14.8 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣτουτγάρδη, σημείο μηδέν

Στουτγάρδη, σημείο μηδέν


Του Κωνσταντίνου Λίκα,

Στουτγκάρδη, Βάδη-Βυρτεμβέργη. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Νοτίου Γερμανίας και ενός εκ των οικονομικά επικρατέστερων βρέθηκε το βράδυ της 21ης Ιουνίου 2020 σε σκηνές εφάμιλλες με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν μαζικές λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ατομικής περιουσίας, με ζημιές σε 30 μαγαζιά. Αφότου τραυματίστηκαν 19 αστυνομικοί, η τάξη επανήλθε στις 3 πμ – με σημαντικές δυσκολίες. Το βράδυ εκείνο, η αστυνομία της Στουτγκάρδης εκτέλεσε έφοδο για εμπορία ναρκωτικών στην πλατεία Schlossplatz. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ένας 19χρονος προσπάθησε να αποδράσει και μαζεύτηκαν πλήθη ατόμων «προς αλληλεγγύη» σε αυτόν. Απ’ όσο φάνηκε, αυτό το πλήθους ατόμων, το οποίο και διογκωνόταν, επιτέθηκε κατά αστυνομικών με λίθους και σιγά-σιγά η κατάσταση έχει ενταθεί, με αποτέλεσμα η βία να βγει εκτός ελέγχου για ένα χρονικό διάστημα. Από τα 500 άτομα που συμμετείχαν στον όχλο, τα 24 συνελήφθησαν.

Οι λόγοι για αυτό το περιστατικό παραμένουν αδιευκρίνιστοι και ακόμα διερευνώνται. Η Deutsche Welle αναφέρει μία συνέντευξή της με έναν 19χρονο, τον Yussef, ο οποίος αναφέρει ότι οι πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν πιει και ότι ορισμένοι «ετίθεντο πολύ πιο συχνά υπό υποψία από την αστυνομία». Η πόλη, αξίζει να αναφερθεί, έχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο – ήτοι, το 40% του πληθυσμού της και το 64% του νεανικού της πληθυσμού. Επομένως, υφίστανται παρόμοιες υποψίες ρατσισμού από την αστυνομία, όπως με εκείνες που έδωσαν το κίνητρο για τις διαδηλώσεις υπέρ του George Floyd και του «Black Lives Matter».

Οι πολιτικές επιπτώσεις ήταν σίγουρα εκτενείς. Το σοκ έγινε αισθητό κυρίως στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους ακροδεξιούς της AfD. Ο Friedrich Merz, υποψήφιος πρόεδρος του CDU, χαρακτήρισε το συμβάν ως απαράδεκτο και ότι το κράτος δικαίου πρέπει να αντιδράσει με τον πιο αυστηρό τρόπο. Αλλά και η αριστερά έδειξε την συγκατάθεσή της στην Αστυνομία. Ο Sigmar Gabriel, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, μέλος του SPD και του ΔΣ της Deutsche Bank, ανέφερε ότι η εσωτερική ασφάλεια είναι «βασική δεξιότητα» των Σοσιαλδημοκρατών.

Αλλά, η καθολική αλληλεγγύη στην Αστυνομία τελειώνει στα πλαίσια της διαδήλωσης. 

Στέλεχος της Αστυνομίας, σύμφωνα με πηγή της Deutsche Welle (συγκεκριμένα την Stuttgarter Nachrichten), ανέφερε ότι γίνονται εκτενείς έρευνες σχετικά με το μεταναστευτικό υπόβαθρο των υπόπτων στην διαδήλωση, προκειμένου να «διαπιστωθεί εάν οι γονείς τους γεννήθηκαν στη Γερμανία». Αυτό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι η έρευνα του μεταναστευτικού υποβάθρου και της ρίζας του οικογενειακού δέντρου των ατόμων συνιστούσε τακτική της ναζιστικής Γερμανίας και ως εκ τούτου, η όλη πρακτική καταδικάστηκε από όλα τα αριστερά κόμματα – ακόμα και από την ομοσπονδιακή διοίκηση των Πρασίνων, οι οποίοι συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες στο κρατίδιο. Η Αστυνομία υπερασπίζεται την τακτική έρευνας καταγωγής γονέων μόνο μέχρι τον πρώτο βαθμό συγγένειας, μόνο για να διαπιστωθεί εάν υφίσταται μεταναστευτικό υπόβαθρο για να «δημιουργηθούν προγράμματα νέων, ώστε να μην ξανασυμβεί το περιστατικό», και ότι είναι απαραίτητο για εγκληματολογικές έρευνες. 

Το περιστατικό της Στουτγάρδης έχει θίξει, εν τω μεταξύ, δύο ζητήματα. Εξ’ αριστεράς, το ζήτημα του ρατσισμού στις αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας. Εκ ακροδεξιάς, το «ζήτημα» της ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γερμανία. Η επιδίωξη του Γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους και των κρατιδίων είναι να εξισορροπήσει την δημόσια τάξη και να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό, χωρίς να προβεί σε περιορισμούς και περικοπές των δυνατοτήτων της αστυνομίας, όπως προαναγγέλλεται σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ. 

Το εάν, βέβαια, υπάρχει ρατσισμός στην αστυνομία της  Γερμανίας, οι απόψεις διίστανται. Ο Friedrich Merz αναφέρει, ότι δεν υπάρχει ρατσισμός στη Γερμανική αστυνομία. Για τον ίδιο λόγο, ο Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer απορρίπτει την διεξαγωγή έρευνας-ρατσισμού στις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις, αναφέροντας ότι «πιθανόν και να μην υπάρχει ζήτημα ρατσισμού». Τα αριστερά κόμματα διαφωνούν. Η Saskia Eskren, μία εκ των προέδρων του SPD, θεωρεί ότι υπάρχει ρατσισμός στις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις.


Κωνσταντίνος Λίκας

Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Master of Finance της Frankfurt School of Finance and Management. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά, αλβανικά, ιαπωνικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της DAAD. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά, αλβανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Λίκας
Κωνσταντίνος Λίκας
Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.