10.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΕβδομάδα εναλλαγών που προβληματίζουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομάδα εναλλαγών που προβληματίζουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών


Του Βασίλη Λιόση,

Έχοντας μπει στον Αύγουστο θα αναμέναμε τα πράγματα στις αγορές, και κατά συνέπεια και στην ελληνική αγορά, να είναι μονότονα και αδιάφορα λόγω εποχής, αλλά και απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα «σκαμπανεβάσματα» της Δευτέρας, η άνοδος της Τρίτης και το τραπεζικό βαρίδι της οικονομίας συνθέτουν μια εβδομάδα πιο ζωηρή από το αναμενόμενο.

Αντίθετη πορεία, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές, ακολούθησε το ΧΑ τη Δευτέρα, σημειώνοντας πολλά «σκαμπανεβάσματα» μέσα στην ημέρα. Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος είχε επόμενο τη μειωμένη αξία συναλλαγών της ημερας -32,25 εκατ. ευρώ-, εικόνα μιας κατάστασης που εγείρει περαιτέρω προβληματισμούς για το μέλλον της οικονομίας. Φυσικά, την όλη κατάσταση ενισχύει η πανδημία και το νέο κύμα με το οποίο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη, κάνοντας τα πράγματα στην αγορά πραγματικά δύσκολα. Παράλληλα, όσο η πορεία του τουρισμού δεν επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις και συνεχίζει να μην αγγίζει τα επιθυμητά επίπεδα, ο προβληματισμός και η ανησυχία αυξάνονται γεωμετρικά, διότι μαζί με τη νέα φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, η αγορά εξακολουθεί να αιμορραγεί και το πλήγμα στο ΑΕΠ να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, πλήττοντας, έτσι, και τον τραπεζικό κλάδο μέσω των «κόκκινων δάνειων».

Για τη Δευτέρα, η Alpha Bank έκλεισε στο -2,49%, η EUROBANK στο -1,63%, η Εθνική Τράπεζα στο +0,05% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -0,61%, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 1,33% στις 298,83 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε πτώση 0,41% στις 615,07 μονάδες με υψηλό ημέρας στις 619,55 μονάδες και χαμηλό τις 633,13 μονάδες. Επίσης, με πτώση έκλεισε και ο FTSE 25 (-0,44%) στις 1.479,09 μονάδες. Στην κατηγορία των Blue Chips, άνοδο 3,01% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, 3,74% η Ελάτων, 2,25% η ΔΕΗ, 1,56% η ΓΕΚ Τέρνα και 1,25% η Τιτάν. Αντίθετα, πιέσεις της τάξης του 2,5% ασκήθηκαν στην ΕΧΑΕ και 2,16% στην Coca Cola, και απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, Motor Oil, Aegean και ΟΤΕ.

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας κρίθηκε θετική από το τελικό αποτέλεσμα. Την Τρίτη, η απουσία των πωλητών και οι κινήσεις των αγοραστών στα Blue Chips σε συνδυασμό με τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να σημειώσει άνοδο. Βέβαια, πάρα την άνοδο του χρηματιστηρίου, ο τζίρος εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, βρισκόμενος σε μια κατάσταση που προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται, διανύοντας τον Αύγουστο, ένα μηνά με παραδοσιακά χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έκλεισε με άνοδο 2,18% στο υψηλό ημέρας στις 628,50 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών ανήλθε στα 33,8 εκατ. ευρώ, με τον «καθαρό» τζίρο να μην ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ελέω του πακέτου 100 χιλ. μετοχών του ΟΠΑΠ, αξίας 792.000 ευρώ. Ο Τραπεζικός Κλάδος έβγαλε την αντίδραση που αναμενόταν υστέρα από την πτώση 16,82% τον Ιούλιο, έτσι, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,16% στις 320,23 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +7,90%, την Eurobank στο +6,29%, την Εθνική Τράπεζα στο +7,01% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +8,26%. Ενώ, Ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 1.500 μονάδες, κλείνοντας στις 1.510,87 μονάδες, με άνοδο 2,15%.

Άνοδος σημειώθηκε και την Τετάρτη στο ΧΑ, μετά τη θετική πορεία της Τρίτης, καθώς το κλίμα που επικράτησε την ίδια ημέρα στις τάξεις των αγορών, τις ώθησε προς την άνοδο. Βέβαια, σημεία αναφοράς αποτέλεσαν η έντονη μεταβλητότητα και η απότομη αλλαγή του τραπεζικού κλάδου. Το +7% της Τρίτης και το +2% της Τετάρτης στις τραπεζικές μετοχές φάνηκαν αρκετά για τους κερδοσκόπους επενδυτές και οι τελευταίοι φρόντισαν να κατοχυρώσουν τα λιγοστά κέρδη του τραπεζικού κλάδου.

