9.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΚassiopi project: Μια καταστροφική επένδυση

Κassiopi project: Μια καταστροφική επένδυση


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Τηρώντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για άλλη μια επένδυση στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα θα προσφέρει αφενός εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αφετέρου ξένα κεφάλαια επί του ελληνικού εδάφους. Το εν λόγω έργο ονομάζεται Kassiopi Project και τις τελευταίες μέρες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, λόγω της δικαιολογημένης αντίστασης που προβάλλουν οι κάτοικοι του νησιού.

Το παρόν έργο, εκμεταλλευόμενο το πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, στόχο έχει να δημιουργήσει μια πρότυπη τουριστική μονάδα στην περιοχή του Ερημίτη, μια καταπράσινη παραθαλάσσια περιοχή χιλίων πεντακοσίων στρεμμάτων, που αποτελεί σπίτι για τρία απειλούμενα είδη και φιλοξενεί τρεις προστατευόμενους υγροτόπους. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και παρέχει δυνατότητες για δραστηριότητες που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και στην κερκυραϊκή κοινωνία και είναι συμβατές με τη διατήρησή της.

Βέβαια, πέρα από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, θέση έχουν πάρει Βρετανοί ιδιοκτήτες στην Κέρκυρα και μέσω twitter (2) ο Νατ Ρότσιλντ, γιος του Λόρδου Ρότσιλντ, η οικογένεια του οποίου κατέχει εδώ και πολλά χρόνια έπαυλη σε κοντινή απόσταση από το έργο.

Συνεχίζοντας, το έργο μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει, αφού αφενός θα τεθεί σε κίνδυνο η τοπική πανίδα και χλωρίδα και αφετέρου θα χαθεί για πάντα η καλαισθησία που χαρίζει το παρθένο δάσος στην τοπική κοινωνία.

Παρά ταύτα, η παρούσα επένδυση στην Ελλάδα δεν ήρθε εν μια νυκτί, χρειάστηκαν οκτώ χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών, τα οποία περιείχαν δώδεκα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δέκα υπουργικές αποφάσεις και πενήντα πέντε γνωμοδοτήσεις.

Είναι τελικά το έργο επιβλαβές για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον;

Αν και το 93% του έργου θέλει να ονομάζεται ως «πράσινο», σίγουρα η παρέμβαση και συγκεκριμένα η οικοπεδοποίηση μιας δασικής περιοχής αποτελεί ανατάραξη της ζωής των οργανισμών του βιοτόπου. Από την άλλη, προσωπικά θεωρώ ότι το έργο θα μειώσει την τοπική οικονομία, αφού ήδη εκμεταλλεύεται από ήπιες επενδύσεις που δεν αλλοιώνουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι το έργο εν τέλει θα προκαλέσει περισσότερα αρνητικά απ’ ότι θετικά και για αυτό θα ήταν σώφρον να μην προχωρήσει η πραγματοποίησή της. Πρέπει να σταματήσουμε να δεχόμαστε επενδύσεις που πιθανόν να βλάπτουν το περιβάλλον και να υιοθετήσουμε ένα πιο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης. Διότι, αναμφίβολα η λύση δεν είναι να κάνουμε επενδύσεις ώστε να προστατεύσουμε τα δάση μας από πυρκαγιές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όποιος θέλει να συνδράμει στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Κέρκυρας, αρκεί να πατήσει αυτόν τον σύνδεσμο εδώ.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τάκη
Μαρία Τάκη
Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.