13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροσφυγικό - Μεταναστευτικό: η κρίσιμη ώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: η κρίσιμη ώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Με εντεινόμενους ρυθμούς και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, συνεχίζεται για έβδομο μήνα η δραστική αλλαγή του τοπίου στο μεταναστευτικό. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση στις αφίξεις μεταναστών- προσφύγων στη χώρα, η αύξηση των μεταφορών στην ενδοχώρα, αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά και μείωση στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, συνθέτουν το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί- υπό τις παρούσες συνθήκες- στο μεταναστευτικό.

 Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων, δήλωσε τα εξής:
«Εφαρμόζοντας με σχέδιο μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική γυρίζουμε σελίδα στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Ήδη, η αποσυμφόρηση όλων των νησιών του Β. Αιγαίου που επί χρόνια σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μετά από 7 μήνες συστηματικής προσπάθειας η αποσυμφόρηση είναι ιδιαίτερα αισθητή και στα 5 νησιά του Αιγαίου, κατά 1/3 μειώθηκαν οι διαμένοντες. Πλέον το άσυλο εξετάζεται ταχύτατα και διαχωρίζονται αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας που είναι πραγματικά κατατρεγμένοι και δικαιούνται άσυλο, από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες. Αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα απελαθούν, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι εθελοντικές επιστροφές. Τώρα, βασική προτεραιότητα είναι και ο περιορισμός των χώρων φιλοξενίας, καθώς θα κλείσουμε 67 δομές εντός του έτους».

Η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου -μήνα με το μήνα – διευρύνεται, καθώς ο συνολικός πληθυσμός των διαμενόντων σε ΚΥΤ και σε κάθε είδους δομές φιλοξενίας μέσα σε 7 μήνες μειώθηκε κατά 29,6% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 12.428  άτομα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020, ο συνολικός αριθμός όλων των διαμενόντων στα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν 42.007 άτομα και τον προηγούμενο Ιούλιο ήταν 29.579.

Μείωση κατά 90% παρουσιάζουν, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (Μάϊος, Ιούνιος, Ιούλιος), οι αφίξεις στα νησιά του Β. Αιγαίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι μεταφορές στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, σημείωσαν αύξηση κατά 370% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του Covid-19. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν 9.929 άτομα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, όταν πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα μεταφέρθηκαν 2.114. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 21.686 άτομα.

Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ μειώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1/1/20 και 31/7/20 κατά 32,2% και οι συνολικοί διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 29,6%. Επισημαίνεται ότι παρά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στα ΚΥΤ, καθώς και σε κάθε είδους δομή φιλοξενίας προσφύγων, ενώ τον περασμένο Ιούλιο δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα σε χώρους διαμονής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι  η αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται και μέσα από την διαδικασία των επιστροφών και απελάσεων προς τις χώρες προέλευσης, καθώς και μέσα από την αξιοποίηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. Ακόμη, οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου (α΄ και β΄ βαθμού) μειώθηκαν κατά 3,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Σήμερα εκκρεμούν 98.279 αποφάσεις έναντι 101.901 τον Ιούνιο. Η διαφορά στις συνολικές εκκρεμείς αποφάσεις τον Ιούλιο του 2020, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 είναι της τάξης του -29%. Επισημαίνεται ότι για το τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου – Ιουλίου 2020, οι αποφάσεις ασύλου Α’ βαθμού αυξήθηκαν κατά 106% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα αριθμητικά δεδομένα, που παρέθεσα παραπάνω, «μιλούν» από μόνα τους. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, το γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουν τεθεί οι βασικοί πυλώνες για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση στη χώρα μας. Εξάλλου, η επίλυση του προβλήματος αυτού  αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών που επλήγησαν και σήκωσαν όλο –σχεδόν- το βάρος των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και εφαρμόζεται μια – μέχρι στιγμής- αποτελεσματική πολιτική, η οποία φαίνεται πως αποδίδει. Η ύπαρξη πολιτικής βούλησης είναι άκρως αναγκαία σε χαλεπούς καιρούς, που επιτάσσουν την άμεση αντίδραση και αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος ανακύπτει, από τον κρατικό μηχανισμό. Η αδράνεια και ο εφησυχασμός ποτέ δεν οδήγησαν σε επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αφενός αποτέλεσαν τροχοπέδη στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν ανά διαστήματα και, αφετέρου προκάλεσαν την διαιώνιση καταστάσεων, που σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαν περάσει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.