12 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςVermont: Η Δημοκρατική Πολιτεία με το παρολίγον χρίσμα για την Προεδρία

Vermont: Η Δημοκρατική Πολιτεία με το παρολίγον χρίσμα για την Προεδρία


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Κατά γενική ομολογία, ο Γερουσιαστής Bernie Sanders κατάφερε να βάλει το Vermont σε περίοπτη θέση στον αμερικανικό χάρτη, ίσως ακόμη και στον παγκόσμιο. Πράγματι, με πληθυσμό που μετά βίας αγγίζει τις 630.000 χιλιάδες, η Πολιτεία αυτή βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην πληθυσμιακή κατάταξη των αμερικανικών Πολιτειών-μετά το Rhode Island. Η πολιτεία του Vermont είναι γνωστή για τα φυσικά τοπία (εξ’ ου και το όνομά της, που προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις “Monts Verts”, ήτοι πράσινα βουνά) και τα χειμερινά τουριστικά θέρετρά της, ενώ δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο από πλευράς οικονομικής δύναμης και επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δεδομένα του 2018 περί Α.Ε.Π., που κατατάσσουν το Vermont στην τελευταία θέση μεταξύ των αμερικανικών Πολιτειών. Λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης, στα βορειοανατολικά της χώρας, δίχως επαφή με τις ακτές, περιτριγυρισμένη από ισχυρά κέντρα, όπως το Quebec και η Νέα Υόρκη, αλλά και λόγω του φυσικού της πλούτου, η Πολιτεία του Vermont στήριξε την ανάπτυξη της κυρίως στον τουρισμό και εν μέρει στην γεωργική παραγωγή.

Δημογραφικά στοιχεία

Η ειδοποιός διαφορά του Vermont σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες, αλλά και με τις Η.Π.Α. γενικότερα, είναι η τεράστια έλλειψη πολυπολιτισμικότητας και φυλετικής ποικιλότητας. Κατά κύριο λόγο, το Vermont απαρτίζεται από Λευκούς (περίπου 95%), με το ποσοστό των Αφροαμερικανών να αγγίζει μόλις το 1,3%, εκείνο των Ασιατών το 1,7% και των Ιθαγενών Αμερικανών το 0,3%. Επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο του Vermont είναι το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό αθεΐας του πληθυσμού, της τάξεως του 37%. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, τα στοιχεία είναι εξαιρετικά θετικά, καθώς το 90% του ενήλικου πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου, ενώ το 30% διαθέτει και κάποιο πτυχίο Bachelor.

Κυβερνήτης και πολιτική εκπροσώπηση

Κυβερνήτης της πολιτείας διατελεί επί της παρούσης ο Phil Scott του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γέννημα θρέμμα του Vermont με πλούσια δράση στα κοινά και μοναδικός εκπρόσωπος του κόμματος σε καίρια θέση, σε μία κατά τα λοιπά Δημοκρατική πολιτεία. Ο Scott συνιστά τον 82ο κυβερνήτη του Vermont, κερδίζοντας και την επανεκλογή του το 2018, με μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής, έχοντας διατελέσει προηγουμένως και Γερουσιαστής στην Πολιτεία.

Έπειτα σε ό,τι αφορά την ενδοπολιτειακή νομοθετική εξουσία, η Δημοκρατική παράταξη διατηρεί τα ηνία της εξουσίας. Από τη μια, στο σώμα της Γερουσίας, το μπλε Κόμμα υπερτερεί με 22 μέλη έναντι 6 Ρεπουμπλικανών και 2 μελών ταγμένων με το Προοδευτικό Κόμμα του Vermont (Vermont Progressive Party). Από την άλλη δε, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 95 θέσεις από τις 150, διατηρώντας έτσι από το 2004 το σερί στην άτυπη ηγεσία της νομοθετικής εξουσίας. Τις υπόλοιπες θέσεις μοιράζονται οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Ανεξάρτητοι και τα μέλη του Προοδευτικού Κόμματος του Vermont, με 43, 7 και 5 θέσεις αντιστοίχως. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως αν και σε μικρό βαθμό, ένα τοπικό Κόμμα καταφέρνει να εκπροσωπηθεί και να κάνει αισθητή την παρουσία του, ιδιαίτερα σε μια Πολιτεία με τόσο ισχυρό το μπλε στοιχείο.

Η προτίμηση της Πολιτείας προς την «μπλε» πλευρά του κομματικού φάσματος επιβεβαιώνεται, καταρχάς, από την εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή νομοθετική εξουσία. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία του Vermont στις δύο θέσεις της Πολιτείας στη Γερουσία καλύπτεται από τους Bernie Sanders και Patrick Leahy, με μακρά παρουσία στον θεσμό, από το 2007 και 1975 αντίστοιχα, με τον δεύτερο να αποτελεί τον γηραιότερο εν ενεργεία Γερουσιαστή των Η.Π.Α. Οι δύο Γερουσιαστές αποτελούν σημαντικούς πυλώνες του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον Sanders βέβαια να δηλώνει ανεξάρτητος. Περαιτέρω, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η μοναδική παρουσία του Βερμόντ, λόγω του μικρού πληθυσμού του αναλογικά με τις υπόλοιπες πολιτείες, καλύπτεται από τον επίσης Δημοκρατικό, Peter Welch, με μια εξίσου μακρά πορεία 13 ετών στον θεσμό.

Εξετάζοντας το Vermont και από την σκοπιά των επιλογών του κατά τις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος, επιβεβαιώνεται ακράδαντα η αέναη προτίμηση στο «μπλε». Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που το Vermont στήριξε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο εντοπίζεται στο μακρινό 1988 και την επιλογή του George Bush. Από τότε μέχρι και σήμερα, οι 3 εκ των 270 εκλεκτορικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου δίδονται απλόχερα στο Δημοκρατικό Κόμμα, σε ποσοστά προτίμησης που μάλιστα άγγιζαν το 70% επί Obama.

Στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η μάχη των δύο υποψηφίων, του Bernie Sanders και του Joe Biden, ήταν το λιγότερο άνιση, καθώς ο πρώτος αναμετριόταν στην πολιτεία του (home state). Ωστόσο, κατάφερε να κερδίσει μόλις το 50% των ψήφων, με τον Biden να του «κλέβει» 5 εκ των 16 εκπροσώπων και να αναδεικνύει έτσι την όχι και τόσο μεγάλη επιρροή του.

Εκτίμηση

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Trump θα συνεχίσει το αρνητικό σερί των Ρεπουμπλικανικών στο Vermont, παρά το γεγονός πως η πολιτεία έχασε την ευκαιρία να αναδείξει έναν μέλλοντα Πρόεδρο, λόγω του Joe Biden. Άλλωστε, το ίδιο συνέβη και στις προεδρικές εκλογές του 2016, με την στήριξη της πολιτείας στην Hillary Clinton, παρ’ όλο που ο Bernie Sanders είχε πρωτοδιεκδικήσει το χρίσμα με αποτυχία. Προς επίρρωση του αρνητικού κλίματος εναντίον του, εξαιτίας της καταστροφικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η οικονομική ύφεση, που βρίσκεται στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί το καταλυτικό στοιχείο της παντελούς απομάκρυνσης της Πολιτείας του Vermont από τον Trump.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.