13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠολύ αργά για δάκρυα…

Πολύ αργά για δάκρυα…


Του Γιώργου Κοσματόπουλου, 

Όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ επιστρατεύτηκαν για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί εντός του Κινήματος Αλλαγής, μετά την απόφαση των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη να απέχουν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσεις, κόντρα στην κομματική γραμμή της υπερψήφισης.

Είναι, όμως, απλώς «πολύ αργά για δάκρυα» δεδομένου ότι οι τελευταίες εξελίξεις ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενες. Η Φώφη Γεννηματά γνώριζε πολύ καλά «τι εστί ΓΑΠ». Την πορεία, τον χαρακτήρα του, την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για το κόμμα. Το 2008, διέγραψε, με προσχηματικό λόγο, τον Κώστα Σημίτη, τον άνθρωπο που του είχε δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το 2015, δεν δίστασε 20 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να διασπάσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και να εξαπολύσει μία πρωτοφανούς χυδαιότητας επίθεση σ’ αυτό, μόνο και μόνο για να λύσει τους προσωπικούς του λογαριασμούς με τον Βενιζέλο. Προκειμένου να προκαλέσει την καταστροφή του κόμματος που τον τίμησε με το ύπατο αξίωμά του, δεν φοβήθηκε ούτε ότι θα εξευτελιστεί, κάτι που τελικά συνέβη μιας και ούτε 3 στους 100 πολίτες δεν τον ακολούθησαν, αφήνοντάς τον εκτός Βουλής. Παρόλα αυτά, η Φώφη προσπάθησε λίγους μόλις μήνες μετά, να τον εντάξει στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Παπανδρέου, όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά απαίτησε να διατηρήσει το ΚΙΔΗΣΟ και να διοριστεί ο ίδιος βουλευτής. Η Γεννηματά ορθώς τότε αρνήθηκε, με αποτέλεσμα το ΚΙΔΗΣΟ να μην καταφέρει να κατέλθει καν στις εκλογές.

Κι όμως, λίγα χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αυτοαναιρεθεί: δέχθηκε τον Παπανδρέου πίσω με τους ίδιους ακριβώς όρους, που η ίδια είχε απορρίψει! Το ΚΙΔΗΣΟ, που δεν ανιχνευόταν καν στις δημοσκοπήσεις, αντιμετωπίσθηκε ως ισότιμος συνομιλητής με το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του επάνδρωσαν κομματικές θέσεις και ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ και ο Πρόεδρός του διορίσθηκε βουλευτής Αχαΐας! Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβραβεύτηκε για όσα είχε κάνει σε βάρος του ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια πριν! Γιατί, λοιπόν, στην ίδια λογική, να προωθήσει την ατζέντα του, αφού του δόθηκαν όλα τα εργαλεία από την ίδια τη Γεννηματά: Ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, αξιώματα, δυνατότητα κοινοβουλευτικής παρουσίας. Τα χρησιμοποιεί για να θολώσει το στίγμα της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιους «λαγούς» του να καλλιεργούν την ιδέα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, σαμποτάρισε την προσπάθεια της Γεννηματά να εκμεταλλευτεί τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων των σκανδάλων της τετραετίας Τσίπρα.

Ενδεικτικό, του πόσο σίγουρος αισθάνεται ο Παπανδρέου, για το ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες, είναι η περιπαικτική στάση τόσο του ιδίου όσο και του Καστανίδη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνοντας πόσο σέβονται τόσο την επικεφαλής όσο και τους υπολοίπους συναδέλφους τους: ο μεν ΓΑΠ είπε, ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για τη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η υπερψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο δε Καστανίδης έβγαλε τρελούς όλους τους υπόλοιπους υποστηρίζοντας, μέσω skype μάλιστα, ότι αυτός το είχε πει, ότι δεν θα πάει να ψηφίσει, αλλά όλοι οι υπόλοιποι δεν το κατάλαβαν!

Πηγή εικόνας: alphavita

Δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που αυτοί τους οποίους εμπιστεύτηκε η Γεννηματά και επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ, τελικά την πούλησαν με τον χειρότερο τρόπο. Το 2015 επέλεξε ν’ ανασύρει από τ΄αζήτητα της ΔΗΜΑΡ. Ένα κόμμα που πριν λίγους μήνες είχε οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, δια μέσου της καταψήφισης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα. Ήταν το κόμμα που είχε αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λόγω της ΕΡΤ και ήταν επίσης το κόμμα που συνέβαλε τα μέγιστα στο να σταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική αντιπολίτευση μιας και ουσιαστικά αυτό οδήγησε τη χώρα στις δεύτερες κάλπες του 2012 αρνούμενο να συνεργαστεί με αυτούς που συνεργάστηκε μετά από έναν μήνα! Για όλες αυτές τις «υπηρεσίες» του στην Πατρίδα, ανταμείφτηκε με το διορισμό του Πρόεδρό του Θ. Θεοχαρόπουλο ως βουλευτή. Το «ευχαριστώ» του ήταν ότι πήρε την έδρα που του χαρίστηκε από τη Φώφη, για να την πάει πεσκέσι στον Τσίπρα και να υπουργοποιηθεί ο ίδιος!

Τα ίδια και με το Ποτάμι: το δήθεν εναλλακτικό κόμμα των γυρολόγων και των ψευτοδιανοούμενων είχε φτάσει δημοσκοπικά στο 1,5%, όταν η Γεννηματά επέλεξε να του προσφέρει γη και ύδωρ για να τον φέρει στο Κίνημα Αλλαγής. Για χάρη του Σταύρου Θεοδωράκη επέβαλε διορισμένα κομματικά όργανα μιας και σε μια εσωκομματική διαδικασία, θα καταποντιζόταν. Το δικό του «ευχαριστώ» ήταν λίγο αργότερα, ν΄ αποχωρήσει για να κάνει το ρεπό του Καμμένου και να στηρίξει τον Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών!

Κι ας μην ξεχνάμε φαιδρά μεμονωμένα άτομα που χρόνια τώρα αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα και βαφτίστηκαν «προσωπικότητες της κεντροαριστεράς». Τρανό παράδειγμα, ο Νίκος Μπίστης, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν της αλλαγής κομμάτων… Το δικό του «ευχαριστώ» ήταν όχι μόνο να πάει στον Τσίπρα, αλλά να πρωτοστατήσει και στη Γέφυρα, η οποία ως στόχο έχει την απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά: πρόσωπα και σχήματα τα οποία φέρθηκαν χυδαία στο ΠΑΣΟΚ, κατέληξαν να έχουν μηδενική κοινωνική αναφορά, ανασύρθηκαν από το περιθώριο και απόλαυσαν σκανδαλωδώς ευμενή αντιμετώπιση για να κάνουν στο τέλος αυτό που είχαν ξανακάνει. Ήταν πάρα πολύ εύκολο να προβλεφθούν. Κάποιοι, μάλιστα, είχαμε προειδοποιήσει δημοσίως. Τότε, ήμασταν οι μίζεροι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε υπερβάσεις. Τώρα, δικαιωνόμαστε πικρά. Η Γεννηματά ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στα όρια της διάλυσης και κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, όμως, παύει να είναι σύμπτωση. Θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, κι έστω και τώρα να προσπαθήσει να σώσει ό,τι μπορεί…


Γιώργος Κοσματόπουλος

Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 μου χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κοσματόπουλος
Γιώργος Κοσματόπουλος
Γεννήθηκε το 1989 στη Λαμία και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Νομικά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εργαζόμενος παράλληλα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στα αντικείμενα των σπουδών του. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.