Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,
Η Σκόπελος είναι νησί των Βόρειων Σποράδων και βρίσκεται λίγο μετά τη Σκιάθο. Είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά της χώρας μας καθώς καλύπτεται κατά 80% από πυκνά δάση. Άλλωστε, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Όσον αφορά τον τουρισμό, αν και έχει καλές τουριστικές υποδομές, δεν προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες σε σχέση με τη Σκιάθο. Είναι λοιπόν, ένα από τα νησιά που θα επιλέξει κανείς, εάν θελήσει ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές. Είναι στη μέση και από άποψη απόστασης αλλά και από άποψης κόσμου συγκριτικά με την πολυσύχναστη Σκιάθο και με την πολύ ήρεμη Αλόννησο. Το πρώτο όνομα του νησιού κατά την αρχαιότητα ήταν Πεπάρηθος, όνομα του αδελφού του πρώτου οικιστή του νησιού. Η Σκόπελος, που έγινε διάσημη παγκοσμίως, από την ταινία Mamma Mia και έκτοτε την επιλέγουν πολλοί σταρ του Χόλιγουντ για τις διακοπές τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι έχει πάρα πολλές εκκλησίες, που αριθμούνται στις 360! Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς είναι δυνατόν σε ένα νησί να υπάρχουν συγκεντρωμένες τόσες πολλές εκκλησίες. Μια εκ των δυο βασικών θεωριών είναι λόγω των πειρατικών επιδρομών και επιθέσεων από τους Τούρκους. Λέγεται πως οι εχθροί σέβονταν τους ναούς και τους ιερούς χώρους των χριστιανών και ακόμα, οι εκκλησίες χρησιμοποιούνταν και ως κρησφύγετα από τους εχθρούς. Επίσης, λέγεται πως κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, οι Έλληνες της Τουρκίας πέταξαν τις εικόνες στην θάλασσα για να τις σώσουν από τους εχθρούς και να μη τις βεβηλώσουν και έτσι οι εικόνες ταξίδεψαν το Αιγαίο και έφθασαν στη Σκόπελο, όπου οι κάτοικοι για κάθε εικόνα που έβρισκαν, έχτιζαν και αφιέρωναν από έναν ναό σε κάθε Άγιο.
Η πιο διάσημη εκκλησία του νησιού είναι ο Άη Γιάννης, όπου και έγιναν γυρίσματα για την ταινία Mamma Mia. Η εκκλησία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι χτισμένη σε έναν βράχο. Για να την προσεγγίσει κάποιος και να την επισκεφθεί πρέπει να ανεβεί τα 100 λαξευμένα πέτρινα σκαλοπάτια. Η θέα είναι καταπληκτική και αποζημιώνει τον επισκέπτη από την κουραστική ανάβαση. Καλό θα ήταν όμως, η επίσκεψη να γίνει είτε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είτε κατά τη δύση του ηλίου, καθώς τις μεσημεριανές ώρες η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Προμήθειες που θα χρειαστείτε είναι αθλητικά παπούτσια και σίγουρα νερό!
Επειδή όμως καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δεν γίνεται και μιας που η Σκόπελος είναι από τα νησιά με τις ομορφότερες παραλίες, αυτές που πρέπει σίγουρα να επισκεφθεί κανείς είναι η Μηλιά, ο Πάνορμος και ο Στάφυλος, καθεμιά με τη δική της ομορφιά. Η Μηλιά λέγεται από τους ντόπιους ότι είναι η καλύτερη παραλία του νησιού και βρίσκεται 25 χλμ βορειοδυτικά της χώρας. Χαρακτηριστικό της είναι τα φουντωτά πεύκα, το ψιλό λευκό της βότσαλο και τα τιρκουάζ νερά. Ο Πάνορμος από την άλλη είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού και βρίσκεται 15 χλμ δυτικά της χώρας. Το βασικό γνώρισμα του είναι οι πολλές πέτρες που θα συναντήσει κανείς εκεί αλλά τα κρυστάλλινα νερά του ικανοποιούν τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών. Ο Στάφυλος βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα του νησιού, στα 4 χλμ. Είναι οργανωμένη παραλία μέσα στα πευκοδάση.
