14 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Γιάννης Τσαρούχης

In Memoriam: Γιάννης Τσαρούχης


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Ο Γιάννης Τσαρούχης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και σκηνογράφους του περασμένου αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 σε ένα νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά. Πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος Τσαρούχης, ο οποίος ασχολούνταν με το εμπόριο, και μητέρα του η Μαρία Μοναρχίδη. Από τα νεανικά του χρόνια εξέφρασε την καλλιτεχνική του φύση.

Τη δεκαετία του ΄20, αρχίζει όλο και πιο εντατικά να καταπιάνεται με τη ζωγραφική και το 1928 έρχεται η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση, καθώς σχεδιάζει τα σκηνικά και τα κοστούμια για τη θεατρική παράσταση Πριγκίπισσα Μαλένα, που ανεβάζει ο Φώτος Πολίτης για το Εθνικό Θέατρο. Την ίδια χρονιά, εγγράφεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την ολοκληρώνει το 1933. Από το 1930 και για τέσσερα χρόνια είναι στο πλευρό του Φώτη Κόντογλου, που τον μυεί στη βυζαντινή τέχνη και την αγιογραφία.

Το 1934 ιδρύει μαζί με τους Κάρολο Κουν και Διονύση Δεβάρη τη Λαϊκή Σκηνή. Την περίοδο 1935-36, ταξιδεύει σε Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, και Νάπολη. Οι δυο τελευταίοι προορισμοί τον φέρνουν σε επαφή με τη ζωγραφική της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Πομπηίας, ενώ μαθαίνει και χαλκογραφία. Το 1938 δημιουργεί την πρώτη του ατομική έκθεση.

Το 1940 στρατεύεται και πολεμά στο μέτωπο της Αλβανίας και στο διάστημα της Κατοχής εργάζεται, για βιοποριστικούς λόγους, ως συντηρητής και διακοσμητής, παράλληλα με τη σκηνογραφία.

Στα 1951 εκθέτει για πρώτη φορά έργα του σε Παρίσι και Λονδίνο, ενώ, δυο χρόνια αργότερα, υπογράφει συμβόλαιο με την γκαλερί Ιόλας της Νέας Υόρκης. Δίδαξε σκηνογραφία στη Σχολή Δοξαρά, κατά την περίοδο 1960-62. Το διάστημα της δικτατορίας του ΄67 βρίσκεται στο Παρίσι.

Το 1981 δημιουργεί το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, που φιλοξενείται στο σπίτι του στο Μαρούσι. Έναν χρόνο μετά, γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Τσαρούχη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ασχολείται με τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος με τους σπουδαιότερους ανθρώπους του θεάτρου. Αξίζει να αναφέρουμε πως σχεδίασε τα κοστούμια και τα σκηνικά για την παράσταση Μήδεια, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας. Άλλες του συνεργασίες ήταν με τους Αλέξη Μινωτή, Μιχάλη Κακογιάννη, Franco Zeffirelli, Κατίνα Παξινού κ.α. Επίσης, πέραν από τις εκθέσεις ζωγραφικής του, που γίνονταν κατά διαστήματα σε αρκετά μέρη του κόσμου και της Ελλάδας, ασχολούνταν και με την εικονογράφηση βιβλίων. Χαρακτηριστικά του έργου του είναι οι ανθρώπινες μορφές, τα πορτρέτα και οι σκηνές με ναύτες.

Το 1989 προετοίμαζε την θεατρική παράσταση Ορέστης του Ευριπίδη. Ο θάνατος τον βρήκε την ίδια χρονιά στις 20 Ιουλίου, πριν προλάβει να ανεβάσει την παράσταση.


Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.