9.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤοπικά lockdown, καθώς ο «αόρατος εχθρός» δεν έφυγε ποτέ

Τοπικά lockdown, καθώς ο «αόρατος εχθρός» δεν έφυγε ποτέ


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

Η κυριότερη και σπουδαιότερη διδαχή της πανδημίας είναι ότι η επιστήμη δεν μπορεί να εγγυηθεί τον αποτελεσματικό έλεγχό της, χωρίς την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής δέσμευσης σε επίπεδο κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες πρέπει να σέβονται την επιστήμη, να κατανοούν την αξία της και να ενεργούν με βάση αυτήν, με τρόπο που να ωφελεί την κοινωνία.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγω για πιθανό τοπικό lockdown σε περίπτωση που τα κρούσματα του κορωνοϊού θα αυξάνονταν. Πιο συγκεκριμένα, είχε εξηγήσει πως στην υπαρκτή πιθανότητα επιβολής κάποιου τοπικού lockdown σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως νομούς ή νησιά, ο στόχος θα είναι να γίνει περιχαράκωση, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην εκάστοτε κοινότητα.

Ύστερα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είναι εύλογο η κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και τοπικά lockdown. Όλα είναι πιθανά, καθώς προέχει η δημόσια υγεία. Οι ενεργές εστίες πολλαπλασιάζονται και οφείλονται στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τον Πόρο και έτσι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έλαβαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για να καταπολεμήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δε διαθέτει πλέον το πιο αποτελεσματικό και άμεσο όπλο που αξιοποίησε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το «καθολικό lockdown», καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση της ήδη εξασθενημένης ελληνικής οικονομίας. Οι δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλειου Κορκίδη δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για τις επιπτώσεις επανάληψης της καραντίνας «Ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο lockdown, θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο». 

Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» στην εφαρμογή δεκαήμερων τοπικών lockdown, σε περιοχές που διαπιστώνεται σοβαρή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου. Το μέτρο αυτό σίγουρα πλήττει τις τοπικές οικονομίες, αλλά δεν έχει ευρύτερες οικονομικές συνέπειες. Βεβαίως, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε μικρές περιοχές, αν όμως χρειαστεί να «κλείσουν» αστικά κέντρα, τότε θα μεγεθυνθούν και οι επιπτώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα μελετώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και συνεργάζεται με ειδικούς για την καταπολέμηση του «αόρατου εχθρού», που όπως φαίνεται δεν έφυγε ποτέ. Σαφώς και απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς αν δεν υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις, θα βάλουν μόνιμο λουκέτο. Ύστερα, λοιπόν, από την κορυφαία προτεραιότητα που είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, τον δεύτερο λόγο τον έχει η στήριξη των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μείνουν και αυτές ζωντανές.

Συμπερασματικά, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι και εμείς ως πολίτες του ελληνικού κράτους οφείλουμε να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας, του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».