14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΗ αγορά δεν χάρηκε την ελληνική επιτυχία στην Ευρώπη

Η αγορά δεν χάρηκε την ελληνική επιτυχία στην Ευρώπη


Του Βασίλη Λιόση,

Από τη μία οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας, αφού τα νέα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δηλώνουν πως είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη εύρεση του πολυπόθητου εμβολίου και η τελική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την «αντεπίθεση» της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού, είναι, πλέον, γεγονός. Στον αντίποδα, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, οδήγησαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να τεθούν σε επιφυλακή και να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών. Τα ανωτέρω γεγονότα προκάλεσαν αμφίρροπες, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιδράσεις των επενδυτών.

Τη Δευτέρα, οι εμφανείς προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών να έρθουν σε μια τελική συμφωνία προκειμένου να τρέξει το πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ελπιδοφόρα νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού έδωσαν ώθηση στην Αγορά. Το ΧΑ έκλεισε με σημαντικά κέρδη, καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,82% στις 653,15 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 638,20 (-0,51%) και των 653,15 μονάδων (+1,83%). Το θετικό κλίμα των αγορών δεν άφησε ανεπηρέαστο τον FTSE 25, ο οποίος έκλεισε στο υψηλό του στις 1.581,47 μονάδες με άνοδο 2,05%, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο που, επίσης, έκλεισε με άνοδο 3,95% στις 347,63 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να έχει την μεγαλύτερη άνοδο (+5,18%). Παρ’ όλη τη γεμάτη ελπίδες επικρατούσα ατμόσφαιρα, ο τζίρος παρέμεινε χαμηλά στα 40,3 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να κατέχει την μερίδα του λέοντος των χρημάτων που διακινήθηκαν.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδος, την Τρίτη, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν. Η τελική συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης βοήθησε τους επενδυτές να αναθαρρήσουν, αλλά η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα με την ανακοίνωση για NAVTEX σε περιοχή της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας έως τις 2 Αυγούστου, έθεσε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή. Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, το ΧΑ να επηρεαστεί σημαντικά από αυτές τις εξελίξεις. Τα ανώτερο αποτυπώνονται και αριθμητικά, καθώς η αγορά ξεκίνησε τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη, που προήλθαν, κυρίως, από την άνοδο του τραπεζικού δείκτη, όμως οι εξελίξεις στο Ελληνοτουρκικό οδήγησαν σε μαζικές εντολές πώλησης, δημιουργώντας ένα ισχυρό risk off. Με τον «γεωπολιτικό» κίνδυνο να είναι υπαρκτός, η διακύμανση του γενικού δείκτη έφτασε το 5,08%, η ποσοστιαία διακύμανση του τραπεζικού δείκτη το 11,33% και η διακύμανση του FTSE 25 το 4,91%! Για την Τρίτη, λοιπόν, ο γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 638,27 μονάδες, αλλά με τον τζίρο να σημειώνει αύξηση και να φτάνει τα 106,7 εκατ. ευρώ.

Παρότι ο «γεωπολιτικός» κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι φήμες για αποκλιμάκωση της έντασης αρκούσαν για να ανατρέψουν το αρχικό αρνητικό κλίμα, που ακολούθησε μετά τα γεγονότα της Τρίτης. Το γεγονός αυτό λειτούργησε κατά τρόπο τέτοιον όπου ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ξέφυγε από τη ζώνη των 630 μονάδων και άγγιξε τις 650 μονάδες. Την Τέταρτη, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης επηρεαζόμενος από τις φήμες κινήθηκε ανοδικά +1,49% στις 647,76 μονάδες και έκλεισε με κέρδη, κινούμενος μεταξύ 630,26 (1,25%) και 647,93 μονάδων (+1,51%). Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ, τιμή λίαν ικανοποιητική βάσει των αναλυτών και δεδομένων των συνθηκών. Ο FTSE 25 και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισαν με άνοδο, ύψους 1,47% στις 1.569,34 μονάδες και 3,5% στις 352,39 μονάδες αντίστοιχα. Αυξημένη κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Μύλοι Λούλη, Sato, Audiovisual, Εβροφάρμα, Αλουμύλ, Κλουκίνας Λάππας, Quality & Reliability και Entersoft.

Οι συνεχείς αναταράξεις στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργούν σαν βαρίδια στις αγορές κάθε μίας εκ των δυο χωρών. Όσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, η αγορά βλέπει μια ασταθή οικονομία που όσο αντιμετωπίζει τέτοιας φύσεως προβλήματα, δεν θα μπορεί να είναι αξία εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και του ελληνικού ΑΕΠ είναι απογοητευτικές, αποτελώντας έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα στις επενδύσεις. Τα ανοιχτά, για την ώρα, μέτωπα της χωράς δεν ευνοούν τις συνθήκες για την απαιτούμενη επενδυτική εμπιστοσύνη. Στη συνέδρια της Πέμπτης, λοιπόν, παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% στον συνολικό τζίρο συναλλαγών, που έπεσε στα 31,7 εκατ. ευρώ, απόδειξη της αμηχανίας και της εύθραυστης ψυχολογίας των επενδυτών, εντός ενός ρευστού περιβάλλοντος. Ο Γενικός Δείκτης την ίδια μέρα έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 640,35 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 634,64 (-2,03%) και 646,96 μονάδων (-0,12%). O FTSE 25 έκλεισε στις 1.550,33 μονάδες με πτώση 1,21%,και ο τραπεζικός δείκτης στις 339 μονάδες με πτώση 3,80%.

Στο κλείσιμο της εβδομάδος, την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 634,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 628,43 (-1,86%) και 638,50 μονάδων (-0,29%). Η ανησυχία στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας υπερνίκησε το κλίμα ελπίδας που φέρνει η δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης. Όσο οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, το κλίμα παραμένει προβληματικό και ασταθές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εκείνοι με την σειρά τους να προχωρούν σε πολύ συγκεκριμένες και καλά μελετημένες κινήσεις. Πάντως η αγορά δεν δείχνει να έχει αφεθεί στο έλεος των αρνητικών ειδήσεων και συνεπώς δείχνει να μην παρασύρεται σε πωλήσεις πανικού. Φυσικά, το ρόλο του σε αυτή την αντίδραση έχει παίξει και το γεγονός πως λόγω εποχής οι συναλλαγές είναι μειωμένες, αποφεύγοντας τις εντάσεις της διακύμανσης. O συνολικός τζίρος της αγοράς την Παρασκευή έφτασε στα 92,68 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 38,4 εκατ. ευρώ, καθώς τα πακέτα σε LAMDA, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ έφτασαν στα 54,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.531,06 μονάδες με πτώση 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 331,88 μονάδες με πτώση 2,10%.

Συμπερασματικά, το θετικό κλίμα λόγω των ευμενών συνθηκών που προέκυψαν στην ελληνική αγορά βάσει των νέων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το ποσό κοντά βρισκόμαστε στο εμβολίου του κορωνοϊού αλλά και της ανακοίνωσης της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει πολλά, ανατράπηκε άρδην. Οι προκλητικές κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και οι επίσημες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς έχουν θέσει τις δυνάμεις της Ελλάδος σε θέση μάχης και παρά τις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης, η ένταση παραμένει και μαζί με αυτήν και η αβεβαιότητα. Είναι ξεκάθαρο, πως μέχρι και τις 2 Αυγούστου, η σχέση μας με τους γείτονες θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια βασική παράμετρο για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες ημέρες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.