12.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςAlexandria Ocasio-Cortez: Αντεπίθεση στο κατεστημένο

Alexandria Ocasio-Cortez: Αντεπίθεση στο κατεστημένο


Του Οδυσσέα Γραμματικάκη,

Η πολιτική σκηνή ταράχθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις Η.Π.Α., όταν τα πρώτα αποτελέσματα για τη 14η συνοικία της Νέας Υόρκης γίνονταν γνωστά. Ο Δημοκρατικός Joe Crowley, ο οποίος υπηρετούσε 10 χρόνια τη 14η συνοικία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα έχανε τη θέση του από μία άγνωστη μέχρι τότε ακτιβίστρια, πρώην σερβιτόρα, η οποία, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα κατάφερνε να γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς των Η.Π.Α., ένα πρόσωπο που θα δεχθεί πυρά από το στρατόπεδο τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών και θα στηριχθούν πάνω της οι μελλοντικές ελπίδες του προοδευτικού μετώπου, που βρίσκεται στους κόλπους των Δημοκρατικών. Ο λόγος για την Alexandria Ocasio–Cortez.

Η Cortez μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια στο Bronx της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε το 1989 και έχει καταγωγή από το Puerto Rico. Το 2008, ενώ σπούδαζε Τέχνη και Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα. Η γραφειοκρατία, τα ιατρικά έξοδα, η δικαιοσύνη και ο τρόπος που το σύστημα συμπεριφέρεται στους πολίτες του ήταν από τα πράγματα που συντάραξαν την Cortez με τον θάνατο του πατέρα της και ήταν η πρώτη της βιωματική εμπειρία, για να ξεκινήσει να ασχολείται περισσότερο με τα κοινά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο το 2011, έχοντας κάνει και το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Οικονομικά.

Με την επιστροφή της στο Bronx, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της ήταν σε πολύ άσχημη μοίρα. Έτσι, η ίδια ξεκίνησε να δουλεύει ως μπαρτέντερ και σερβιτόρα, ενώ η μητέρα της δούλευε ως καθαρίστρια και οδηγός λεωφορείου, για να μπορέσουν να σώσουν το σπίτι τους. Το 2016, η Cortez εγγράφηκε ως εθελοντής στην εκστρατεία του Bernie Sanders για την Προεδρία των Η.Π.Α. Ταξίδεψε σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αμερικής, όπως το Φλιντ του Michigan, και συνομίλησε με τους πολίτες για τα άλυτα προβλήματα στην περιοχή τους. Εκείνη την στιγμή, κατάλαβε ότι, για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για κάποιο αξίωμα στις Η.Π.Α., πρέπει να έχει πρόσβαση στον πλούτο, στην εξουσία και να έχει και κοινωνική επιρροή.

Όταν επέστρεψε από την περιοδεία που έκανε με τον Sanders, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την οργάνωση Brand New Congress, μια πολιτική οργάνωση που έθετε προοδευτικούς προς υποψηφιότητα, για να αντιμετωπίσουν «πολιτικούς του κατεστημένου». Η ίδια δέχθηκε την πρόταση να θέσει υποψηφιότητα για τη 14η συνοικία, όπου θα αντιμετώπιζε το φαβορί και 10 χρόνια εκλεγμένο Δημοκρατικό, Joe Crowley. Η εκστρατεία της Cortez πήρε τη μορφή ενός κινήματος «λαϊκού», από τα κάτω προς το πάνω. Προσπαθούσε μέσω δημοτικών συνελεύσεων να ανοίξει έναν διάλογο με τους πολίτες και κατάφερε να «ξεμπροστιάσει» τον αντίπαλό της, όταν δεν εμφανίστηκε ο ίδιος σε ένα πάνελ ερωτήσεων από πολίτες, αλλά μια βοηθός του. Όσο περνούσε ο καιρός, η εκστρατεία του Crowley γινόταν όλο και πιο επιθετική, καθώς έβλεπε την καρέκλα του να «τρίζει». Οι New York Times περιέγραψαν τη νίκη της Cortez ως την «μεγαλύτερη ανατροπή των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 μέχρι στιγμής», ενώ ο Guardian το πήγε ένα βήμα παραπέρα και ονόμασε τη νίκη της ως «την μεγαλύτερη ανατροπή στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία». Η Cortez κέρδισε τον αντίπαλό της με 57.13% έναντι 42.5%.

