Της Ανθής Ζωγράφου,
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σύγχρονη θαυμάστρια και λάτρης της χώρας μας από τη Βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Victoria Hislop, αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Όντας γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη βραβευμένη σειρά Το νησί, που βασίστηκε στο μυθιστόρημά της, το οποίο έγινε και best-seller παγκοσμίως, τιμήθηκε στις 27 Ιουνίου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την ελληνική υπηκοότητα, μια αναγνώριση όπου μόνο όσοι έχουν προσφέρει ειδικές υπηρεσίες στο κράτος μπορούν να αποκτήσουν ή η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας δύναται να προσφέρει σημαντικά στα συμφέροντα της χώρας. Έχοντας δηλώσει στο παρελθόν την επιθυμία της για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη της επιθυμία και τιμήθηκε με τη συγκεκριμένη χάρη λαμβάνοντας υπόψη την «παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας» μέσα από το έργο της όπως και την «ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού».
Ποια είναι όμως η Victoria Hislop;
Γεννημένη το 1959 στο Bromley του Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε τα πρώτα χρόνια τής ζωής της στο Tonbridge και μετά τις σπουδές της εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων και των δημοσίων σχέσεων. Γρήγορα την κέρδισε η δημοσιογραφία, όπου για 20 χρόνια εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας δημοσιογράφος, καθώς την ενδιέφερε η ταξιδιωτική δημοσιογραφική έρευνα έχοντας την ευκαιρία να γυρίσει τον κόσμο. Η καριέρα της κορυφώθηκε το 2005 με την έκδοση του βιβλίου της Το νησί εμπνευσμένη από τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη και στην Σπιναλόγκα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, εξαιτίας της λοίμωξης της νόσου Χάνσεν ή –ευρέως γνωστή– λέπρας. Η επιτυχία του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλη που η μεταφορά του στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε να δώσει τα δικαιώματα του μυθιστορήματος σε παραγωγή του Hollywood καθώς –όπως η ίδια έχει δηλώσει– θα κατέληγε σε ιστορία τρόμου. Με την άδειά της, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Κρήτης, το οποίο και λατρεύει, ενώ τα παρακολουθούσε και συμμετείχε στην εξαγωγή τους και η ίδια.
Με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία, η Victoria δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την εμπορευματοποίηση του βιβλίου και της σειράς. Και γι’ αυτό τον λόγο, διάλεξε ένα κανάλι τοπικής εμβέλειας όπου δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μεγέθη και τα χρηματικά ποσά της Αμερικής, αλλά μπορεί να διατηρήσει την αυθεντικότητα της αρχικής της ιδέας. Η αγάπη της για τον ελληνικό χώρο δεν περιορίζεται ωστόσο μόνο στο βιβλίο της Το νησί. Γρήγορα ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία που εξίσου γνώρισαν μεγάλη αναγνώριση μεταξύ άλλων Η επιστροφή (The Return), Η Ανατολή (The sunrise) και Οι καρτ ποστάλ (Cartes Postales from Greece).
Μένοντας τον μισό χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη που αγαπά, η Βρετανίδα συγγραφέας γνωρίζει άπταιστα ελληνικά έχοντας πλέον τη δυνατότητα να δίνει και συνεντεύξεις στην ελληνική. Στην παρουσίαση του καινούργιου της βιβλίου Όσοι αγαπιούνται (Those who are loved), εμπνευσμένη από τη Μακρόνησο και την πολιτική ιστορία του τόπου, μίλησε στα ελληνικά κατά τη συνέντευξη τύπου των εκδόσεων Ψυχογιός. Η αγάπη της για το επάγγελμά της δεν εμφανίζεται μόνο στη «συγγραφική της πένα», αλλά και στην έρευνα που διεξάγεται πριν από την συγγραφή οποιουδήποτε μυθιστορήματος μέσα από άλλα βιβλία, ταινίες, ακόμη και συνεντεύξεις εάν δύναται (όπως συμβαίνει με το τελευταίο της βιβλίο, όπου ήρθε σε επαφή με ένα ζευγάρι που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη Μακρόνησο).
Γιατί μια Βρετανίδα συγγραφέας επιλέγει ως σημείο αναφοράς των μυθιστορημάτων της την Ελλάδα;
Μια ερώτηση που γεννάται σε πολλούς, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο αναγνωστικό της κοινό. Η ίδια απαντά πως η σύγχρονη ελληνική ιστορία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν συμβεί αρκετά γεγονότα, σε αντίθεση με την Αγγλία όπου δεν υπήρξε κατοχή όπως και εμφύλιος πόλεμος. Στη χώρα μας η συγγραφέας «εμπνέεται, έχει ανθρώπους που αγαπά, δεν επικρατεί ποτέ ησυχία και πάντα υπάρχει δράση», σύμφωνα με τα λεγόμενα της. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της, όσον αφορά την επαγγελματική της πορεία, είναι να διαδώσει όσο μπορεί περισσότερο την ελληνική ιστορία στους Άγγλους, όπου οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν καθόλου. Ο θαυμασμός της για την χώρα φάνηκε ακόμη και στις δηλώσεις της για την πανδημία του κορωνοϊού, όπου έδωσε τα εύσημα για τη γρήγορη και συντονισμένη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών. Όσο όμως και εάν αγαπάει τον ελληνικό χώρο και τους κατοίκους της, η ίδια προσπαθεί να είναι αντικειμενική όσο περισσότερο γίνεται και να αποτυπώσει την αληθινή κατάσταση της χώρας μας, της εκάστοτε εποχής που αναφέρεται, μακριά από υπαινιγμούς και φιλοφρονήσεις.
H Victoria Hislop στην ΕΡΤ
Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, μετά την ανανέωση του ελληνικού προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης και αφού «κλείσει τις ανοιχτές της πληγές», η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε νέες παραγωγές όπου θα συμπεριλαμβάνει και σειρά βασισμένη σε βιβλίο της συγγραφέα. Μετά την επιτυχία Το νησί στο ιδιωτικό κανάλι MEGA, η ελληνική ραδιοτηλεόραση έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την ενσωμάτωση της νέας σειράς, η οποία θα είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα της Ελληνίδας πλέον πολίτη Victoria Hislop, και συγκεκριμένα στο βιβλίο της Οι καρτ ποστάλ, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου και θα αποτελείται από εβδομαδιαία αυτοτελή επεισόδια με πολύ απαιτητικά γυρίσματα. Για ακόμη μια φορά Ελλάδα και Hislop αλληλοεπιλέγονται καταρρίπτοντας τα τυχόν υπάρχοντα σύνορα-στερεότυπα περί αγεφύρωτης διαφοράς κουλτούρας και νοοτροπίας.
Γεννημένη και μεγαλωμένη το 1999 σε μια ανατολική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ζει το όνειρο της σπουδάζοντας το πάθος της, Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς της. Έχοντας ως μητρική γλώσσα την ελληνική, γνωρίζοντας αγγλικά και μαθαίνοντας ρώσικα, ευελπιστεί να μη σταματήσει να μαθαίνει ποτέ. Στα εφηβικά της χρόνια, ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό στον κλάδο της υγείας και πρόσφατα εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης σε μια από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές οργανώσεις.