να ξεφεύγει και περισσότερο.
Για τον λόγο αυτό, σε 16 περιοχές της Ελλάδας τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες μέρες θα κλείνουν στις 12 το βράδυ, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όταν αυτοί συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάχτυλο, οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους κι έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, θα ήταν καλό να μπαίνουν σε επταήμερο περιορισμό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τείνουν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του COVID-19.
Ωστόσο, μόνο η νεολαία φταίει για το «τρένο» που οδεύει προς εκτροχιασμό; Κατά τη διάρκεια της δίμηνης καραντίνας οι νέοι, τους οποίους σήμερα κατηγορούν για τη διασπορά του ιού, πειθάρχησαν περισσότερο από όλους. Έτσι, σταμάτησαν να εργάζονται είτε για το διάστημα όπου οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, είτε επειδή απολύθηκαν. Ακόμη, πολλοί νέοι είδαν να αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών, μένοντας για άλλη μια φορά χωρίς οικονομικούς πόρους είτε οι ίδιοι, είτε οι οικογένειές τους. Τέλος, ως φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με την τηλεκπαίδευση αρχικά, και στη συνέχεια με την εξ αποστάσεως εξεταστική, αναγκασμένοι να συνεχίζουν τις σπουδές τους μέσω μιας οθόνης υπολογιστή. Την ίδια στιγμή, καθημερινά προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν σε μία σωρεία προβλημάτων που προέκυπταν τόσο από άποψη λογισμικού, όσο και από άποψη κακής οργάνωσης των πανεπιστημίων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν σωστά τη νέα πραγματικότητα.
Οι νέοι αυτοί σήμερα ψέγονται για την εκτός ελέγχου πορεία των κρουσμάτων. Σαφέστατα, μετά την επιτυχή διαχείριση του πρώτου κύματος κορωνοϊού στη χώρα, όλοι χαλαρώσαμε. Δεν χαλάρωσαν μόνο οι νέοι άνθρωποι. Δεν πήγαν διακοπές και σε κλαμπ μόνο οι νεολαίοι, πήγαν και οι μεγάλοι. Δεν σταμάτησαν να τηρούν τα μέτρα μόνο οι νέοι, αλλά και οι μεγάλοι. Δεν σκέφτηκαν μόνο οι νέοι πως είναι άτρωτοι. Τα συγχαρητήρια για την πρώτη επιτυχή αντιμετώπιση τα έλαβαν όλοι. Τώρα, λοιπόν, είναι άδικο να επιμερίζονται οι ευθύνες. Δεν ξεχύθηκε στις διασκεδάσεις όλη η νεολαία, μερικοί ακολούθησαν πιστά τα μέτρα, σεβόμενοι πως βρισκόμαστε σε μια εν εξελίξει πανδημία με απρόβλεπτες συνέπειες. Επομένως, ας σταματήσουν οι υπεραπλουστεύσεις και η επίρριψη ευθυνών μόνο στους νέους ανθρώπους, αφού οι μέρες που έρχονται προβλέπονται δύσκολες όχι μόνο για το σύστημα υγείας της χώρας, αλλά και για τον χώρο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, εκείνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν την «καυτή πατάτα» της νέας οικονομικής κρίσης, είναι αυτοί που σήμερα κατονομάζονται ως οι «νούμερο ένα» υπεύθυνοι για το επερχόμενο –κατά πως φαίνεται– δεύτερο κύμα.
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή