Του Χρήστου Πουλιδάκη,
Η χρήση κάνναβης είναι ένα γεγονός το οποίο παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Εκτός αυτού, καθίσταται πολύ δύσκολο, έως αδύνατον να έχουμε άρδην πάταξη του λαθρεμπορίου ή της καλλιέργειάς της. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν γίνεται να εξαλειφθεί, αξίζει να συζητηθεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υπάρχει και να έχει ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα. Με τη νομιμοποίηση θα μπορούσε να γίνει η αρχή.
Πολλές χώρες έχουν προβεί σε αυτή την ενέργεια, όπως ο Καναδάς, το Ισραήλ, κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, και περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης. Επίσης, η Κίνα, όπου η χρήση κάνναβης δεν έχει νομιμοποιηθεί σε καμία της μορφή, αποτελεί μια από τους μεγαλύτερους παράγωγους στον κόσμο, αφού κινέζικες εταιρίες έχουν στην κατοχή τους πάνω από το 50% διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για προϊόντα που σχετίζονται με αυτήν. Όμως, η αιτία της νομιμοποίησης διαφέρει, όπως είναι λογικό, από χώρα σε χώρα, διότι μπορεί να επιτρέπεται για βιομηχανική, ιατρική ή ψυχαγωγική χρήση ή όλα μαζί ταυτόχρονα. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται αυτά τα στοιχεία αναλυτικότερα.
Η νομιμοποίησή της έχει την δυνατότητα να πυροδοτήσει την οικονομική εξυγίανση στα κράτη ή στις πολιτείες που θα την εφαρμόσουν ή θα θεσπίσουν κάποιου είδους παρόμοια πολιτική σχετικά με το ίδιο ζήτημα. Οι λόγοι για τους οποίους είναι αυτό εφικτό αναλύονται στις επόμενες γραμμές.
Θέσεις εργασίας
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου υπάρχει τρομερή άνοδος της βιομηχανίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Από την άλλη, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σημειώνεται ραγδαία αύξηση στη βιομηχανία της κάνναβης και ιδίως στις θέσεις εργασίας, παρότι είναι νόμιμη στα 2/3 των κρατών. Αναλυτικότερα, στην Αμερική, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας προσφέρει η βιομηχανία της κάνναβης. Αυτός ο αριθμός είναι 4 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στη βιομηχανία του άνθρακα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Leafly σε πολιτείες της Αμερικής φαίνεται να υπάρχει άνθηση στις θέσεις εργασίας το 2019 συγκριτικά με το 2017.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι από το 2017 έως το 2019 αυτή η αγορά είναι ακμάζουσα, αφού καταγράφει αύξηση στην απορρόφηση εργατικού δυναμικού. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού η νόμιμη κάνναβη προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή μειωμένη ανεργία, η οποία ίσως θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, εάν η κάνναβη εξακολουθούσε να είναι παράνομη.
Κρατικά έσοδα
Τα έσοδα του κράτους από τη βιομηχανοποίηση της κάνναβης είναι αρκετά υψηλά και καθόλου αμελητέα, με άμεσο παράδειγμα την πολιτεία του Κολοράντο. Από έκθεση του πανεπιστήμιου της πολιτείας, του Pueblo’s Institute of Cannabis Research, έχει διαπιστωθεί ότι το έτος 2017, η κάνναβη προσέφερε στην οικονομία της πολιτείας πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, οι πωλήσεις προϊόντων κάνναβης κατάφεραν και ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Έπειτα, οι «επιδόσεις» από τα φορολογικά έσοδα στην πολιτεία αυτή ήταν άνω των εκτιμήσεων για το έτος 2019, η οποία κέρδισε πάνω από 302 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και τέλη από ιατρική και ψυχαγωγική κάνναβη. Εκπληκτικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας του covid-19, ο οποίος συντέλεσε στη ζήτηση της χρήσης της κάνναβης, η πολιτεία του Κολοράντο ξεπέρασε τις πωλήσεις κάνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 192 εκατομμύρια δολάρια το Μάιο του 2020.
Η κατανάλωση της κάνναβης βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο όπου είναι νόμιμη, σύμφωνα με στοιχεία του 2018.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα παραπάνω διαγράμματα, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια συνεχής και χρόνια ανοδική τροχιά στις πωλήσεις, αλλά και στα φορολογικά έσοδα και υψηλή ζήτηση για κατανάλωση. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δύναται να είναι μια κερδοφόρα επενδυτική στρατηγική, αλλά πρωτίστως νομοθετική πράξη σε χώρες όπου δεν είναι ακόμα νόμιμο.
Εγκληματικότητα
Ένα ακόμη θετικό της νόμιμης κάνναβης είναι ότι μειώνει τα ποσοστά της εγκληματικότητας στις περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί. Πράγματι, μετά τη νομιμοποίησή της στο Κολοράντο το 2012, η παράνομη διακίνηση και καλλιέργεια μειώθηκε κατά 95%, μετά από έρευνα της Drug Policy Alliance. Παράλληλα, περίπου ίδια αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας το 2012 σημειώθηκε και στην Ουάσιγκτον, κατά 98%, σύμφωνα με την ACLU. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι 2 πολιτείες ήταν οι πρώτες που θέσπισαν τη νομιμοποίηση της κάνναβης εκείνη τη χρονιά. Εάν κοιτάξουμε την εγκληματική δράση σε αυτές τις περιοχές πριν και μετά την επιβολή του νόμου, τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα.
Αυτό είναι ένα ευτυχές συμβάν και για την οικονομική δραστηριότητα. Διότι, μειώνονται τα έξοδα της αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Τουρισμός
Εκτός από τα προαναφερόμενα, είναι εξίσου κρίσιμο να αναφερθεί και η άνθηση του τουρισμού, ο λεγόμενος τουρισμός της κάνναβης. Πόλεις που είναι φιλικές ως προς την τουριστική αυτή μορφή έχουν μεγέθυνση στην τουριστική τους προσέλευση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό του Κολοράντο, το 15% του τουριστών προσήλθε λόγω της νόμιμης κάνναβης. Τέλος, ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη έχουν άφιξη τουριστών αποκλειστικά για τον λόγο αυτό.
Ανακεφαλαιώνοντας, η νομιμοποίηση της κάνναβης γεννά τη δυνατότητα να πυροδοτηθεί μία πολυαναμενόμενη άνθηση σε επίπεδο οικονομίας. Συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εγκληματικότητας, συμβάλλει στη δημιουργία πιο ασφαλών τουριστικών ή μεταναστευτικών προορισμών. Είναι, συμπερασματικά, μια τεράστια πηγή εσόδων. Κι επίσης είναι πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, αφού σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research, η αξία της παγκόσμιας αγοράς κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 146,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, από τα 9,3 δισεκατομμύρια που αξιολογήθηκε το 2016.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.