12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΔύσκολο παρόν, δυσκολότερο μέλλον

Δύσκολο παρόν, δυσκολότερο μέλλον


Του Βασίλη Λιόση,

Το Χρηματιστήριο  Αθηνών, για ακόμα μια εβδομάδα, ήρθε αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες έχουν ως βασική αιτία την πανδημία του κορωνοϊού. Η περιπέτεια αυτή, έχει αφήσει καμμένη γη και πλέον οι αγορές ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μέσα σε όλα, η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη για άλλη μια φορά και με την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η τουρκική NAVTEX παραμένει σε ισχύ, κάτι που ανεβάζει τα επίπεδα ανησυχίας στη περιοχή. Φυσικά, σε επίπεδο εβδομάδας, η είδηση που απασχόλησε περισσότερο τις διεθνείς αγορές είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου του 2020, η οποία δημιούργησε ένα σοκ διεθνώς.

Τη Δευτέρα,  το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε δυνατά έχοντας λάβει ώθηση από τα νέα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη, καθώς το ΧΑ επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες και στο τέλος της ημέρας σημείωσε απώλειες. Αναλυτικότερα, οι πρωινές θετικές διαθέσεις μεταφράστηκαν σε κέρδη άνω του 1%, αλλά παράμετροι, όπως ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, η απουσία διεθνών χαρτοφυλακίων από την αγορά και η τεταμένη διπλωματική σχέση μεταξύ Αμερικής και Κίνας δεν αφήνουν περιθώριο για αναπνοή. Δε θα πρέπει να λησμονούμε, πως το κλίμα εξακολουθεί να είναι εύθραυστο εξαιτίας της τουρκικής NAVTEX, καθώς και την πορεία της πανδημίας, η οποία δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές δεν αναμένεται να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο και αν αυτό συμβεί, θα είναι κατόπιν προσεκτικής επιλογής.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,30% στις 626,08 μονάδες, το οποίο ήταν και το χαμηλό της ημέρας. Ακόμα, FTSE 25 και Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν αμφότεροι στο χαμηλό της ημέρας με πτώση 1,35% και 1,99% αντίστοιχα. Με απώλειες έκλεισαν Alpha Bank (-2,08%), Eurobank (-2,31%), Εθνική (-1,87%) και Τράπεζα Πειραιώς (-1,21%). Από τα υπόλοιπα blue chips, μόνο οι Μυτιληναίος (+1,57%) και Ελλάκτωρ (+0,46%) κατάφεραν να κλείσουν θετικά. Όσον αφορά τον τζίρο συναλλαγών, αυτός μόλις που ξεπέρασε τα 66 εκατ. ευρώ με τον καθαρό τζίρο, όμως, να φθάνει μόλις τα 33 εκατ. ευρώ.

Στην συνεδρίαση της Τρίτης, το κλίμα αντιστράφηκε και η αγορά άνοιξε με διαθέσεις, οι οποίες είχαν διάρκεια και τελικά βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απώλειες της Δευτέρας. Έπειτα, από την εξομάλυνση της κατάστασης με την γείτονα χώρα, η αγορά σημείωσε ένα ανοδικό ντεμαράζ, αναγνωρίζοντας πως ένας σημαντικός κίνδυνος για την χώρα και την οικονομία της, περιορίστηκε σημαντικά. Μολαταύτα, από την στιγμή που η τουρκική NAVTEX παραμένει σε ισχύ και το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, η νευρικότητα των επενδυτών συνεχίζεται και μαζί της, διατηρείται η επιφυλακτικότητα και η στασιμότητα στην ανάληψη ρίσκου.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη, λοιπόν, σημείωσε άνοδο 1,20% στις 633,62 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 41,5 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό πως τα στατιστικά του τζίρου είναι αρκετά χαμηλά και όσο παραμένουν σε τέτοια επίπεδα, η όποια άνοδος του ΧΑ δεν θα μπορέσει να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά ο δείκτης άγγιξε τις 640 μονάδες, αλλά τα λιγοστά κέρδη των τραπεζικών μετοχών δεν του επέτρεψαν να εξελιχθεί περισσότερο. Πάντως, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,81% στις 327,93 μονάδες, χάνοντας τα υψηλά κέρδη άνω του 4% που σημείωνε νωρίτερα με την Alpha Bank να παραμένει σταθερή, την Eurobank (+2,11%) και την Πειραιώς (+0,90%) να κλείνουν ανοδικά και την Εθνική (-0,04%) να σημειώνει μια ελάχιστη πτώση. Στην κατηγορία των Blue Chips, ΕΥΔΑΠ (-0,45%) και Jumbo (-0,30%) είχαν πτώση, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Coca Cola, Lamda Development, ΤΙΤΑΝ, Σαράντης, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Η Τετάρτη ήταν η ημέρα που έγινε ξεκάθαρη στο κοινό η επενδυτική αδιαφορία που επικρατεί στην αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το ύψος του τζίρου συναλλαγών, καθώς ξεπέρασε με το ζόρι τα 24 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες τιμές, τους τελευταίους δυόμιση μήνες. Η διάθεση ανόδου των τραπεζικών μετοχών που γρήγορα εξελίχθηκαν πτωτικά, ο σημαντικά χαμηλός τζίρος και η αδυναμία εισροής «φρέσκου» χρήματος στην αγορά, προκαλούν αρρυθμία και στην ουσία εγκλωβίζουν την αγορά σε μια κατάσταση στασιμότητας. Το γεγονός ότι οδεύουμε στον Αύγουστο, τον μήνα που παραδοσιακά δεν υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το γεγονός ότι έχει, ήδη, ξεχαστεί η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, συντηρεί την γενική διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου και την στάση αναμονής των επενδυτών.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,20% στις 632,37 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκε, εν τέλει και ο τραπεζικός δείκτης, καθώς σημείωσε πτώση 1,33% στις 323,56 μονάδες, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank (-2,13%), Eurobank (-0,52%), Εθνική Τράπεζα (-1,16%) και Τράπεζα Πειραιώς (-2,19%), να κλείνουν όλες με πτώση. Η προτίμηση των επενδυτών στις ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και η αποφυγή των επιλογών που ενέχουν κίνδυνο, εξηγεί την θετική πορεία των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, το ΧΑ ήρθε αντιμέτωπο με το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των lockdowns. Έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την συρρίκνωση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση κοντά στο 3%, ενώ η Wall Street άνοιξε 300 μονάδες κάτω. Φυσικό επόμενο ήταν, λοιπόν, οι πωλητές να ενεργοποιηθούν, με τα περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως το ελληνικό, να μην αποτελούν εξαίρεση. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τράπεζες, με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει στις 306,26 μονάδες με πτώση 5,35%, ανεβάζοντας, πλέον, τις απώλειες το 2020 στο -65,40%!

