14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜια αναμενόμενη εβδομάδα στην καρδιά του καλοκαιριού

Μια αναμενόμενη εβδομάδα στην καρδιά του καλοκαιριού


Του Βασίλη Λιόση,

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την καθημερινότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν οι εξελίξεις στην γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και η νέα έξαρση του COVID-19 στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της, φέρνει στο προσκήνιο νέα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Αυτά, σε συνδυασμό με την αναμονή των αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο του 2020, καθιστούν τους επενδυτές ανήσυχους, συντηρώντας ένα κλίμα επιφυλακτικότητας και αναμονής στο ΧΑ.

Η ατζέντα της Δευτέρας περιείχε ένα μείγμα γεγονότων και εξελίξεων που οδήγησαν σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τουρισμός, πανδημία, τράπεζες και τουρκική προκλητικότητα. Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές, ότι η φετινή τουριστική περίοδος κρίνεται ως ανύπαρκτη, καθώς τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα των προβλέψεων. Ταυτοχρόνως, η πανδημία στο ξεκίνημα του Αυγούστου έχει πάρει την ανηφόρα, σημειώνοντας τρομακτική αύξηση στο αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, υποχρεώνοντας την πολιτεία να λάβει εκ νέου μετρά πρόληψης – τα οποία θέλοντας και μη, πλήττουν τον τουρισμό, όπως η διεύρυνσή της λίστας χωρών προέλευσης τουριστών με αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Τα ανωτέρω, νομοτελειακά, βλάπτουν την οικονομία της χωράς και συνεπώς εγείρουν ανησυχίες και σε άλλους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δεν συνδέονται ευδιάκριτα με τα δυο παραπάνω ζητήματα, όπως οι τράπεζες και η διαχείριση των «κόκκινων δάνειων» τους για να γίνουν βιώσιμες. Ενώ την ατζέντα των προβλημάτων κλείνει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που κορυφώνει την ένταση με τη χώρα μας, σε σημείο στρατιωτικής σύγκρουσης. Όλα τα παραπάνω, συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των επενδυτών για την ελληνική αγορά και αυτό μεταφράζεται και σε αριθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν με απώλειες 2,42% στις 617,33 μονάδες και 4,22% στις 298,57 μονάδες, ενώ ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ 613,75 και 627,79 μονάδων. Ακόμα, ο τζίρος συναλλαγών για τη Δευτέρα, μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι μετοχές των  Τέρνα Ενεργειακή (+2,21%) και Σαράντης (+1,06%) σημείωσαν άνοδο, ενώ αντιθέτως πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,56%), της Εθνικής (-6,17%), της Aegean Airlines (-5,56%), της Μυτιληναίος (-4,82%), της Viohalco (-4,77%), των ΕΛΠΕ (-4,67%), της Alpha Bank (-4,62%) και της ΔΕΗ (-4,59%).

Η Τρίτη ήταν ημέρα μερικής διόρθωσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αγορά έχει τεθεί σε στάση αναμονής για να εντοπίσει το μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκε το β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς και τις συνέπειες που θα αποτυπωθούν στο ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο. Τα αποτελέσματα των γεγονότων της φετινής άνοιξης και των αποφάσεων της κυβέρνησης για το τελευταίο εξάμηνο, σίγουρα θα πλήττουν τον επιχειρηματικό κλάδο. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι είναι σχεδόν ανύπαρκτος, εκτός του συνδεόμενου εργατικού δυναμικού, θα δημιουργήσει σοβαρές πληγές και στον τραπεζικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και της αμερικάνικης αγοράς, τα νέα από τη Ρωσία για το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έδωσαν ώθηση στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Έτσι, λοιπόν, αυτή την περίοδο, παρά τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή στο ΧΑ, οι επενδυτές προχωρούν σε πολύ περιορισμένες από άποψη ρίσκου επενδύσεις και αυτό φαίνεται στον τζίρο. Για την Τρίτη, ο τζίρος των συναλλαγών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 30 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 26,6 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 626,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,47%, με χαμηλό στις 619,71 μονάδων (+0,39%) και υψηλό στις 626,84 μονάδες (+1,54%). Με άνοδο έκλεισε, επίσης, και ο τραπεζικός δείκτης 2,77% στις 306,84 μονάδες. Από τις μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,00%), της ΔΕΗ (+3,78%), της Πειραιώς (+3,55%), της Eurobank (+3,32%), της Εθνικής (+3,29%) και της Coca Cola HBC (+3,11%), ενώ πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,67%), της Motor Oil (-1,59%) και της Lamda Development (-0,18%).

