9.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Νικόλαος Μακαρέζος

In Memoriam: Νικόλαος Μακαρέζος


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

O Νικόλαος Μακαρέζος ήταν Έλληνας στρατιωτικός και συμμετείχε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Γεννήθηκε το 1924 στη Γραβιά Φωκίδας και η οικογένειά του ασχολούνταν με τον αγροτικό τομέα. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη γενέτειρά του και το 1937 έλαβε το απολυτήριό του από το Γυμνάσιο Λαμίας. Αμέσως σχεδόν, εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία κατάφερε και αποφοίτησε το 1940, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού πυροβολικού. Με αυτόν τον στρατιωτικό βαθμό, συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και έπειτα στον Εμφύλιο Πόλεμο. Έλαβε, επίσης, μέρος σε προγράμματα μετεκπαίδευσης στην Αγγλία και την Αμερική. Ακόμα, σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ, την Πάντειο, και την ΑΒΣΠ. Ο ίδιος μαζί με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Στυλιανό Παττακό αποτελούσαν μια τριανδρία, που είχε επωμιστεί την οργάνωση και εκτέλεση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Λόγω των σπουδών του και όντας ο στρατιωτικός που είχε τις περισσότερες γνώσεις πάνω σε οικονομικά θέματα, ανέλαβε να υλοποιήσει την οικονομική πολιτική της χούντας ως Υπουργός Συντονισμού. Στις 13 Δεκεμβρίου 1967, αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ταξιάρχου.

Η εμπειρία και η ικανότητά του έφεραν, αρχικά, θετικά και αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Τα πρώτα χρόνια του χουντικού καθεστώτος σημειώθηκε αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη, με χαμηλή ανεργία και μικρό πληθωρισμό, χάρη στις ξένες επενδύσεις, στις επιδόσεις του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα, καθώς και από τη μεγάλη εισροή άδηλων πόρων. Από το 1973, όταν θα ξεσπάσει η πετρελαϊκή κρίση, η προηγουμένη ανάκαμψη θα σταματήσει και θα ξεκινήσει μια περίοδος ύφεσης στην οικονομία της χώρας, η οποία θα συνοδευτεί και από τη διαφθορά στον δημόσιο βίο. Τον Μάιο του 1973, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας επίσημος που επισκέφθηκε την Κίνα κι έγινε μάλιστα δεκτός από τον ηγέτη της, Μάο Τσε Τουνγκ. Ο Μακαρέζος θα παραιτηθεί από τη θέση του το 1973, όταν, στα πλαίσια της φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος, ορκίστηκε η κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την πτώση της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Δημήτριο Ιωαννίδη.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1974, αφού συνελήφθη, εκτοπίστηκε σε ξενοδοχείο της Κέας μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες. Στις 14 Ιανουαρίου 1975, μεταφέρθηκε στη φυλακή και κάποιους μήνες αργότερα ακολούθησε η δίκη. Στις 24 Αυγούστου 1975, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε αυθημερόν σε ισόβια, με απόφαση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις 21 Ιουνίου 1976, με προεδρικό διάταγμα, καθαιρέθηκε από τον βαθμό του ταξιάρχου και υποβιβάστηκε στην τάξη του στρατιώτη. Το 1990, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αποφυλακίστηκε και διατάχθηκε να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Νικόλαος Μακαρέζος πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 2009. Ήταν 90 ετών.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.