Παρουσιάζοντας τα αριθμητικά δεδομένα, ο Τραπεζικός Δείκτης παρότι ενδοσυνενδριακά έφτασε στο +2,8% και τις 329,2 μονάδες, τελικά έκλεισε με πτώση 0,10% στις 319,92 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,38%, την EUROBANK στο +0,75%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,04% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,40%. Ο Γενικός Δείκτης από την άλλη έκλεισε ανοδικά (+1,47%) στις στις 637,75 μονάδες, έχοντας υψηλό ημέρας τις 641,32 μονάδες και χαμηλό τις 633,5 μονάδες. Όπως, επίσης, με κέρδη και άνοδο (+1,24%) έκλεισε και ο FTSE 25 στις 1.529,62 μονάδες. Πάντως, ο τζίρος, πάρα την άνοδο του ΧΑ, συνέχισε να είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς στήριξη για την άνοδο του, ο δείκτης τη βρήκε στα Blue Chips, καθώς COCA COLA (+5,67%), Aegean, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν τη ημέρα με άνοδο άνω του 3%, ενώ κέρδη που ξεπέρασαν το 2% κατέγραψαν οι ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΡ, παράλληλα, με απώλειες έκλεισαν μόνο οι Ελλάκτωρ και Jumbo.

Η Πέμπτη αποδείχθηκε η 3η συνεχόμενη ημέρα ανόδου για το ΧΑ. Στήριξη στον Γενικό Δείκτη έδωσαν οι ΟΤΕ, Jumbo, Εθνική, Coca Cola, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Παρόλα αυτά, το κλίμα που επικρατεί στις αγορές ανά τον κόσμο δεν είναι και το ιδανικό. Αβεβαιότητα, αίσθημα ανασφάλειας και αστάθεια εξωτερικεύουν οι διεθνείς αγορές, με την μπάλα να παίρνει και τις περιφερειακές αγορές, όπως την ελληνική. Συνεπώς, μαζί με τον «αδύναμο» τραπεζικό κλάδο, δεν δημιουργούνται οι συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς παρότι σήμερα, συγκριτικά, με τις διεθνείς αγορές το κλείσιμο του ΧΑ την Πέμπτη κρίνεται ικανοποιητικό. Φυσικά, αποτέλεσμα της επικρατούσας κατάστασης στο ΧΑ, ανοδική πορεία διαγράφουν τα ομόλογα, μια, «ομολογουμένως» θετική πορεία. Επιστρέφοντας, στα σχετικά με το ΧΑ, νέα , αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός του ύψους του τζίρου συναλλαγών  έφθασε λίγο πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης κλείσε με κέρδη 0,02% στις 319,97 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,14%, την EUROBANK στο +0,05%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,18% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,24%.

Την Παρασκευή, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου για τη οριοθέτηση ΑΟΖ και η αντίδραση της Τουρκίας, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και αύξησαν κατακόρυφα τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην περιοχή. Μαζί με τον κίνδυνο αυτόν, μειώθηκε και το ενδιαφέρον των επενδυτών για να αυξήσουν το ρίσκο τους.

Αριθμητικά.  ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πτωτικά (1,24%) στις 632,63 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 641,47 μονάδες και χαμηλό τις 631,14 μονάδες, με τον τζίρο να  διαμορφώνεται στα μόλις 25,86 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 2,58% και στις 311,71 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -3,06%, τη EUROBANK να κλείνει αμετάβλητη στα 0,3750 ευρώ την Εθνική Τράπεζα στο -4,36% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,03%. Στα Βlue Chips, με απώλειες άνω του 3% έκλεισε η Σαράντης και η Βιοχάλκο και άνω του 2% οι Coca Cola και Fourlis, ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο τρεις τίτλοι οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 2,43%, ο FTSE 25 κατά 2,29% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 2,92%.

Συμπερασματικά, καταλήγουμε πως όσο η αξία συναλλαγών παραμένει περιορισμένη και στην αγορά κυριαρχούν οι κερδοσκόποι, ο Γενικός Δείκτης δεν θα καταφέρει να αναρριχηθεί και να σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Συνεπώς, και η οικονομία δεν θα καταφέρει να βρει σύντομα τα πατήματά της, προκειμένου να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και να εξελιχθεί και πάλι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.