Συνέχεια στην άνοδο της Τρίτης, έδωσε ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη. Παρά τις εξελίξεις στο Αιγαίο και με την Τουρκία να προκαλεί, τις αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού και με τους ειδικούς να αναμένουν συρρίκνωση της οικονομίας το Ελληνικό Χρηματιστήριο είδε τον Γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο. Φυσικά η αξία των συναλλαγών συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή, κάτι το οποίο οφείλεται και στο γεγονός πως οι επενδυτές περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο τομέα της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του +1,37% στις 634,97 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 626,54 και 635,41 μονάδων, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 25,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,81% στις 318,53 μονάδες.

Σχετικά με τις μετοχές, η Eurobank έκανε τη διαφορά με την άνοδο της (5,70%) και ο Μυτιληναίος και η Λάμδα επίδρασαν θετικά με το +3,38% και +3,20% που σημείωσαν. Επίσης, άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ και άνω του 1% σε Aegean, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ουδέτερη για το πορεία ΓΔ. Ο τελευταίος, στο τέλος της ημέρας έκλεισε με ελάχιστα κέρδη και, όπως αποδείχθηκε, βρήκε απαντήσεις σε ζητήματα όπως τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού εγχωρίως, τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αλλά και την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο. Φυσικά, η περιορισμένη ορατότητα των επενδυτών στην οικονομία είναι ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο τζίρος παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, παράλληλα, παρατηρείται μια στροφή των επενδυτών σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στην οικονομία, οι επενδυτές θα διατηρούν μια ανάλογη στάση. Μην λησμονούμε, πως μέσα στα ζητήματα που περιμένουμε να έχουμε εξελίξεις είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο καθυστερεί και επομένως, το πρόβλημα εντείνεται. Ενώ ακόμα, δεδομένου του ισχνού τουρισμού και της νέας έξαρσης της πανδημίας, αναμένεται μέσω αλυσιδωτών συνεπειών, να πληγεί σημαντικά ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός της χώρας μας.

Για την Πέμπτη, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ελάχιστη άνοδο +0,36% στις 637,27 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 631,14 και 637,27 μονάδων, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 23,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετη πορεία, διέγραψε ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς έκλεισε με πτώση της τάξης του -0,55% στις 316,79 μονάδες.

Όσον αφορά τις μετοχές, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Jumbo (2,77)%, Motor Oil (2,52%) και η ΕΥΔΑΠ (2,50%), αντίθετα με τις οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,47%) και της MIG (-2,12%) που σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Η Παρασκευή, ελέω Δεκαπενταύγουστου, ήταν μια μέρα με πολύ λίγες αλλαγές και με πραγματικά ανύπαρκτο ενδιαφέρον. Εξάλλου, το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει εστιασμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και στην κόντρα της πατρίδας μας με την Τουρκία, αλλά και στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Έτσι, λοιπόν, την Παρασκευή ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 634,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 630,32 και 636,45 μονάδων, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 21,6 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 317,00 μονάδες.

Στον τομέα των μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+1,41%), της Fourlis (+1,41%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,19%) και της Πειραιώς (+1,08%). Ενώ από την αντίπερα όχθη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-4,19%), του ΟΠΑΠ (-2,84%), της Lamda Development (-2,05%) και της Μυτιληναίος (-1,84%).

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,29%, και ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 1,69%.

Η εβδομάδα που μας πέρασε, πρακτικά, είναι μια εβδομάδα που παραδοσιακά κινείται σε τέτοια επίπεδα, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου, οπού παραδοσιακά το ΧΑ κάνει «κοιλιά». Από την άλλην, μπαίνουμε δειλά δειλά στην αντιστροφή μέτρηση για την επιστροφή στη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά και τα δύσκολα ενόψει του φετινού χειμώνα είναι μπροστά μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.