13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςForeign interference: Πειράζει μόνο όταν δεν μας συμφέρει ή και αντίστροφα;

Foreign interference: Πειράζει μόνο όταν δεν μας συμφέρει ή και αντίστροφα;


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Με τις εκλογές να βρίσκονται αισίως (;) λιγότερες από εκατό ημέρες μακριά και τη μάχη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα να κορυφώνεται, δεν φαντάζει παράξενο το γεγονός πως οι εντάσεις εντείνονται σε σημαντικό βαθμό, καθώς δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως, πέρα από την Προεδρία, στο τραπέζι βρίσκονται και οι προσεχείς εκλογές, που θα καθορίσουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τη σύνθεση του Κογκρέσο· συνεπώς, και η παραμικρή κίνηση, εξέλιξη ή αντίδραση μετράει.

Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, δεν ήταν καθόλου περίεργο το γεγονός πως οι δηλώσεις του Bill Evanina, κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου σε ζητήματα αντικατασκοπείας, αποτέλεσαν στόχο για αλλεπάλληλα πυρά από μέλη του Κόμματος των Δημοκρατικών σε υψηλόβαθμα αξιώματα. Συγκεκριμένα, ο Evanina δήλωσε πως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες να εμπλακούν στις αμερικανικές εκλογές και εντός των πλαισίων αυτής της απόπειρας εντάσσεται και η στόχευση των ιδιωτικών επικοινωνιών των πολιτικών εκστρατειών των Η.Π.Α., των υποψηφίων και άλλων πολιτικών στόχων. Επιπλέον, έκανε και άλλες γενικές επισημάνσεις για διάφορους πιθανούς κινδύνους και ιθύνοντες, συμπεριλαμβανομένων ξένων αντιπάλων που προσπαθούν να θέσουν σε κίνδυνο την εκλογική υποδομή και κακόβουλους κυβερνοχώρους που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρατικά και ομοσπονδιακά δίκτυα.

Πηγή εικόνας: New York Post

Οι δηλώσεις αυτές αφενός δεν ήρθαν ως «κεραυνός εν αιθρία», αν σκεφτεί κανείς τον τεράστιο σάλο, που είχε δημιουργηθεί περί ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016, αφετέρου, δεδομένης της ασάφειας και της σοβαρότητας της καταστάσεως, η γενικότητα και συμβατικότητα του περιεχομένου τους δεν αρμόζει στην πραγματική τάξη των πραγμάτων. Σ’ αυτό ακριβώς το γεγονός επικεντρώθηκε η δριμεία κριτική των Δημοκρατικών. Πώς γίνεται λιγότερο από εκατό μέρες πριν τις εκλογές, ο αμερικανικός λαός απλώς να ενημερώνεται για ένα ήδη γνωστό και υπάρχοντα κίνδυνο;

Διερωτώμενοι αυτό, λοιπόν, οι Nancy Pelosi (House Speaker), Chuck Schumer (Senate Minority Leader), Adam Schiff (House Intelligence Chairman), και Mark Warner (Senate Intelligence Vice Chairman) εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία στηλίτευσαν σε μεγάλο βαθμό τα λεγόμενα του Bill Evanina, παράλληλα ζητώντας να πραγματωθεί μία πολύ πιο συγκεκριμένη και εκτενής ανακοίνωση στον αμερικανικό λαό, με την οποία θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους και τους προβλεπόμενους τρόπους προστασίας τους απ’ αυτούς.

Οι κακές αναμνήσεις του 2016 είναι σίγουρα η κινητήρια δύναμη των δηλώσεων των Δημοκρατικών. Ένα δεύτερο 2016 αποτελεί σαφώς ένα πιθανό σενάριο, αλλά πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, εφόσον τα δεδομένα δρουν βέβαια ξανά εναντίον τους. Η ανωτέρω κοινή δήλωση αποτελεί επακόλουθο της κοινής επιστολής που απεστάλη στον διευθυντή του FBI, Chris Wray, από τους ίδιους αξιωματούχους, έπειτα από ενδείξεις για ξένη (πιθανόν ρωσική) εμπλοκή κατά της εκστρατείας του Joe Biden. Ειδικότερα, μέσω της επιστολής, εκφράζεται η αδήριτη ανάγκη ενημέρωσης από την Υπηρεσία προς όλους τους νομοθέτες, σχετικά με μια εκστρατεία ξένης παρέμβασης, που «επιδιώκει να ξεπλύνει και να ενισχύσει την παραπληροφόρηση».

Ποια η αντίδραση, όμως, του Λευκού Οίκου εν μέσω των εξελίξεων; Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση αυτή θα ήταν η τήρηση σιγής ιχθύος. Πράγματι, από τη στιγμή που καμία ευθεία κατηγορία σε βάρος του Donald Trump, ούτε περί γνώσεως ούτε περί παρακινήσεως της ρωσικής εμπλοκής το 2016 δεν αποδείχθηκε, η απουσία δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη-αρμόζουσα, όχι όμως ως ύποπτη. Σε κάθε περίπτωση, η παρεμβολή ξένων δυνάμεων και συμφερόντων στις αμερικανικές εκλογές δεν είναι κάτι ούτε πρωτάκουστο ούτε παράδοξο και θα συνεχίσει να συμβαίνει αναμφίβολα σε κάθε περίπτωση. Λόγος θα πρέπει να γίνει, ωστόσο, για το βαθμό που αυτά τα συμφέροντα τελικώς εξυπηρετούνται, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.