Της Κωνσταντίνας Οικονόμου,
Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και επιδοκιμασίας, ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μία κομβική εξέλιξη στις διεθνείς σχέσεις: τη συμφωνία για την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την παγίωση των σχεδίων του Ισραήλ για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης, εξελίξεις που σφραγίστηκαν την περασμένη Πέμπτη.
Η αναπάντεχη δήλωση του κυρίου Trump γνωστοποίησε ότι τα δύο κράτη της Μέσης Ανατολής υπέγραψαν από κοινού μία σειρά συμφωνιών για αμοιβαίες επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα των επιστημών, της ασφάλειας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, της ενέργειας και άλλους τομείς, επιτρέποντας τις απευθείας πτήσεις μεταξύ τους και θεσπίζοντας μόνιμη διπλωματική εκπροσώπηση εκατέρωθεν. Εάν και εφόσον η συμφωνία πληρωθεί στο σύνολό της, τα ΗΑΕ θα αποτελούν την τρίτη αραβική χώρα που εγκαθιδρύει φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο, το 1979, και, τελευταία, την Ιορδανία που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 1994. Θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τους υπόλοιπους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, ενώ, παράλληλα, αναστέλλει τις ανατρεπτικές βλέψεις του προέδρου Benjamin Netanyahu για νέες εδαφικές προσαρτήσεις, τουλάχιστον προς στιγμήν.
Ο Πρόεδρος Trump έσπευσε να συγκαλέσει συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, όπου και ανακοίνωσε ότι η συμφωνία είχε επισημοποιηθεί, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψης, μεταξύ του ίδιου και των έτερων δύο ηγετών, επιβεβαιώνοντας στο δημοσιογραφικό κοινό τη διαπραγματευτική του συμβολή στο κλείσιμο της συμφωνίας. Παρόλο που δεν είναι γνωστός, άμεσα, ο τρόπος και το μέγεθος της προσφοράς του Αμερικανού Προέδρου, εκείνος έσπευσε να πάρει τα εύσημα της πρωτοφανούς συμφωνίας, αναλογιζόμενος πιθανότατα τις επερχόμενες εκλογές, καθώς και συγκριτικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και της οικονομικής πορείας της χώρας. Ανάμεσα σε άλλες προεκλογικές δηλώσεις του Προέδρου, βρίσκεται και η σύναψη πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, μέσα σε μόλις 30 ημέρες από την επανεκλογή του. Μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί πως ένας κοινός άξονας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ είναι οι ψυχρές σχέσεις με το γειτονικό Ιράν, το οποίο μάλλον περιορίζεται διπλωματικά στην περιοχή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Η συμφωνία, ωστόσο, μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ είναι γνωστό ότι ισχύει άτυπα για αρκετό διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη συνεργασία των δύο κρατών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σύμφωνο ειρήνης γνώρισε αποδοχή από εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης, σε μία περίοδο πολιτικής και προσωπικής τρωτότητας για τον πρόεδρο Netanyahu, καθώς αντιμετωπίζει την αποδοκιμασία των πολιτικών οπαδών της επέκτασης της εδαφικής επικυριαρχίας, αλλά και κατηγορίες για διαφθορά.
Η στρατιωτική ομάδα που ελέγχει την περιοχή της Γάζας στην Παλαιστίνη, έσπευσε να καταγγείλει τις κινήσεις του Ισραήλ, υπό το φόβο ότι η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ – ΗΑΕ και ΗΠΑ αποτελεί, όχι μόνο επιβράβευση για τις καταπατήσεις και τα εγκλήματα εις βάρος του παλαιστίνιου λαού, αλλά και έναυσμα για νέες παραβιάσεις σε ιερούς τόπους. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ΗΑΕ, δηλώνουν με επιφύλαξη ότι η περάτωση της συμφωνίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις εγγυήσεις του Ισραήλ για παύση των προσαρτητικών του σχεδίων κατά της Παλαιστίνης. Το σύμφωνο ειρήνης, πάντως, πέρα από τη δημιουργία δύο ισχυρών συμμάχων, αποκαθιστά την υπόληψη των ΗΑΕ στα μάτια της αμερικανικής δύναμης, η οποία τίθεται υπό νέα κριτική, εξαιτίας της στάσης των ΗΑΕ στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και της επιθετικής πολιτικής τους απέναντι στη Λιβύη.
Υποστηρικτές των επιτυχών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πρώην ορκισμένων εχθρών, Ισραήλ και ΗΑΕ, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη νέα αυτή διάνοιξη στις σχέσεις των κρατών της Μέσης Ανατολής και τις προοπτικές που προσφέρει για την εγκαθίδρυση μίας ενοποιημένης περιφερειακής κοινότητας. Εμμένουν, βέβαια, στη σημασία της διατήρησης των δεσμεύσεων του Ισραήλ για ανακοπή των εδαφικών προσαρτήσεων, ακόμη και μετά την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία και η κανονικότητα στην περιοχή.
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά όπου κι να ταξιδέψει αισθάνεται σπίτι. Σπουδάζει Νομική, γιατί η επιστήμη αυτή σε κάνει περισσότερο άνθρωπο και αγαπά τις ξένες γλώσσες όσο και το καλό φαγητό. Μονίμως αμφισβητεί και διερωτάται, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς την γνώση. Το γράψιμο είναι για εκείνη το μπαλέτο των λέξεων, ένας τρόπος να ισορροπήσει συναίσθημα και ρεαλισμό.