Στις Γενικές Εκλογές του Νοεμβρίου του 2018, η Cortez θα βρισκόταν αντίπαλη με τον Antony Pappas, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξαν την Cortez και αυτή κέρδισε με 78% τον αντίπαλό της, κάνοντας τον εαυτό της τη νεαρότερη Αντιπρόσωπο στην Βουλή των Αντιπροσώπων στην αμερικάνικη ιστορία.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, η Cortez έφερε το πρώτο της νομοθέτημα για εξέταση. Αυτό ήταν το “Green New Deal”, το οποίο το επεξεργάστηκε μαζί με τον Γερουσιαστή Ed Markey. Σημαντικοί εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξαν το Green New Deal, μεταξύ αυτών, η Elizabeth Warren, ο Bernie Sanders, o Barack Obama, o Cory Booker και η Nancy Pelosi. Οι Ρεπουμπλικάνοι, όμως, έφεραν το νομοθέτημα προς ψήφιση στη Γερουσία, χωρίς περαιτέρω διάλογο και συνομιλίες. Το αποτέλεσμα ήταν 57-0, κατά του νομοσχεδίου. Η Cortez γνώριζε ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο τόσο ριζοσπαστικό, το οποίο καλούσε την οικονομία των Η.Π.Α. να αντικατασταθεί μέσα σε μια δεκαετία από την «πράσινη οικονομία», αλλά ήθελε να φέρει τους αντιπάλους της σε δύσκολη θέση.

Πολιτικά την Cortez θα την τοποθετούσαμε στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και ιδεολογικά ως «Δημοκράτισσα-Σοσιαλίστρια». Υποστηρίζει την καθολική υγεία, την κατάργηση των διδάκτρων στα κολέγια, την ακύρωση των 1.6 τρισεκατομμυρίων φοιτητικών δανείων, το τέλος των ιδιωτικών σωφρονιστικών συστημάτων, τη θέσπιση νόμων για περισσότερο έλεγχο στην πώληση όπλων και τη μετατροπή της ενεργειακής πολιτικής σε 100% ανανεώσιμες πηγές.

Το 2020, κέρδισε ξανά τον εσωκομματικό της αντίπαλο, κερδίζοντας αυτήν την φορά την δημοσιογράφο και παρουσιάστρια, Michelle Caruso–Cabrera, και βρίσκεται στην τελική ευθεία για άλλη μια εκλογική νίκη τον Νοέμβριο. Η Cortez έχει φέρει μια νέα «αύρα» στην πολιτική των Η.Π.Α. Οι συντηρητικοί και αρκετοί φιλελεύθεροι την απεχθάνονται για τις «ριζοσπαστικές» απόψεις της. Οι οπαδοί του Bernie Sanders την βλέπουν ως την ελπίδα τους για πραγματικά προοδευτικές αλλαγές. Ήδη μέσα σε 2 χρόνια, η Cortez έχει καταφέρει να προκαλέσει αντιδράσεις με τις πολιτικές που προτείνει, αναγκάζοντας και τον ίδιο τον Trump, να εκφωνήσει λόγο, ο οποίος «φωτογράφιζε» την προοδευτική πλευρά των Δημοκρατικών, λέγοντας ότι ο «σοσιαλισμός δεν θα περάσει ποτέ στις Η.Π.Α.», αναγκάζοντας την πλειοψηφία των Δημοκρατικών να χειροκροτεί όρθια τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Ο σοσιαλισμός στις Η.Π.Α. δεν θα περάσει, αλλά οι πολιτικές που προτείνει η Cortez έχουν πέραση και η ίδια, όπως φαίνεται, στα 31 της χρόνια, έχει γίνει σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια Αμερικανούς, που ψάχνουν κάτι διαφορετικό, κάτι που θα τους ξανακάνει «πολιτικά όντα».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης
Διαμένει στην Αθήνα και βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κόρινθος) του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει βοηθήσει και στην δημιουργία κάποιων από αυτών. Ασχολείται με την αρθρογραφία από τον χειμώνα του 2017. Αυτήν την περίοδο τον εντοπίζουμε στην Πράγα, όπου κάνει πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Τσεχίας. Τα ενδιαφέροντα του είναι η διεθνής πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συγκριτική πολιτική, οι Ευρωπαϊκές και οι Λατινοαμερικάνικες σπουδές.