Επιπλέον, μία θαλάσσια τοποθεσία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στο νησί, όχι για να βουτήξει αλλά για να απολαύσει τη θέα, είναι το Δρακοντόσχισμα. Ο θρύλος που κρύβεται πίσω από το όνομά του είναι 800 ετών και μιλάει για έναν δράκο που υπήρχε κάποτε στο νησί και σκότωνε τους ντόπιους και κατέστρεφε τα σπίτια τους, μέχρι που ο Άγιος Ρηγίνος, ο πολιούχος του νησιού, κυνήγησε το δράκο μέχρι αυτό το σημείο όπου και έπεσε κάτω και σκοτώθηκε. Η περιοχή που ανοίχτηκε από την πτώση του ονομάστηκε έτσι. Βρίσκεται στον δρόμο από Στάφυλο προς Αμάραντο. Εντύπωση προκαλούν τα ονόματα αλλά και οι θρύλοι πίσω από αυτά που υπάρχουν στο νησί. Έτσι, οδηγούμαστε στο Ακρωτήρι Γουρούνι, το οποίο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Σκοπέλου μετά από μία πανέμορφη διαδρομή, όπου θα συναντήσει κανείς τον επιβλητικό περιστροφικό φάρο, τον αρχαιότερο του νησιού, που δεσπόζει σε αυτό το σημείο από το 1884.
Μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού, όπου δεν πρέπει με τίποτα να παραληφθεί η επίσκεψη, είναι το Κάστρο της Σκοπέλου, που έχει εκπληκτική θέα το βαθύ μπλε της θάλασσας, τον οικισμό Λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου.
Η Χώρα είναι αμφιθεατρικά κτισμένη, όπως άλλωστε και οι περισσότερες τοποθεσίες του νησιού. Μία βόλτα σε αυτήν είναι απαραίτητη για να καταλάβει κανείς την ντόπια κουλτούρα της Σκοπέλου, με τα κατάλευκα σπίτια, τα πολύχρωμα λουλούδια, τις γραφικές γωνιές, τα ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια της και τα εκκλησάκια που υπάρχουν παντού! Επιπρόσθετα, μία από τις ομορφότερες περιοχές που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε είναι η Γλώσσα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, μετά τη Χώρα και απέχει 25 χλμ από αυτήν. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και μπορεί κανείς να συναντήσει στενά γραφικά σοκάκια, σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμα στενάκια που ολοκληρώνουν την ομορφιά της για την οποία άλλωστε φημίζεται. Είναι το μέρος που μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες του χωριού αλλά και το περίφημο γλυκό δαμάσκηνο που φτιάχνουν οι γυναίκες της περιοχής. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή σκοπελίτικη τυρόπιτα (συνήθως στριφτή), σε όποιο μέρος του νησιού κι αν την βρείτε. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το κατσικίσιο τυρί που δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και ίσως είναι το μυστικό της επιτυχίας της συγκεκριμένης συνταγής!
Όσον αφορά την νυχτερινή ζωή του νησιού, μπορεί να είναι ήπια, αλλά μπορεί κανείς να βρει αυτό που ψάχνει, από lounge bars με όμορφη θέα και χαλαρή μουσική που να σερβίρουν όλων των ειδών τα κοκτέιλς μέχρι μαγαζιά στα οποία γίνεται σχεδόν καθημερινά πάρτι μέχρι το πρωί.
Η Σκόπελος είναι το νησί που μπορεί κανείς να περάσει τις ιδανικές διακοπές και να τις διαμορφώσει ανάλογα με τα γούστα του. Η ηρεμία και η θαλασσινή αύρα της, καθώς και οι καταπράσινες ομορφιές της έχουν πολλούς φαν που την επισκέπτονται ακόμα και κάθε χρόνο. Δεν είναι πολύβουη με πολύ κόσμο και έντονη ζωή, είναι όμως ικανή να προσφέρει χαρούμενες βραδιές γεμάτες μουσική και χορό για όλα τα γούστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ημέρα είναι το δυνατό της χαρτί, καθώς οι βουτιές στις παραλίες της δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.