Της Ανθής Ντόλα,
Βιάστηκε η Ελλάδα να χαρεί με την επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας. Μάλλον θα έπρεπε να περιμένει το καλοκαίρι, ώστε να καταλάβει αν τα κατάφερε στα αλήθεια. Οι πολίτες στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός κατόρθωσε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και επαναπαύτηκαν. Θεώρησαν πως ο κίνδυνος έφυγε. αλλά δεν κατάλαβαν πως το φετινό καλοκαίρι δεν μοιάζει με τα προηγούμενα, και πως θα καθόριζε την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Βγήκαν έξω χωρίς φόβο και με την πεποίθηση πως ο ιός έχει εξαφανιστεί, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν πως βιαστήκαμε να χαρούμε.
Τα κρούσματα αυξάνονται είτε αυτά είναι εισαγόμενα είτε αυτά είναι εγχώρια. Επέστρεψε η ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ξαφνικά αντί να πηγαίνουμε μπροστά, κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως η πλειοψηφία του πληθυσμού βγήκε από την καραντίνα έτοιμη να διασκεδάσει και να προλάβει να κάνει όλα όσα είχε προγραμματίσει, μέχρι να έρθει ένα δεύτερο lock down. Λάθος φιλοσοφία, καθώς γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν έφυγε ποτέ, απλά περιορίστηκε και ελέγχθηκε σε σημαντικό βαθμό.
Μαζί με του πολίτες όμως χαλάρωσε και το κράτος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που βασίζει την οικονομία της στον τουρισμό και η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα αυτό τον κλάδο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανησυχεί, πως τα έσοδα αυτό το καλοκαίρι θα μειωθούν επικίνδυνα. Ενώ, αρχικά υπήρχε η άποψη πως θα πραγματοποιούνται τεστ στους τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, στη συνέχεια τα μέτρα έγιναν χαλαρότερα και φτάσαμε σε σημείο να μπορούν να έρθουν με μικρούς ελέγχους, ώστε να εξασφαλιστεί η προσέλευση τουριστών στη χώρα. Υπήρξε έντονη ανησυχία για την πορεία της καλοκαιρινής σεζόν και με τον φόβο μίας πιθανής αποτυχίας, τα μέτρα ελέγχου χαλάρωσαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων.
Έντονο ήταν το μπέρδεμα και εμφανής η ανισορροπία στις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει για τον έλεγχο των τουριστών, καθώς λειτούργησαν σπασμωδικά, ώστε να μπορέσουν να γλυτώσουν την τουριστική περίοδο από ένα μεγαλύτερο πλήγμα. Δεν υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες για την είσοδο των τουριστών στο ελληνικό κράτος, ενώ οι εργαζόμενοι στο τουριστικό κλάδο ενημερώθηκαν για το πώς θα λειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες τους, λίγο πριν αυτές ανοίξουν. Αν και ήταν απαραίτητη μία σταθερή πολιτική, η οποία να έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση και συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληροί κάποιος ώστε να επισκεφτεί την Ελλάδα, όλα αυτά θυσιάστηκαν στον βωμό της προσέλκυσης τουριστών. Λάθος που μπορεί να στοιχίσει στη συνέχεια την πορεία του ιού στη χώρα κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Κάποιος θα μπορούσε να πει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή και ίσως να έχει δίκιο, όμως μην ξεχνάμε πως έρχεται ένας χειμώνας που θα είναι δύσκολος για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους. Όσες κατάφεραν να επιβιώσουν από το πρώτο lock down, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν αν έρθει και δεύτερο. Επομένως, μαζί με την υγεία των πολιτών της χώρας, θυσιάζεται και μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας είχε αρχίσει να επανέρχεται και επιχειρήσεις να κάνουν βήματα προόδου, αλλά και μία άσχημη εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή του κλάδου, στις εποχές της απόλυτης αδράνειας και δυσκολίας.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μία κοινή πολιτική για τουρίστες και Έλληνες πολίτες. Ότι ισχύει για τον πρώτο θα έπρεπε να ισχύει και για τον δεύτερο. Οι κανόνες θα έπρεπε να είναι σταθεροί και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν. Δεν ωφελεί σε κάτι αν οι Έλληνες πολίτες εμπίπτουν σε αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με αυτούς που πρέπει να ακολουθούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα. Μπορεί τα αυστηρότερα μέτρα να τρόμαζαν κάποιους επισκέπτες και να τους αποθάρρυναν στο να επισκεφτούν την χώρα, αλλά θα προκαλούσαν μία αίσθηση ασφάλειας σε όλους, και ίσως αποφεύγαμε ένα δεύτερο κύμα.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντεπεξέλθει σε μία δύσκολη κατάσταση που δυστυχώς δεν τελείωσε ακόμα. Μπορεί να τα πήγε ανέλπιστα καλά, το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία, αλλά ο κίνδυνος δεν πέρασε και το σημαντικότερο είναι, πως στο τέλος θα κριθεί για την συνολική εικόνα των χειρισμών της, κατά την διάρκεια αυτής της δυσκολίας. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και ηρεμία. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, η πρόοδος της προηγούμενης περιόδου θα εξαφανιστεί και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις. Πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία στο εσωτερικό της χώρας, μία ευημερία που θα έχει διάρκεια. Τώρα θα φανεί αν μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του τουρισμού και της υγείας, πράγμα δύσκολο και δαιδαλώδες.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιλογή γλώσσας την τουρκική, εργάστηκε στην Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του πανεπιστημίου της ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολιτικά συνέδρια και σεμινάρια. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ΔΕΘ ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ο Ζ. Ζάεφ και τα ελληνικά ΜΜΕ». Βασικά της ενδιαφέροντα τα ταξίδια, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, το θέατρο και η μουσική, συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.