Της Μαριέτας Μουγιάντση,
Για πολλά χρόνια, οι εικόνες που είχαμε από τον πλανήτη Άρη ήταν κάπως θαμπές και ακανόνιστες. Ωστόσο, πρόσφατα η NASA έδωσε στο φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, ένα 4K video, που προέκυψε από τη συρραφή χιλιάδων εικόνων μεγάλης ευκρίνειας. Το βίντεο αυτό έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγες ημέρες και εντυπωσίασε τους θεατές.
Πέρα από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εικόνες, αξιοσημείωτη είναι η ονομασία των rover της NASA, που κατέγραψαν αυτά τα πλάνα: Spirit, Opportunity, Curiosity. Πνεύμα, Ευκαιρία, Περιέργεια. Αν υποθέσουμε πως τα ονόματα αυτά δεν δόθηκαν τυχαία, μπορούμε με ευκολία να πούμε πως αποτελούν τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος προσπαθεί να ανακαλύψει το ηλιακό σύστημα και, στην προκειμένη περίπτωση, τον πλανήτη Άρη.
Ο κόκκινος αυτός πλανήτης είναι ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη και στην πραγματικότητα είναι ένας γήινος πλανήτης, καθώς συνδυάζει την ύπαρξη κρατήρων, ηφαιστείων, κοιλάδων, ερήμων και παγοκαλυμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του, υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ωκεανού. Οι ομοιότητες αυτές σαφώς γεννούν πολλαπλά αναπάντητα ερωτήματα σε όλους μας, με το κυριότερο από αυτά να είναι αν μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί.
Έτσι, λοιπόν, οι πνευματικές μας ανησυχίες αυξάνονται, η περιέργεια για το άγνωστο φουντώνει και οι πιθανότητες ύπαρξης νέων ευκαιριών πληθαίνουν.
Από την αρχαιότητα ακόμα, ο άνθρωπος ένιωθε μια έντονη τάση να ανακαλύψει, να κατανοήσει και να εξηγήσει το άγνωστο. Από τα καιρικά φαινόμενα μέχρι τη θρησκεία, την ηθική, τη διαφορετικότητα, τον θάνατο. Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να υποστηρίξει πως αυτή η τάση είναι έμφυτη. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα. Η περιέργεια του ανθρώπου για το τι υπάρχει πέρα από τα όρια της Γης είναι δεδομένη. Άλλοι φοβούνται το τι υπάρχει εκεί, άλλοι απορούν, άλλοι ενθουσιάζονται και άλλοι βλέπουν το άγνωστο σαν ευκαιρία.
Ευκαιρία για τι; Σε τι αποδίδονται οι συνεχείς προσπάθειες ανακάλυψης νέων πληροφοριών για τους άλλους πλανήτες; Πρόκειται για απλή περιέργεια ή μήπως ο στόχος είναι η πιθανή εύρεση ενός πλανήτη που μπορεί να κατοικηθεί μελλοντικά;
Ο υπερπληθυσμός, οι αρρώστιες, ο συνωστισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι περιορισμένοι πόροι, η πείνα, η υπερθέρμανση ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ιδέα αυτή. Δεδομένων των επιστημονικών υπολογισμών και του ταχύτατου ρυθμού αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους, ενδέχεται η Γη, σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, να μην μπορεί να αντέξει την ύπαρξη όλου αυτού του πληθυσμού. Γι’ αυτό, πιθανόν, οι επιστήμονες πράττουν τα μέγιστα, για να μάθουν αν και υπό ποιες συνθήκες θα μπορεί μελλοντικά να υπάρξει ζωή στον Άρη. Υποθέτοντας πως ο κόκκινος πλανήτης επιτρέπει την ύπαρξη ζωής, η δυνατότητα μετοίκησης μέρους του πληθυσμού από τη βεβαρημένη Γη θα είναι εφικτή. Εντούτοις, όλες αυτές είναι εικασίες και ιδέες, καθώς το μέλλον και η τεχνολογία θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τις εξελίξεις.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2000 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Μελλοντικά φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της μετάφρασης-διερμηνείας.