15.4 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αλίκη Βουγιουκλάκη

In Memoriam: Αλίκη Βουγιουκλάκη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Αλίκη Βουγιουκλάκη, η «εθνική σταρ», το λαμπρό αστέρι του θεάτρου και του κινηματογράφου, που μέσα από το έργο της έχει μεγαλώσει γενιές Ελλήνων.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934 στο Μαρούσι και το πλήρες όνομά της ήταν Αλίκη Σταματίνα Βουγιουκλάκη. Η βάπτισή της έγινε λίγο καιρό μετά από τη γέννησή της, καθώς το βρέφος είχε αρρωστήσει από βαριά βρογχοπνευμονία και οι γονείς της φοβήθηκαν πως θα πέθαινε χωρίς όνομα. Ο πατέρας της, Ιωάννης, ήταν νομάρχης στην Τρίπολη και δολοφονήθηκε το 1943 από μέλη του ΕΛΑΣ και έτσι η μητέρα της, Αιμιλία Κουμουνδούρου, ανέλαβε την ανατροφή τριών παιδιών.

Από μικρή, ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός και το 1952 κατάφερε να μπει στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά της, παίρνοντας το απολυτήριο με επίδοση Λίαν Καλώς. Ο πρώτος της ρόλος για το θέατρο έρχεται έναν χρόνο αργότερα στο Κατά φαντασίαν ασθενή, ενώ στη μεγάλη οθόνη εμφανίζεται το 1954 στην ταινία Το ποντικάκι.

Η γνωριμία της με τον Φιλοποίμενα Φίνο, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής Φίνος Φιλμ, της έδωσε την ευκαιρία να ερμηνεύσει αξέχαστους κινηματογραφικούς ρόλους. Το 1960 λαμβάνει το βραβείο του Α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία Μανταλένα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης, η ταινία αυτή εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας καλές κριτικές. Στα 1961 δημιουργεί τον δικό της θίασο. Η φήμη της ηθοποιού ήταν τέτοια που της έγινε ακόμη και πρόταση για να γίνει παιδική κούκλα. Το 1967 η εταιρία Ελ Γκρέκο κυκλοφόρησε μια κούκλα με τη μορφή της Αλίκης.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύεται τον συμφοιτητή της από τη δραματική σχολή, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο θα συμπρωταγωνιστήσουν σε δεκάδες ταινίες. Το ζευγάρι θα αποκτήσει έναν γιο το 1969. Η σχέση τους θα είναι θυελλώδης και θα τελειώσει το 1975. Ακολουθεί ένας μυστικός γάμος με τον επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη, που όμως δεν θα διαρκέσει πολύ. Σύντροφοί της υπήρξαν μετά και από αυτόν τον χωρισμό οι Βλάσης Μπονάτσος και Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 είχε και ένα σύντομο ειδύλλιο με τον τότε διάδοχο του θρόνου, Κωνσταντίνο.

Από τις μεγάλες της εισπρακτικές επιτυχίες είναι η ταινία Υπολοχαγός Νατάσα, η οποία κατείχε για μεγάλο διάστημα ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα. Οι ρόλοι για τον κινηματογράφο ήταν πάνω από 40, ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίες Η Αλίκη στο Ναυτικό, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Η δασκάλα με τα Ξανθά μαλλιά κ.α.

Οι ερμηνείες της για το θέατρο επίσης πολλές, ξεπερνούν τις 50, μεταξύ αυτών είναι οι Ωραία μου κυρία, Καμπαρέ, Η μελωδία της ευτυχίας κ.α., ενώ δοκιμάστηκε και σε έργα αρχαίων συγγραφέων, όπως η Λυσιστράτη και η Αντιγόνη.

Πέραν όμως από το υποκριτικό της ταλέντο, η Αλίκη μάγευε το κοινό της και με την μελωδική φωνή της, ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων συνθετών (Χατζιδάκις, Πλέσσας, Ξαρχάκος κ.α.) και στιχουργών (Γκάτσος, Παπαδόπουλος κ.α.).

Μπορεί να πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996 από καρκίνο καλπάζουσας μορφής στο συκώτι, αλλά ζει για πάντα στις καρδιές του κοινού που την αγάπησε.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.