13.4 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Χένρι Όλιγχαμ

In Memoriam: Χένρι Όλιγχαμ


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Χένρι Όλιγχαμ ήταν Βρετανός υπεραιωνόβιος βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ για έναν μήνα ήταν ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο.

Ήταν γεννημένος στο Κλάπτον του Λονδίνου το 1896 και 14 μηνών έχασε τον πατέρα του από φυματίωση. Μέχρι την ενηλικίωσή του, τον μεγάλωσε η μητέρα του και οι παππούδες του. Μορφώθηκε στο Σχολείο της Κομητείας του Λονδίνου και εν συνεχεία εργάστηκε ως μαθητευόμενος κατασκευαστής χειρουργικών εργαλείων στο Νοσοκομείο Μπαρτς. Ωστόσο, δεν θεωρούσε την εν λόγω δουλειά ενδιαφέρουσα και για τον λόγο αυτό έφυγε να εργαστεί ως κατασκευαστής πούλμαν. Αν και επιθυμούσε διακαώς να καταταχθεί στον στρατό το 1914, η σοβαρά ασθενής μητέρα του τον κράτησε κοντά της. Όταν η μητέρα του πέθανε, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και κατατάχθηκε στη Βασιλική Αεροναυτική Υπηρεσία. Έγινε επίσημα δεύτερης τάξεως μηχανικός της αεροπορίας και εστάλη στο Τσίνγκφορντ μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του στο Σίρνες του Κεντ. Ο αριθμός σειράς του ήταν RNAS F8317. Στη συνέχεια, εστάλη στον αεροπορικό σταθμό της RNAS στο Γκρέιτ Γιαρμάουθ και εργάστηκε στη συντήρηση αεροσκαφών. Λίγο πριν τη Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, ο Όλιγχαμ κατατάχθηκε στο HMT. Ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζώντες της ναυμαχίας.

Το 1918 παντρεύτηκε την Ντόροθι Κάτορ στο Ρόμφορντ και έπειτα μετακόμισαν στο ανατολικό Σάσεξ. Παρέμειναν παντρεμένοι ως τον θάνατο της Ντόροθι. Με τη γυναικά του ο Χένρι απέκτησε δύο κόρες, την Τζιν και την Μπέτι, αμφότερες από τις οποίες εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και πέθαναν μετά τα 80 τους. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Όλιγχαμ δεν είχε ενεργή συμμετοχή στα πεδία των μαχών, ωστόσο εργάστηκε όλη την περίοδο στην εξουδετέρωση των ναρκών. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2007 έγινε το δεύτερο γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στη Βρετανία και στις 29 Μαρτίου του 2009 έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός, ξεπερνώντας τον Ουαλό Τζον Έβανς, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 112 ετών και 295 ημερών. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008 παρουσίασε ένα βιβλίο για τη ζωή του, το οποίο συνέγραψε με τον Ντένις Γκούντγουιν.

Σε ηλικία 113 ετών και 13 ημερών, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά τον θάνατο του Ιάπωνα Τομότζι Τανάμπε στις 19 Ιουνίου του 2009, και μπήκε στο ρεκόρ γκίνες. Ο Χένρι Όλιγχαμ πέθανε στον ύπνο του στις 3 και 10 το πρωί της 18ης Ιουλίου του 2009, στον οίκο ευγηρίας του Όβινγκντιν, όπου έμενε αρκετά χρόνια, κοντά στο Μπράιτον σε ηλικία 113 ετών και 42 ημερών. Ο Όλιγχαμ άφησε πίσω του 6 εγγόνια, 16 δισέγγονα, 21 τρισέγγονα και 1 τετρασέγγονο.


Άγγελος Μεταλλίδης

Είμαι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκα στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσα στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.