Της Χριστιάνας Αντωνοπούλου,
Ο Αύγουστος έκανε ποδαρικό με ένα σημαντικό γεγονός για τον πολιτισμό αλλά και για τον τουρισμό της χώρας. Το Σάββατο, 1η Αυγούστου, άνοιξε επίσημα τις πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στο πανέμορφο νησί της Αλοννήσου εισάγοντας έτσι την Ελλάδα στο κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού. Παρόντες ήταν η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα του υποβρύχιου μουσείου.
Σε βάθος περίπου 21-28 μέτρων, το υποβρύχιο μουσείο βρίσκεται κοντά στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου και είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βόρειων Σποράδων. Εντοπίστηκε το 1985 από τον ψαρά Δημήτρη Μαυρίκη και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής αρχαιότητας, καθώς το ευρηματικό υλικό είναι μεγάλο και σχεδόν ανέπαφο. Συγκεκριμένα, το πλοίο -μάλλον αθηναϊκής προέλευσης- εκτιμάται ότι βυθίστηκε εξαιτίας μεγάλης κακοκαιρίας γύρω στο 425 π.Χ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το πλοίο ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελος) και από την Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), περιοχές που φημίζονταν για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.
Μέσα σε μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό λόγω του κορωναϊού, το άνοιγμα και η λειτουργία του υποβρύχιου μουσείου σε συνδυασμό με τα μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά και τα μυστικά του βυθού της Αλοννήσου αυξάνουν τις ελπίδες για την έλευση τουριστών, που ενδιαφέρονται για τον καταδυτικό τουρισμό, κάτι που τόνισε και η υπουργός πολιτισμού:
«Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού τις προηγούμενες δεκαετίες, έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Αυτός ο συνδυασμός του περιβαλλοντικού πάρκου και με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. Ούτως ή άλλως η σύγχρονη τάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο στόχος μας, ο στόχος της κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά του πλανήτη. Μόνο μέσα από τα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να μιλάμε και για ζωή και για ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, αυτός ο συνδυασμός του περιβάλλοντος και του πολιτισμού δημιουργεί προϋποθέσεις για μια τεράστια υπεραξία στη συγκεκριμένη περιοχή».
Τα εκθέματα, ωστόσο, του μουσείου θα μπορούν να θαυμάσουν και επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι δεν είναι φίλοι της κατάδυσης, μέσω εικονικής περιήγησης στον βυθό σαν αληθινοί δύτες. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν αλλά τέσσερα παρόμοια ναυάγια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης, προκειμένου η περιοχή να διαμορφωθεί σε υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.
Το υποβρύχιο μουσείο θα είναι πιλοτικά ανοικτό για το κοινό από τις 3 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου.
Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάω αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη μουσική και το χορό, ενώ λατρεύω επίσης τον κινηματογράφο.