Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,
12 Αυγούστου 2020 και η Tesla καταφέρνει για μία ακόμα φορά να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιο επενδυτικό επίπεδο. Ο Elon Musk, λοιπόν, καταφέρνει μέσω των αποφάσεων του να βρίσκεται στο επίκεντρο, για τον σωστό λόγο βέβαια αυτή τη φορά. Σε παλαιότερες συζητήσεις γύρω από τον Elon Musk και την Tesla είχαμε αναφερθεί σε δηλώσεις του ίδιου για την υποκείμενη υπερτίμηση των μετοχών της εταιρείας, καθώς και για την τρομακτική κεφαλαιοποίηση που γνώριζε η εταιρεία, κάνοντας τους κολοσσούς Toyota και Ford να μοιάζουν με βρέφη. Ο λόγος, λοιπόν, για το split των μετοχών της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα την 21η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Τι αφορά ένα split μετοχών;
Σε απλά ελληνικά, η διάσπαση μετοχών ουσιαστικά αφορά σε διαίρεση των ήδη υπαρχόντων, με κύριο, συνήθως, στόχο την μείωση της τιμής διαπραγμάτευσης. Φυσικά, τηρείται πάντα μία αναλογία, έτσι ώστε να μην υπάρξει μείωση της αξίας των χαρτοφυλακίων των μετόχων. Η διάσπαση αυτή αποτελεί συνήθη τακτική των εταιρειών, όταν οι ίδιες θεωρούν πως η τιμή των μετοχών τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα με συνέπεια να αποκλείονται από την διαπραγμάτευση του επενδυτές μικρότερης δυναμικής. Η δημοτικότητα είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους επικεφαλής των εταρειών των οποίων οι μετοχές διατίθενται προς αγοραπωλησίες στην αγορά. Μία ισορροπία στην κατανομή των μετοχών και κάλυψη ευρέος φάσματος της αγοράς από μικροεπενδυτές, που είναι στο χαμηλότερο σκαλί, ως και θεσμικούς επενδυτές, που είναι στο υψηλότερο βάθρο, είναι ζητούμενες για κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της. Κλείνοντας το κομμάτι της θεωρίας, προκειμένου να γίνει, πλήρως, αντιληπτή η διάσπαση των μετοχών αρκεί το απλό παράδειγμα του split 2 προς 1. Έτσι, ένας κάτοχος 100 μετοχών αξίας €100 ανά μετοχή, θα έχει, πλέον, στην ιδιοκτησία του 200 μετοχές αξίας, με καθεμία να αξίζει €50.
Η απόφαση της Tesla
Όπως προαναφέρθηκε, η διάσπαση των μετοχών της Tesla θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας με λόγο 5 προς 1. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τρέχοντες μέτοχοι για κάθε μία τους μετοχή θα λάβουν επιπλέον 4 μετοχές. Η διαπραγμάτευση των τίτλων θα είναι και πάλι διαθέσιμη για νέους και παλιούς επενδυτές την 31η Αυγούστου. Η αλήθεια είναι πως με τιμή που άγγιξε τις τελευταίες εβδομάδες τα $1.640, η μετοχή της εταιρείας ήταν, το λιγότερο, αποτρεπτική για μικροεπενδυτές. Σε μια περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, όπου ο κλάδος της ηλεκτρικής κίνησης χαίρει μεγάλης αναγνώρισης, μια εταιρεία σαν την Tesla δεν θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, ώστε να είναι επενδυτικά προσβάσιμη σε όλους. Η ιστορία, ως τώρα, έχει δείξει πως έπειτα από διασπάσεις μετοχών μεγάλων εταιρειών, οι επενδυτές «σχηματίζουν ουρές» για να αποκτήσουν μερίδιο, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην τέως επιτυχία τους και ευελπιστώντας η τιμή τους να οδηγηθεί και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Apple και Microsoft έχουν δείξει τον δρόμο
Ξεκινώντας από το διάσημο μήλο, μία εταιρεία με διαχρονικά εξαιρετικά αποτελέσματα στην αγορά, αρκεί να αναφέρουμε πως έχει, ήδη προχωρήσει σε 4 διασπάσεις των μετοχών της.
- 16η Ιουνίου 1987, αναλογία 2 προς 1.
- 21η Ιουνίου 2000, αναλογία 2 προς 1.
- 28η Φεβρουαρίου 2005, αναλογία 2 προς 1.
- 9η Ιουνίου 2014, αναλογία 7 προς 1.
Με απλά μαθηματικά διαπιστώνουμε πως ένας κάτοχος 1.000 μετοχών στο ξεκίνημα της εταιρείας, θα κατέχει σήμερα περί τις 56.000 μετοχές της παγκόσμιας φίρμας. Όσο για αυτούς έχουν ενδοιασμούς για την επιτυχία ή μη των διασπάσεων αυτών αρκεί ένα παράδειγμα σε βάθος δεκαετίας. Μια αρχική επένδυση της τάξεως των $10.000 την 16η Αυγούστου του 2010 θα είχε αξία σήμερα πάνω από $135.000.
Σε παρόμοια επίπεδα και το ιστορικό της Microsoft σε ό,τι έχει να κάνει με τις διασπάσεις μετοχών. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί 9 στον αριθμό στην μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Για λόγους σύγκρισης και μόνο, ένας κάτοχος 1.000 μετοχών στο ξεκίνημα, θα είχε σήμερα 288.000 τίτλους, ενώ συγκρίνοντας τις αποδόσεις σε βάθος δεκαετίας, μια επένδυση $10.000 θα είχε τρέχουσα αξία που θα ξεπερνούσε τα $90,000.
Συμπερασματικά, όταν γίνεται λόγος για εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς, γιατί, προφανώς, η Tesla ανήκει και αυτή στην elite των εταιρειών που διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και πολλές ακόμη, κάθε απόφαση, κάθε κίνηση, κάθε στρατηγική είναι προϊόντα μελέτης πολλών εβδομάδων, μηνών, ίσως και χρόνων. Σίγουρα, ο χρόνος είναι αυτός που θα στέψει με επιτυχία ή θα συνθλίψει την απόφαση του Elon Musk και της εταιρείας του. Για την ώρα, μας αρκεί η φιλοσοφία του, που μαρτυρά, ταυτόχρονα, τη διάθεση της εταιρείας για προσιτότητα ακόμα και από τους πιο απλούς καταναλωτές σε επίπεδο πωλήσεων και μετόχους σε επίπεδο επενδύσεων. Thumbs up Elon! Well done Tesla!