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 41,4 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον τζίρο της προηγούμενης μέρας. Παρόλα αυτά, η αύξηση αυτή δεν είναι θετική, καθώς τέτοια αύξηση σε μια πτωτική συνεδρίαση συνεπάγεται αποχώρηση ρευστότητας από μια, ήδη, εξασθενημένη αγορά. Από τα blue chips, μοναχά  Σαράντης (+1,19%), ΤΙΤΑΝ (0,90%) και ΟΛΠ (0,60%) έκλεισαν με κέρδη σε αντίθεση με τη πλειοψηφία των μετοχών, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

Το κλείσιμο της εβδομάδας, ήταν μια συνέχεια της Πέμπτης, μιας και το σοκ που υπέστησαν οι αγορές δεν ξεπεράστηκε. Το ΧΑ για έτει μια φορά σημείωσε πτώση, αν και ελάχιστη. Οι αιτίες της συρρίκνωσης του ΧΑ τις τελευταίες ημέρες παραμένουν οι ίδιες, καθώς η αξία των συναλλαγών μπορεί ορισμένες μέρες να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από το επιθυμητό επίπεδο για την στήριξη του δείκτη. Συνέπεια αυτού είναι η στόχευση σε βραχυχρόνιες κινήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να στηρίξουν, ουσιαστικά, τον γενικό δείκτη και αποσκοπούν στο εύκολο και γρήγορο κέρδος, δημιουργώντας μια εύθραυστη αγορά με πολλές εναλλαγές κλίματος.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617,61 μονάδες με μικρή πτώση 0,20%, έχοντας υψηλό στις 624,17 μονάδες (+0,86%) και χαμηλό στις 612,31 μονάδες (-1,06%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.485,68 μονάδες με πτώση 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 302,86 μονάδες με πτώση 1,11%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 2,56%. Την ίδια μέρα ο συναλλακτικός τζίρος σημείωσε άνοδο και έφθασε τα 48,1 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά νέα της ημέρας, για το ελληνικό χρηματιστήριο, πέτυχε η Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με άνοδο 2,60%, ξεπερνώντας και την τιμή εισαγωγής (11 ευρώ) έχοντας κάνει πολλαπλές κεφαλαιακές διανομές όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ,στήριγμα έδωσαν οι Viohalco, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Fourlis.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,63%, ο FTSE 25 έχασε 2,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 8,74%. Σε επίπεδο 7μήνου, ο Γενικός Δείκτης, πλέον, υποχωρεί σε ποσοστό 32,62%, ο FTSE 25 είναι στο -35,35%, ενώ μεγάλο βαρίδι της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που υποχωρεί το 2020 σε ποσοστό 65,78%.

Εν κατακλείδι, ο Ιούλιος, μπορούμε να πούμε, πως και αυτός με την σειρά του, αποδείχθηκε ένας μήνας που γέννησε πολλά ζητήματα στην αγορά, δημιουργώντας αρνητικές προσδοκίες για επιτυχή και σύντομη ανάπτυξη. Όντας, πλέον, η σειρά του Αυγούστου, φαντάζει ουτοπικό το σενάριο να υπάρξει αλλαγή στο γενικό κλίμα στην αγορά και να μπούμε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.